"Häpeätahra, painajainen, amerikkalaisen unelman hautajaiset." Siinä sanoja, jotka tulivat mieleen, kun seurasin Trumpin äärikannattajien tunkeutumista Capitolin eli Yhdysvaltain kongressitalon käytäville. Mutta kyseessä ei ole vain Trumpin kauden häpeällinen loppu. Kyseessä on myös Yhdysvaltain vuosisadan loppu, kirjoittaa Risto E. J. Penttilä.
Poliittiset vuosisadat eivät koskaan ala kalenterivuosien vaihtuessa. 1800-luku alkoi Napoleonin sodista, 1900-luku ensimmäisestä maailmansodasta. Mistä 2000-luku alkoi? Alkoiko se syyskuun 11. päivän terrorismi-iskuista? Vuoden 2008 finanssikriisistä? Vai alkoiko se vasta nyt?
Viime vuosisata näki kolme suurta taistelua maailman herruudesta. Ne olivat ensimmäinen maailmansota, toinen maailmansota ja kylmä sota. Näistä kaikista Yhdysvallat selvisi voittajana. Siksi mennyttä vuosisataa kutsuttiin Amerikan vuosisadaksi.
Tämä vuosisata on vasta alussa. Silti olemme nähneet jo saman määrän taisteluja maailman herruudesta. Tällä kertaa ne eivät onneksi ole ottaneet sodan muotoa. Ensin oli 9/11 ja sitä seurannut terrorismin vastainen sota. Siinä vastakkain oli länsimainen kulttuuri ja sotaisa versio islamilaisesta fundamentalismista. Sitten tuli finanssikriisi. Siinä vastakkain oli finanssimarkkinat ja sääntely. Sitten tuli pandemia, jossa vastakkain oli virus ja järjestäytynyt yhteiskunta. Näistä kaikista Yhdysvallat selviytyi huonosti.
Paljon paremmin ei selviytynyt Euroopan unionikaan. Terrorismin vastainen sota löi kiilan uusien ja vanhojen jäsenvaltioiden välille. Finanssikriisi sai eteläiset ja pohjoiset jäsenvaltiot tukkanuottasille. Kiista oikeusvaltioperiaatteesta, joka huipentui pandemian aikana, loi kuilun läntisten ja itäisten jäsenvaltioiden välille. Enää harva puhuu siitä, että tämä vuosisata kuuluisi Euroopalle.
Kiinalla sen sijaan menee hyvin. Se onnistui pysymään sivussa terrorismin vastaisesta sodasta. Se selvisi finanssikriisistä paremmin kuin yksikään länsimaa. Vaikka Covid-19 lähti leviämään Kiinasta, se on onnistunut kääntämään pandemian voitoksi. Kiina on ainoa merkittävä kansantalous, jonka kasvu alkoi viime vuonna plussalla. Sen BKT kasvoi noin kaksi prosenttia.
Presidentti Xin alkuperäinen tavoite oli tehdä Kiinasta maailman johtava taloudellinen ja poliittinen mahti vuoteen 2050 mennessä. Nyt aikataulua on kiristetty. Uusi tavoite on vuodessa 2035. Marraskuussa Kiina ja 15 muuta Aasian ja Tyynenmeren alueen maata allekirjoitti RCEP-vapaakauppasopimuksen. Kyseessä on maailman suurin yhteisiin sääntöihin perustuva kauppa-alue. Yhdysvallat ei ole mukana. Kauppa-alueen syntyminen on yksi syy ennustuksiin, jonka mukaan Kiinan talous ohittaa Yhdysvaltain talouden jo tämän vuosikymmenen lopulla.
No, paljon voi tapahtua. Tulevaisuus ei ole kiveen hakattua. Voihan olla, että Yhdysvallat, Eurooppa ja muut demokratiat löytävät yhteisen sävelen. Voihan olla, että Kiinan keskusvalta kompastuu vallan keskittämiseen. Mutta juuri nyt Yhdysvaltain tilanne näyttää synkältä.
