Mainos

Konecranesin Lundmark patistaa yrityspomoja peilin eteen

Nostolaitteita valmistavan Konecranesin toimitusjohtaja Pekka Lundmark patistaa suomalaisia yritysjohtajia peilin eteen, jotta Suomen talouselämän negatiivinen kierre saataisiin poikki.

MTV3:n haastattelussa Lundmark moittii suomalaisia yritysjohtajia visioiden ja näkemysten puutteesta. Jos yritysjohtajien ainut lääke nykyisen taloustilanteeseen on vain väen potkiminen pihalle, se on Lundmarkin mukaan turmion tie.

– Jos kuvitellaan, että ainut keino tilanteen parantamiseen ovat irtisanomiset, se ei tule riittämään, Lundmark sanoo.

– Yritysjohtajilla on iso vastuu. Visioita tarvitaan, ne vievät Suomea eteenpäin.

Lundmark on luotsannut Konecranesia yhdeksän vuotta. Myös Konecranesissa on käynnissä 90 henkilön vähentämiseen tähtäävät yt-neuvottelut. Ludnmark muistuttaa kuitenkin, että yhdeksässä vuodessa yhtiö on luonut Suomeen 600 uutta työpaikkaa, samalla kun se työllistää globaalisti 12 000 ihmistä.

– Yritysjohtajien tulee määritellä visio. Laivat eivät käänny irtisanomisilla. Jos ei luo uutta, yritykset eivät pärjää.

Konecranes aikoo Lundmarkin mukaan edetä tulevaisuuteen mm. teollisen internetin kautta, jossa esimerkiksi nostureiden huoltotarpeita voidaan seurata reaaliajassa. Tässä on yksi mahdollisuus myös muulle suomalaiselle teollisuudelle, Lundmark vinkkaa.

"Hallituksen tulee johtaa maata"

Lundmark yhtyy myös eilen julkistettuun EVA:n toimitusjohtajan Vesa Vihriälän raporttiin, jossa annettiin kyytiä nykyiselle kolmikantajärjestelmälle ja toivottiin sen katoavan historian roskatynnyreihin.

– Tämä maa ei pelastu sillä, että haikaillaan takaisin kolmikantaan.

Tulevan palkkaratkaisun osalta Lundmark toivoo Teknologiateollisuuden linjan mukaisesti, että yritysten erilainen palkanmaksukyky otettaisiin huomioon ja sopimuksista saataisiin mahdollisimman paikallisia – oli sopimuksen muoto millainen tahansa . Lundmark muistuttaa, että puolet Suomen verotuloista tulee teollisuudesta.

Lundmarkilla on selkeät terveiset ensi maanantaina Vantaan Heurekaan kokoontuville puolue- ja etujärjestöpäättäjille: hallituksen tulee luoda puitteet sille, että Suomi on houkutteleva maa yrityksille ja investoinneille. Hallituksen ei Lundmarkin mukaan tule hirttäytyä etujärjestöjen kanssa tehtyihin järjestelyihin.

– Hallituksen tulee johtaa maata, Lundmark sanoo.

Lundmark on johtanut Konecranesia kuluneen vuoden ajan Singoporesta ja aikoo jatkaa siellä vielä myös seuraavan vuoden.

Lisää Pekka Lundmarkin ajatuksia illan uutislähetyksissä ja perjantain Huomenta Suomen erikoishaastattelussa klo 6:39.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.