Kommentti: Vuoden urheilijaksi valitun Lauri Markkasen tähtiloisto peittää alleen kutkuttavan kysymyksen

Lauri Markkanen valittiin Vuoden urheilijaksi 2:22
Tulosruutu: Lauri Markkanen valittiin Vuoden urheilijaksi

Vuoden urheilijaksi valitun Lauri Markkasen nousu huipulle on vielä kesken, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Ville-Veikko Valta.

Se oli lopulta lähes itsestään selvä valinta. NBA:n tähdistöottelun avauskentällisessä pelannut ja kauden jälkeen koko sarjan kehittyneimmäksi pelaajaksi valittu Lauri Markkanen oli ylittämätön suomalainen urheilija vuonna 2023.

NBA on miljardiluokan viihdebisnestä, jossa tähtikultit rakennetaan ja ylläpidetään kenties suurempana kuin missään muualla ammattilaisurheilussa. Amerikkalaisen hapatuksen ytimessä on kuitenkin globaalisti äärimmäisen kilpailtu ja vaativa laji, jonka absoluuttiselle huipulle, käytännössä 20 parhaan yksilön joukkoon, Markkanen on yltänyt.

Piskuisesta Suomesta tuohon asemaan ponnistaminen on vaatinut täydellisen myrskyn otollisesta geeniperimästä, kotikasvatuksesta, elinympäristöstä aina oikeanlaisiin juniorivalmentajiin ja urakäänteisiin, kuten toimittaja Raiko Häyrinen viikon takaisessa Urheilulehden artikkelissa tyhjentävästi todistaa.

Onnekasta on, että Markkanen on kaiken edellä mainitun lisäksi siunattu erityisellä palolla lajiaan ja siinä kehittymistä kohtaan. Juuri nyt Utah Jazzin laituri pelaa uransa korkeatasoisinta koripalloa, mutta matka huipulle on yhä ja edelleen kesken.

Edellisenä yönä ennen Vuoden urheilija -valintaansa Markkanen näytti, miten hän on jatkuvasti muuttumassa kokonaisvaltaisemmaksi tähtipelaajaksi NBA-fanien silmien alla. Hallitsevan mestarin Denver Nuggetsin kaadossa 211-senttinen laituri ei epäröinyt laittaa palloa lattiaan ja haastaa puolustajia yksi vastaan yksi -kuljetuksillaan.

Utah Jazzin kauden teeman mukaisesti Markkanen on ottanut myös askeleen eteenpäin pelinrakentelussaan.

Markkasen ilmiömäinen loikka NBA:n tähdeksi tapahtui käytännössä yhdellä seurasiirrolla syksyllä 2022, kun hän vapautui roolipelaajan kahleista hyödyntämään osaamistaan täydessä mitassaan. 

Suomalaisen koripallon ystävän kannalta kutkuttavinta onkin, että Markkanen vasta hakee rajojaan uudessa tähtiroolissaan. Miten lähelle maailman terävintä huippua 26-vuotias jyväskyläläinen voikaan vielä yltää?

Lue myös:

    Uusimmat