Vapauden ja demokratian ystävät surevat. Yhdysvaltain viholliset iloitsevat.
Uusimmat
-
06:58
Uutisankkurilta itkuinen vetoomus muille vanhemmille pelottavan läheltä piti -tilanteen jälkeen: "Opetelkaa elvyttämään!"
-
06:56
Vakava virhe: Vankeja päässyt vapaaksi toisen henkilötiedoilla – karkurit saatu kiinni
-
06:50
New York Times: Trumpin lähipiiri rahasti presidentin armahduksilla – "armahduskauppa" ollut tuottoisaa
-
06:47
Lauri Markkasen tehoilta siivitti Chicago Bullsin voittoon
-
06:43
Washingtonin johtava oikeusviranomainen väläyttää Trumpille syytettä Capitolin mellakoista – rangaistuksena vankeustuomio
-
06:35
Kalle Rovanperä yllättyi Jari-Matti Latvalan uudesta rallipestistä – herkuttelee huipputavoitteella: "Tosi kova"
-
06:34
MTV seuraa Navalnyin paluuta Venäjälle: Katso videolta, kuinka Navalnyi otettiin kiinni passintarkistuksessa – vietiinkö mies tähän vankilaan?
-
06:32
Pakkanen paukkuu, mutta niin paukkuvat ennätyksetkin: Ladattavien autojen markkinaosuus nousi yli 30 prosenttiin
-
06:29
Niila, 47, menetti kaikki tapahtuma-alan työnsä koronan vuoksi: "Tulevaisuutta on mahdotonta suunnitella – varmasti moni vaihtaa alaa, koska ei ole varaa odottaa"
-
06:19
Leijonien maailmanmestari räväytti ensimmäisen NHL-maalinsa – loisti koko kaukalon ykköstähtenä!
-
06:16
MTV Uutiset selvitti, kuinka paljon puoluejohtajilla riittää aikaa kuntapolitiikalle: Pääministeri Marin ehti lähes jokaiseen kokoukseen, myös Essayah erityisen aktiivinen
-
06:16
Näytteletkö onnellista menestyäksesi ja julkaiset ärsyttävän siloiteltuja somepäivityksiä? Onnellisuustutkija vastaa, mitkä ovat superpositiivisuuden haitat
-
06:10
SM-liigan ottelu päättyi kolmen joukkotappelun ja yli 400 jäähyminuutin sekoamiseen – leijonavahti palaa debyyttinsä uhkaavaan käänteeseen: "Olin vasta 17"
-
06:06
Kiinan bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 2,3 prosenttia – kasvu hitainta vuosikymmeniin
-
06:02
Miten sujuu lasten ja nuorten paluu "normaaliin", jos elämästä ruudun takana on korona-aikana tullut tottumus? Asiantuntija: "Vuosi on lapsen kehityksessä pitkä aika"
-
05:59
Venäjän ulkoministeriö puolusti Navalnyin kiinniottoa: "Ulkovaltojen ei tulisi puuttua itsenäisten valtioiden asioihin"
-
05:49
Vakavasti ryöstössä loukkaantunut Panu Laturi järkyttyi yksinäisten vanhusten tilanteesta: "Käykää katsomassa muulloinkin kuin jouluna ja kesällä"
-
05:45
NHL-asiantuntija ällistynyt Sebastian Ahoa ja Teuvo Teräväisestä koskevasta faktasta – "Räjäyttää tajuntani joka kerta"
-
05:42
Liikerakennus tulessa Iitissä – ainakin yksi loukkaantunut vakavasti ja ihmisiä evakuoitu
-
05:40
Urheilukauppojen hyllyille tuli tyhjää, kun lumi tuli etelään – talviurheiluvälineiden myynti moninkertaistui viime talvesta
-
Lataa lisää