Mainos

Kööpenhaminan iltalypsy ei tuonut yllätyksiä Suomen maataloudelle

EU:n laajentumisneuvottelut Kööpenhaminassa eivät näytä tuottajajärjestö MTK:n arvion mukaan tuoneen uusille jäsenmaille sellaisia lisäetuja, jotka olisivat Suomen maatalouden kannalta erityisen huolestuttavia.

Rivituottajat pelkäävät kuitenkin maailmanmarkkinahintojen heijastusvaikutuksia. Alustavat tiedot uusien isojen maatalousmaiden jäsenyysehdoista ovat viljelijäjohdon arvion mukaan rauhoittavia. Puolan johtama viimeinen iltalypsy ei aiheuttane dramaattisia vaikutuksia Suomessa.

Myöskään Portugalin johtama vanhojen jäsenmaiden vedätys ei onnistunut. Suomen maatalouden kannalta tärkeää oli saada pöytäkirjoihin lupaus vanhojen jäsenmaiden epäsuotuisten alueiden ongelmien uudesta tarkastelusta unionin laajentuessa. MTK:ssa ollaankin luottavaisia.

- Suomen valtiovalta tulee pitämään huolen siitä, että Suomeen ja Etelä-Suomeen nimenomaan saadaan järkevä tukijärjestelmä vuodesta 2004 eteenpäin, puheenjohtaja Juha Saikkonen MTK:n valtuuskunnasta kertoo.

Etelä-Suomen 141-alueen eli vakavien vaikeuksien tuesta väännetään sopimusta ensi vuonna. MTK haluaisi neuvottelut liikkeelle heti, mutta ne ovat nyt jäämässä vaalien jälkeen uudelle hallitukselle.

Laajentumisneuvotteluissa ei uusia takaiskuja tullut, mutta tuottajat ovat silti huolissaan uuden maatalous-Euroopan markkinavaikutuksista.

- No tottakai ne huolestuttaa, että jos tulijat saavat hakemustensa mukaiset kiintiöt tottakai se vaikuttaa heti maailmanmarkkinoihin ja sitä kautta suomalaisenkin tuottajan tilipussiin. Jos maidosta saadaan vähemmän tottakai se vaikuttaa, maatalousyrittäjä Sari Lamminsalo Rääkkylästä kertoo

Epävarmuudesta huolimatta myönteisempi suhtautuminen EU-jäsenyyteen on selvästi lisääntynyt ainakin MTK:n virallisissa kannanotoissa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 15.12.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.