Mainos

Kommentti: Tuppurainen lähdössä SDP-kisaan, talouspolitiikka erottaa ehdokkaita

SDP:n puheenjohtajataistosta on tulossa kolmen kauppa, sillä Tytti Tuppurainen on lähdössä mukaan kisaan. Oululaisen toisen kauden kansanedustajan odotetaan kertovan päätöksestään ylihuomenna kotikonnuillaan.

Tuppurainen on puntaroinut lähtöpäätöstään muita pitempään, joten hän joutuu tässä vaiheessa haastajan osaan. Helsingin Sanomien kyselyssä (24.12.) puoluekokousedustajille Antti Rinnettä kannatti puheenjohtajaksi 57 % vastaajista, Timo Harakkaa 34 % ja Tuppuraista 9 prosenttia.

Talouspolitiikka erottaa Tuppuraisen selkeimmin hänen kilpailijoistaan. Tuppurainen on avoimen markkinatalouden kannattaja ja hän luonnehtii itseään tannerilaiseksi. Nuorempi polvi saattaa puhua lipposlaisesta ehdokkaasta.

Oma tulkintani SDP:n pj-kisan kolmikosta on, että Tuppurainen on talouspoliittisen janan oikealla laidalla, Harakka enemmän vasemmalla ja Rinne siinä välissä. Tämä näkyy eritoten suhtautumisessa valtion rooliin taloudessa ja kasvussa.

Toinen maininnan arvoinen asia on Tuppuraisen vahva suuntautuminen Eurooppaan. Tätä sidettä Tuppurainen on päässyt vahvistamaan eduskunnan suuren valiokunnan varapuheenjohtajana. Voi arvata, että Tuppurainen hakee omassa kampanjassaan enemmän vastauksia ja linjanvetoja suuriin kansainvälisiin kysymyksiin kuin pikkunippeleihin. Tätä monet puolueen sisäiset kriitikot suorastaan janoavat puoluejohdolta.

Tuppurainen on, ehkä hieman yllättäenkin, kolmikon kokenein poliitikko ja puoluesoturi. Kansanedustajana hän on ollut vuodesta 2011 ja SDP:n puoluetoiminnassa lähes parikymmentä vuotta.

SDP:n naisliittoa Tuppurainen on johtanut muutaman vuoden, mutta naiskorttia hän tuskin tulee heiluttamaan puheenjohtajakiertueen aikana. Tämä asema velvoittaa kuitenkin Tuppuraista kisaan, sillä SDP:ssä on aina pidetty ääntä naisten nostamisesta johtotehtäviin ja viime aikoina äänenpainot ovat vain koventuneet.

Esiintyjänä Tuppurainen on selkeä ja tyylikäs, ajoittain jopa räväkkä, joten hän ei tule jäämään Rinteen ja Harakan jalkoihin ensi lauantaina Kuopiosta alkavalla puheenjohtajakiertueella.

Tuppuraisen mukaanlähtö on helpotus SDP-väelle. Näin vältetään puheenjohtajakisassa ikävä asetelma kaksintaistelusta - Jutta Urpilaisen ja Antti Rinteen kevään 2014 kamppailun haavoja paikkaillaan yhä.

SDP:n puheenjohtaja valitaan Lahden puoluekokouksessa helmikuun alussa. Kolmen kisaan lähtee selkeänä ennakkosuosikkina istuva puheenjohtaja. MTV:n kyselyssä (26.12.) 71 prosenttia SDP:n piirihallitusten jäsenistä on sitä mieltä, että Rinne on onnistunut joko hyvin tai erittäin hyvin puolueen puheenjohtajana.

Muidenkin kuin jäsenkirjademarien kannattaa kiinnostua tästä taistosta, sillä Lahdessa saatetaan valita - näillä gallupluvuilla - seuraavan hallituksen pääministeri. Ja saattaapi lavalla olla myös pari muutakin tulevaa demariministeriä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.