Mainos

Konekaappaus päättyi antautumiseen

Etiopiasta eilen alkanut lentokoneen kaappaus päättyi varhain tänään Suomen aikaa rauhallisesti kaappareiden antautumiseen Sudanissa. Kaappaajat vapauttivat kaikki 51 panttivankina ollutta matkustajaa ja antautuivat viranomaisille esittämättä tarkempia vaatimuksia. Kaapparit pidätettiin heti antautumisen jälkeen ja heidät vietiin telkien taakse Sudanin pääkaupungin Khartumin lentokentältä. Sudanin tiedotusministerin Ghazi Salah al-Dinin mukaan kaappaajille luvattiin, ettei heitä luovuteta takaisin Etiopiaan.

-Luulen, että he halusivat vain päästä pois maasta. Lupasimme, ettemme luovuta heitä Etiopiaan vaan heitä kohdellaan kansainvälisten lakien mukaisesti, Salah al-Din sanoi.

-Heille on myönnetty turvapaikka, mutta se ei estä heitä joutumasta syytteeseen rikoksista, joita he ovat tehneet, hän jatkoi. Nimettömänä pysyttelevä Etiopian hallituksen edustaja sanoi myöhemmin perjantaina, että Etiopia saattaa vaatia kaappareiden luovutusta kansainvälisten lakien perusteella.

Pettyneitä lento-opiskelijoita?

Etiopian viranomaisten mukaan lentokoneen kaapanneet viisi nuorta olivat ilmavoimien lentäjäkoulun opiskelijoita. Noin parikymmentävuotiaat kaapparit olivat aseistautuneet automaattiasein ja he vaativat päästä tapaamaan amerikkalaisia tai brittiläisiä diplomaatteja saadakseen viisumit. Yksi kaappaajista kertoi toimittajille lentokentällä, että teon syy oli poliittinen painostus.

-Kansalla ja opiskelijoilla ei ole vapautta osallistua keskusteluun. Ihmisiä tapetaan. Tämä ajoi meidät kaappaamaan koneen, nuorukainen sanoi qatarilaisen televisiokanavan mukaan. Viikko sitten Etiopiassa sattui väkivaltaisia opiskelijamellakoita, joissa 40 ihmistä sai surmansa ja noin 3000 opiskelijaa pidätettiin.

Etiopian viranomaisten mukaan kaappauksella ei kuitenkaan ollut mitään tekemistä opiskelijaliikehdinnän kanssa. Hallituslähteen mukaan kyseessä oli ryhmä opiskelijoita, jotka olivat reputtaneet lentokokeissa ja jotka halusivat länteen taloudellisista syistä.

Neuvottelut johtivat antautumiseen

Kaappaajat antautuivat perjantaiaamuna pian sen jälkeen, kun heihin oli saatu neuvotteluyhteys. Yksi kaappareista tuli ulos koneesta neuvottelemaan sudanilais- ja etiopialaisviranomaisten sekä Punaisen Ristin edustajien kanssa. Sitä ennen kaapparit olivat vapauttaneet kaikki koneessa olleet 11 naista ja lasta.

Kaapattu kone oli Etiopian ilmavoimien Antonov 12 -kuljetuskone. Kone oli matkalla Pohjois-Etiopiasta Bahir Darista pääkaupunkiin Addis Abebaan. Koneessa oli kaikkiaan 51 matkustajaa, joista osa oli sotilaita. Kaapparit pakottivat koneen lentämään Sudaniin, jossa kone laskeutui illansuussa Khartumin kansainväliselle lentokentälle. Sudanin viranomaisten mukaan koneelle annettiin laskeutumislupa, koska sen polttoaine oli lopussa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.