Koottuja budjettikommentteja

TT: Valtion velkaongelma jäi ratkaisematta

Teollisuuden ja työnantajien TT purnaa budjettiesitykseen tehdyistä polttoaineverojen korotuksista. TT:n mukaan bensa- ja diselverojen korotukset lisäävät teollisuuden verorasitusta yli 200:lla miljoonalla markalla.

TT epäilee lisäksi, että yrityksiin kohdistuvat veronkiristysesitykset nousevat uudelleen esille syksyn tupo-kierroksen yhteydessä.

TT:n mielestä budjettiriihen ympärillä käydyssä keskustelussa tehdyt ehdotukset teollisuuden verojen nostamisesta osoittavat, että kaikki poliittiset päättäjät eivät tunne teollisuuden kilpailutilannetta eivätkä maiden välistä verokilpailua.

TT:n mielestä valtion velkaongelma jäi budjettiesityksessä edelleen ratkaisematta.

Akavan Viitasalo arvostelee veroratkaisujen siirtämistä syksyyn

Akava arvostelee hallitusta veroratkaisujen siirtämisestä syksyn tupon yhtyeteen.

Akavan puheenjohtajan Mikko Viitasalon mielestä kysyntää kasvattavat ja siten myös työllisyyttä edistävät veroratkaisut olisi pitänyt tehdä jo nyt. Viitasaon mukaan Akava ei hyväksy sitä, että vero- ja palkkaratkaisuilla suositaan vain pienituloisia.

Viitasalon mielestä Akavalla ei ole halua solmia sellaista tupoa, joka tarjoaa akavalaisille ryhmille vain matalia palkankortuksia ja lähes olemattomia veronalennuksia.

Veronmaksajien keskusliitto: Bensaveron kiristäminen ilman tuloverokevennystä on kestämätöntä veropolitiikkaa

Veronmaksajien keskusliiton mielestä hallituksen kaavailemat veronkiristykset ilman vastaavia kevennyksiä tuloverotuksen puolella olisivat kohtuuttomia. Toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mielestä kaikkien ansiotulojen kevennyksiä koskevien päätösten siirtäminen syksymmälle kasaa entistäkin enemmän odotuksia työmarkkinoille.

Veronmaksajien mukaan bensaveron kiristys ja siitä aiheutuva arvonlisäveron kasvu aiheuttaa 24 pennin korotuksen bensiinin litrahintaan. Bensaveron kiristykseen ei Veronmaksajien mukaan ole kestäviä veropoliittisia perusteluja.

STTK: Tupopöytään jäi purtavaa

Valtion ensi vuoden budjettiehdotus tasapainottaa STTK:n mukaan valtiontaloutta. Talousarvioesitys jättää kuitenkin monia asioita tupon ratkaistaviksi.

STTK edellyttää, että tulevissa veroratkaisussa verokevennykset suunnataan keskituloisiin palkansaajiin. Samoin pääoma- ja ansiotulojen välistä kuilua verotuksessa on kavennettava.

STTK ei hyväksy työttömyys-, tapaturma- ja sairausvakuutuksen päivärahojen laskentatavan muutosta. Työllä ansaitun ja vakuutusperiaatteella toteutetun sosiaaliturvan suhteellinen heikentäminen ei ole perusteltavissa.

Työministeriön resurssien lisääminen merkitsee työvoimapolitiikan tehostumista, ja STTK pitää sitä oikeana toimenpiteenä.

SAK moittii budjettia

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK arvostelee hallituksen budjettiesitystä ristiriitaisesta suhtautumisesta työttömien asemaan ja työttömyyteen. SAK:n mielestä sairaus- ja työttömyysvakuutuksen ansioturvan leikkaukset on korjattava budjetin eduskuntakäsittelyssä.

-Työttömyyspäivärahojen korotukset ovat kädenojennus työttömille, mutta samalla hallitus käy toisella kädellä työttömien ja sairaiden taskulla, SAK totesi kannanotossaan tänään.

SAK:n mukaan hallitus on vihdoin ymmärtänyt, miten vakavia ongelmia pitkäaikaistyöttömyys ja syrjäytyminen ovat.
-Työhallinto saa kipeästi kaipaamiaan voimavaroja pitkäaikaistyöttömien palveluihin, SAK toteaa.

SAK pitää valtion ja kuntien väliseen kustannuskiistaan löytynyttä ratkaisua perusteiltaan selkeästi oikeudenmukaisempana kuin valtionvarainministeriön kaavailemaa leikkausta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat