Kopiosuojaus - keino piratismia vastaan

Äänilevyteollisuus hakee keinoja piratismia vastaan cd-levyjen kopiosuojauksella. Suojausjärjestelmät ovat vasta alkutekijöissään ja levybisnes suhtautuu asiaan vielä ristiriitaisesti, koska krakkerit yleensä murtavat kaikki suojaukset. Mutta kaupoista löytyy jo levyjä, joita ei voi soittaa eikä kopioida tietokoneilla:

Juuri kauppoihin tulleen Bomfunk MC:n uutuuden kantta koristaa Ei voi soittaa tietokoneissa - tarra. Samanlainen tarra on myös teinipoppari Shakiran levyssä. Molemmat ovat levy-yhtiö Sonyn tallissa.

Samaan aikaan kun kuluttajaa ei haluttaisi ärsyttää rajoitteilla, piratismin edessä ei voi antautua, levyfirmojen etujärjestön pomo muistuttaa.

-Tietysti taustalla on se, että musiikin käyttäjät ovat oman tekniikkansa herroja ja toisaalta musiikin tuottajat, taiteilijat haluavat että heidän musiikkiaan myös ostetaan eikä pelkästään kopioida. Ei tässä ole kiusantekoa kulutukseen, vaan kyse on elintilan säilyttämisestä ja sähköisen kaupan tulevista edellytyksistä, painottaa toiminnanjohtaja Arto Alaspää Ääni- ja kuvatallennetuottajat ry:stä.

Levy-yhtiöt haluaisivat tosissaan myydä musiikkia verkossa, mutta milläs tänään myyt, kun kenen tahansa teoksia voi levittää tätä kautta ilmaiseksi ympäri maailmaa. Siksi siis tällainen tarra - ainakin jonkun levy-yhtiön mielestä.

Soittokierros suuriin yhtiöihin paljastaa, että suojausta harkitaan kovin varovaisesti. Innokkaimmin asialla on Sony, tulossa on vielä mm.Celine Dionin ja Jennifer Lopezin levyt tällä lätkällä. Universal ja EMI eivät tällä hetkellä aio tehdä mitään, BMG kokeili ja poisti suojaukset, koska yhtiön mielestä levyn pitää soida kaikissa cd-soittimissa, myös tietokoneissa.

- Tossa on tietysti yhtiötasolla tietoisuusasteissa eroja. Tämmönen tekniikka, joka mahdollistaa toiston pc:ssä, on jo olemassa. Eli kuultavuus säilyy, mutta edelleenkopioitavuus on poissuljettu, kertoo Alaspää.

Omaan käyttöön kopiointi on sallittua. Suomessa ala on huolissaan myös siitä, että tyhjiä cd-levyjä kopiointia varten myydään jo yhtä paljon kuin musiikkia. Levykauppias muistuttaa silti, että tavallista ostajaa on turha syyllistää ja krakkerille kaikki suojaukset ovat vain kiihoke.

- Kopiosuojaukset vaikuttaa niihin, jotka ei kopioi, mutta ne jotka kopioi, niin on heille haaste löytää keino suojauksen ohi. Ei ne kopiosuojausjärjestelmät näitä ihmisiä pitkään pitele, epäilee toimitusjohtaja Harri Lampinen Free Record Shopista.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 21.03.2002)

Lue myös:

    Uusimmat