Mainos

Kongon kapinalliset ovat edenneet Kinshasaan

Kapinalliset ovat tunkeutuneet Kongon pääkaupunkiin Kinshasaan ja pitävät osia kaupungista hallussaan, kertoi kapinallisten edustaja tänään.

Presidentti Laurent Kabilan hallitus julisti tänään Kinshasassa voimaan öisen ulkonaliikkumiskiellon. Kapinallisten johtajiin kuuluva Bizima Karaha kertoi uutistoimisto AFP:lle, että kapinalliset ovat hyökänneet Kinshasan lentokentälle ja pitävät vallassaan osia kaupungista. Karaha sanoi kapinallisten noudattaneen kolmen päivän ajan tulitaukokehotusta, jonka esitti Etelä-Afrikan presidentti Nelson Mandela.

-Mutta koska Kabila ei ole sitä noudattanut, vaan on kohdellut halveksuen kaikkian valtionpäämiehiä, olemme päättäneet ryhtyä uudelleen hyökkäykseen ja aloittaa rynnäkön Kinshasaa vastaan. Kinshasan asukkaiden mukaan tykistöräjähdyksen ääniä voitiin kuulla kaikkialla viiden miljoonan asukkaan kaupungissa.Taisteluja käytiin lähellä lentokenttää noin 30 kilometriä pohjoiseen pääkaupungin keskustasta, lähteet kertoivat.

Kongon virallinen radio keskeytti lähetyksensä kertoakseen, että räjähdysten syynä olivat "soluttautujiin kohdistuneet puhdistusoperaatiot". Radiossa kehotettiin Kongon asukkaita pysymään rauhallisina ja pysyttelemään kotonaan. Kabilan joukot ja niiden zimbabwelaiset liittolaiset olivat tätä ennen estäneet kapinallisten etenemisen Kinshasaan lounaasta. Presidentti Kabila syyttää Ruandaa ja Ugandaa, entisiä liittolaismaitaan, kapinallisten tukemisesta. Kabila palasi tiistaina Kinshasaan vietettyään yli viikon kotimaakunnassaan Katangassa.

Kongoon Kabilan avuksi tulleet angolalaiset joukot ovat vallanneet kapinallisten tukialueenaan pitämän Kitonan kaupungin, joka sijaitsee Kongojoen suistossa. Läntiset diplomaatit arvelivat kapinallisten hyökänneen keskiviikkona Kinshasaan juuri sen takia, että he olivat menettäneet Kitonan. -Se on epätoivoinen yritys, huomautti eräs diplomaatti.

Kongon sota jakaa afrikkalaisjohtajat

Elokuun alussa alkanut kapinallisten hyökkäys Kabilan hallitusta vastaan on jakanut eteläisen Afrikan johtajat kahteen leiriin. Zimbabwen ja Angolan presidentit Robert Mugabe ja Jose Eduardo dos Santos ovat vastanneet Kabilan avunpyyntöön ja lähettäneet joukkoja ja lentokoneita Kongon hallituksen avuksi. Kongon itäiset naapurimaat Ruanda ja Uganda puolestaan tukevat kapinallisia, joiden johdossa ovat tutsit. Tutsit ovat valta-asemassa Ruandassa, ja tutsit olivat Kabilan liittolaisia kun Kabila viime vuonna kukisti Kongon, silloisen Zairen, diktaattorin Mobutu Sese Sekon.

Ruanda syytti tänään Kabilaa tutsien joukkomurhista ja varoitti, että Kongoon saatetaan lähettää Ruandan armeijan joukkoja. Kabilan mukaan Kongossa sotii jo ruandalaisia sotilaita, mutta tämän Ruanda kiistää. Pahimmassa tapauksessa voi Kongon kriisi laajeta useiden maiden alueelliseksi sodaksi, varoittavat tarkkailijat.

(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.