Kongon presidentti saapui vierailulle Suomeen

Kongon demokraattisen tasavallan vastavalittu presidentti Joseph Kabila saapui lyhyelle vierailulle Suomeen myöhään eilisiltana. Tammikuussa murhattua isäänsä, presidentti Laurent Kabilaa seurannut kolmikymppinen johtaja tapaa kaksipäiväisen vierailunsa aikana mm. presidentti Tarja Halosen, ulkoministeri Erkki Tuomiojan sekä teollisuuden edustajia.

Kabilan Suomen-matka liittyy viiden maan kierrokseen, jossa hän tapaa eri maiden poliittista johtoa ja keskustelee hiljattain alkaneista rauhanneuvotteluista. Useita vuosia kestänyt sota Kongon hallituksen ja kapinallisia tukevien Ruandan ja Ugandan joukkojen välillä yritetään saada loppumaan liittolaismaiden Zimbabwen, Namibian ja Angolan avulla. Kongon rauhanponnistelujen ensi tapaamisesta helmikuussa vihollismaiden edustajat kuitenkin puuttuivat.

-Olemme valmiit neuvottelemaan myös Ruandan ja Ugandan, kuten kenen tahansa kanssa. Neuvottelut pitäisi saada pikaisesti käyntiin, sillä me olemme tässä asiassa odottaneet kärsivällisesti jo kolme vuotta, Kabila totesi eilen Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Ei sotaa, ei rauhaa


Kabilan mukaan rauhankysymyksessä ratkaisemiseen kaivataan kaikkien osapuolten tahtoa, myös kapinallisryhmien. Tilanne maassa on presidentin mukaan tällä hetkellä se, "ettei siellä sodita, mutta ei ole rauhaakaan". Kapinallississit hallitsevat koko Kongon itäistä osaa. Presidentti toivottaa tervetulleeksi YK:n kaksi ja puolituhatta rauhanturvaajaa sekä noin 500 sotilastarkkailijaa, jotta maassa kyettäisiin järjestämään vapaat vaalit. -Poliittinen elämä Kongossa on hajalla ja vaikka maassa on monipuoluejärjestelmä, se ei toimi, hän huomauttaa.

Suomalaisia investointeja houkutellaan Kongoon


Joseph Kabila tapaa vierailullaan myös suomalaisen teollisuuden edustajia. Presidentin mukaan Euroopan maiden kierroksen tarkoituksena on samalla houkutella länsimaisia investointeja Kongoon. -Kongo on laaja, rikas maa. Investoinnit hyödyttäisivät paitsi sijoittajia, myös meitä. Teollisuuden kehittäminen on osa demokratisoitumisprosessia, ja Kongossa ihmiset tarvitsevat työtä ja parempia sosiaalisia oloja, Kabila sanoo. Kongo on yksi Afrikan luonnonvaroiltaan rikkaimpia maita. Mittavat timantti-, koboltti- ja kuparivarat ovat olleet pitkälti syynä vuosia kestäneisiin väkivaltaisuuksiin.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat