MTV:n kysely: Moni SDP:ssä ajattelee, että kannatusta pitäisi imuroida etenkin perussuomalaisilta

Moni SDP:ssä ajattelee, että kannatusta pitäisi imuroida etenkin perussuomalaisilta 2:04
Katso video: MTV Uutisten kysely paljastaa, että johtajaa vaihtavassa SDP:ssä on haluja kokoomuksen vetämään hallitukseen, jos Orpon nykyhallitus kaatuu.

SDP:n piirihallitusten jäsenillä on selvä suosikki puolueen uudeksi puheenjohtajaksi. Asia käy ilmi MTV Uutisten kyselystä. Valtaosa piirivaikuttajista katsoo, että SDP:n on oltava valmis kokoomusjohtoiseen hallitukseen, jos nykyhallitus kaatuu.

SDP valitsee uuden puheenjohtajansa perjantaina 1. syyskuuta.

Vastakkain ovat eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sekä viime hallituskauden perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

MTV Uutisten kyselyn perusteella SDP:n piirihallitusten jäsenten keskuudessa on hyvin vankka yksimielisyys ehdokkaiden paremmuudesta.

Antti Lindtman on suosikki 90 ja Krista Kiuru vain 10 prosentille vastaajista.

sdp_kysely_1

– Antti on ulosanniltaan selkeäsanaisempi ja johdonmukaisempi ja houkuttelee uskoakseni puheenjohtajana liikkuvia äänestäjiä SDP:n kannalle, eräs Lindtmanin kannattaja perustelee.

– Mies paikallaan, asiantuntemusta, kokemusta ja neuvottelutaitoja, taitoa tehdä kompromisseja. Myös edustava mies!

– Krista Kiuru voisi ehkä pitää SDP:n vasemmistopuolueena. Antti Lindtman veisi puoluetta reippaasti oikealle, perustelee Kiurun kannattaja.

MTV Uutisten kyselyyn vastasi yhteensä 90 SDP:n piirihallitusten jäsentä. Vastausprosentti oli näin ollen 56.

Hallitusvalmiutta on oltava

Hallitus on taiteillut kesän aikana rasismikohujensa virittämällä kapealla trapetsilla, kun esiin on noussut niin valtiovarainministeri Riikka Purran kuin eroamaan joutuneen elinkeinoministerin Vilhelm Junnilan ja hänen seuraajansa Wille Rydmanin vanhoja asiattomia kirjoituksia.

Oppositiopuolue SDP:n piirivaikuttajista 68 prosenttia toivoo hallituksen kaatuvan rasismikohujen vuoksi, 32 prosenttia ei toivo.

Jos nykyinen hallitus kaatuisi, katseet kääntyisivät väistämättä SDP:hen.

Keväällä vaalit voittaneesta kokoomuksesta syyteltiin SDP:tä kompromissihaluttomuudesta ja jopa siitä, ettei SDP tosissaan edes halunnut hallitukseen.

Ylivoimainen enemmistö SDP:n piirivaikuttajista ajattelee nyt, että jos nykyinen hallitus kaatuu, SDP:n on oltava valmis hallitusvastuuseen kokoomuksen johtamassa hallituksessa.

Moni vastaaja katsoo, että kokoomuksen johtama sinipunahallitus voitaisiin pistää pystyyn, jos kokoomus olisi valmis tulemaan lähemmäs SDP:n linjoja esimerkiksi talousasioissa.

Huhtikuussa, hyvin pian kevään eduskuntavaalien jälkeen toteutetussa MTV Uutisten edellisessä SDP-piirihallituskyselyssä 38 prosenttia oli samaa mieltä ja 49 prosenttia eri mieltä siitä, että kokoomuksen johtamaan hallitukseen meneminen olisi SDP:lle parempi vaihtoehto kuin oppositioon jääminen.

Lisäsuosiota toivotaan PS:n kannattajista

SDP on tuoreimmassa HS:n kannatusmittauksessa suurinta kannatusta nauttiva puolue 21,5 prosentin osuudella.

Miltä poliittiselta suunnalta lisäkannatusta pitäisi piiripäättäjien mielestä hankkia?

Merkittävä osa vastaajista ei osaa valita yhtä puoluetta tai muutoin vastata kysymykseen, mutta toinenkin vaihtoehto saa paljon kannatusta.

37 prosenttia vastaajista ajattelee, että lisäkannatusta tulisi ensisijaisesti hankkia perussuomalaisten kannattajien keskuudesta.

Hyvin harva SDP:n piirivaikuttaja lähtisi ensisijaisesti keräämään kannatusta vihreiden tai vasemmistoliiton äänestäjien joukosta.

sdp_kysely_4

Moni duunari on "haksahtanut" persujen leiriin, kuvitellen heidän ajavan duunareiden asemaa, eräs piirivaikuttaja ajattelee.

– Perussuomalaisiin on vuosien saatossa valunut huomattava määrä duunaritaustaisia ihmisiä. Rasisteja SDP ei kaipaa, mutta perussuomalaisista löytyy paljon muitakin, toteaa toinen.

Into perussuomalaisten kannattajien kosiskeluun on hieman laantunut viime huhtikuusta. Tuolloin MTV Uutisten piirihallituskyselyssä vastaajista 49 prosenttia vastasi samaan kysymykseen vaihtoehdolla "perussuomalaiset".

SDP:n ja perussuomalaisten kannattajakuntien on ajateltu eriytyneen viime vuosina. Åbo Akademin laajan eduskuntavaalitutkimuksen mukaan vuoden 2019 vaaleissa perussuomalaisista äänestäneistä kolme prosenttia siirtyi äänestämään näissä vaaleissa SDP:tä. Päinvastainenkaan liike ei ollut erityisen merkittävää.

Toisaalta puolueet ovat taistelleet jo vuosikaudet samasta työväen ykköspuolueen valtikasta, ja puheenjohtaja Sanna Marinin poistuminen voikin parantaa SDP:n mahdollisuuksia kaapata vanhoja duunariäänestäjiä takaisin perussuomalaisista.

Kuka sopisi parhaiten presidenttiehdokkaaksi?

MTV Uutisten kysely on toteutettu aikavälillä 10.-25. elokuuta.

Komissaari Jutta Urpilainen ilmoitti 16. elokuuta harkitsevansa vakavasti presidenttiehdokkuutta.

Jo tätä ennen häntä oli pidetty SDP:n selvästi todennäköisimpänä presidenttiehdokkaana, vieläpä kun Sanna Marin ja Eero Heinäluoma ovat kieltäytyneet tehtävästä.

Vaikka asetelma näyttää selkeältä, SDP:n piiripäättäjät eivät pidä Urpilaista yksimielisesti parhaana mahdollisena kandidaattina.

Noin 60 prosenttia piiripäättäjistä ajattelee MTV Uutisten kyselyssä Urpilaisen olevan sopivin demarinimi presidenttiehdokkaaksi. Marin ja Heinäluoma saavat kumpikin noin 15 prosentin kannatuksen, Erkki Liikanen ja Krista Kiuru yksittäiset maininnat.

Yksi vastaaja myös ehdottaa, että SDP:n pitäisi mennä Pekka Haaviston (vihr.) taakse.

Lue myös:

    Uusimmat