Mainos

Jussi Kärjen kommentti: SDP:n ryhmässä kipinät lentelevät – Antti Rinne taistelee paikastaan tosissaan

SDP:n puoluevaltuusto kokoontuu viikonloppuna Hyvinkäällä poikkeuksellisen sekavissa tunnelmissa. Puolueväki ei oikein tiedä, meneekö demareilla hyvin vai huonosti.

Antti Rinne ilmoittaa omista suunnitelmistaan puoluevaltuustolle puolenpäivän aikoihin. Voin jo nyt lyödä vetoa kohtalaisen isosta summasta, että Rinne haluaa jatkaa SDP:n puheenjohtajana.

Rinne joutuu tosissaan taistelemaan paikastaan Lahden puoluekokouksessa helmikuun alussa, sillä hänelle haetaan vastaehdokasta. Todennäköisin haastaja on eduskuntaryhmää johtava Antti Lindtman, jolla on hyvät suhteet demarien vahvoihin ex-ministereihin Eero Heinäluomaan ja Pia Viitaseen.

Asetelma kiusallinen

Asetelma, jossa puolueen puheenjohtajan ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan välillä ei ole syvää luottamusta, on SDP:lle erittäin kiusallinen.

Eduskuntaryhmän kerrotaan olevan tilanteesta hämmentynyt. Edellisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen uskolliset tukijat eivät oikein tiedä, kumman Antin leiriin kuulua.

Kipuilu näkyy esimerkiksi entisen ministerin, sivuraiteelle kadonneen, Susanna Huovisen kasvoilta.

Kyselytunnin puhujalistojen paljastuminen mutkisti Lindtmanin puheenjohtajasuunnitelmia, mutta vain hetkeksi. Kanveesista noussut Lindtman haki uutta virtaa Ylen viihdeohjelmasta Uutisvuodosta.

Hupailuvisailun jälkeen Lindtmania ylistettiin sosiaalisessa mediassa humoristiksi ja seksikkääksi. Allekirjoitan näistä toisen.

Ilmaa puhdistava kisa välttämätön

Rinteen vakavaa haastamista helpottaisi, jos puheenjohtajakisa ei olisi kahden kauppa, vaan pelin avaisi joku kolmas "täyte-ehdokas". Tälläisen sähköjäniksen etsiminen on tiettävästi käynnissä.

SDP:n eduskuntaryhmän ajautuminen kyräileviksi kuppikunniksi on pakko purkaa ennemmin tai myöhemmin. Ilmaa puhdistava puheenjohtajakisa Lahdessa näyttää siis väistämättömältä.

SDP:n olisi syytä jo historiansakin takia olla joukkoliike, joka seisoo tai kaatuu yhdessä. Nyt näin ei ole.

Hyvinkään puoluevaltuustossa viikonloppuna saatetaan tehdä esitys neuvoa-antavasta jäsenäänestyksestä. Näin 40 000 SDP:n jäsentä pääsisi sanomaan kantansa siitä, kuka olisi paras puheenjohtaja. Jäsenäänestyksen läpimeno puoluevaltuustossa on epävarmaa.

Puoluekentällä Rinteellä menee paremmin kuin eduskuntaryhmässä. Monet aktiivit pitävät hyvänä tapaa, jolla Rinne on yrittänyt uudistaa puoluekoneistoa.

Viikonloppuna odotetaan myös puoluesihteeri Reijo Paanasen ratkaisua omasta jatkostaan. Paanasen seuraajaksi pyrkii Palvelualojen ammattiliiton Hanna Kuntsi, mutta puoluesihteerikisaan on tulossa muitakin nimiä. Käytäväpuheissa esillä on ollut demariministereiden entinen erityisavustaja Antton Rönnholm.

Rinteen imago ei vetoa

Gallupien ykkös- ja kakkossijoista huolimatta demareilla on huoli, voiko SDP voittaa vaaleja Rinteen johdolla.

Puolueiden tilaamassa imagokyselyssä Rinne sai huonot luvut. Salaisen, mutta sangen avoimesti jaetun kyselyn mukaan vastaajista vain viisi prosenttia pitää Rinnettä vetovoimaisena johtajana.

Kokoomuksen Petteri Orpoa piti vetovoimaisimpina 19 prosenttia vastaajista ja Keskustan Juha Sipilää 17 prosenttia.

Auttaako sitten miehen vaihtaminen puoluetta nousuun? Kokoomuksen esimerkki viime kesältä osoittaa, että pikavoittoja ei ole jaossa. Puheenjohtajavaihdos sujui kokoomuksessa harvinaisen siististi, mutta puolueen kannatus oli sen jälkeen pitkään kuin kuolleen aivokäyrä.

SDP:ssä on vaivoin saatu umpeen vanhoja haavoja reilun parin vuoden takaa, kun Urpilainen syrjäytettiin. Uusi tiukka johtajakisa jakaisi SDP:n jälleen kahteen leiriin juuri ennen kuntavaaleja. Tai itse asiassa, vahinko on jo tapahtunut. 

Kirjoittaja on MTV Uutisten talouden ja politiikan toimituksen esimies. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.