Kommentti: Tommi Niemelää uhkaa tyly kohtalo – tämän takia Pelicans-johdon kärsivällisyys on äärikoetuksella

Maalikooste: Pelicans - SaiPa 8:40
Videolla maalikooste perjantain Pelicansin ja SaiPan ottelusta.

Karu on kiekkomaailma. Kesällä vuoden valmentaja, syksyllä senttien päässä potkuista. Pelicans on niin pahassa umpisolmussa, että se uhkaa johtaa Tommi Niemelän kohdalla karuun ratkaisuun, kirjoittaa MTV Urheilun jääkiekkotoimittaja Ilari Savonen.

Kiertokulku: keväällä yllättäjä, sensaatio, hurmaaja ja ilopilleri. Syksyllä totaalisesti hutiloiva kriisiryhmä.

Viime huhtikuussa Tommi Niemelän luotsaama Pelicans järjesti jymypaukun, kun se kaatoi välieräsarjassa Tampereen Ilveksen. Eli siis saman Ilveksen, jonka piti mennä toisen tamperelaisseuran Tapparan seuraksi Liigan finaaleihin. Ei mennyt. 

Niemelän Pelicans pelasi lennokasta lyhytsyöttöpeliä ja söi typerästi operoineen Ilves-nipun eläviltä. 

Nyt?

Pelicans pelaa itse typerästi. Nimittäin juuri sitä samaa peliä, mitä Ilves yritti. Jatkuvasti pystyyn ja jatkuvaa puskemista.

Eikä maltti meinaa pysyä yhtään yllä. 

Kysyin perjantaina Pelicansin päävalmentajalta Tommi Niemelältä sitä, että tekevätkö hänen joukkueensa pelaajat nyt pelitavan vastaisia ratkaisuja.

Niemelä käytännössä vastasi, että kyllä. 

Pelicans ei pelaa, kuten sen pitäisi.

Niemelän mukaan kyse on ”liiallisesta halusta”. Kun negatiivinen kierre on hiipinyt takaraivoon, johtaa se yliyrittämiseen.

Tämä taas näkyi karulla tavalla perjantain SaiPa-pelissä.

Kommentti jatkuu kuvan alla.

***

Normaalisti leveästi hymyilevä Niemelä pyöritteli päätään, kun hän perkasi Pelicansin ja SaiPan perjantain pelin kolmannen erän tapahtumia. Pelicans ikään kuin unohti sen, että mitä puolustaminen tarkoittaa. Jatkuvaa höntyilyä ja jatkuvaa ylijuoksemista, mikä johti siihen, että SaiPa meinasi voittaa pelin jo varsinaisella peliajalla, vaikka se lähti kolmanteen erään kahden maalin tappioasemasta.

Niemelän mukaan Pelicansin suurin ongelma on se, että valmennuksen välittämä viesti ei mene nyt pelaajille perille. Niemelä kuitenkin painotti sitä, että hän kantaa asiasta vastuun.

No niin kantaa. Viime kevään hopeasormi tuskailee nyt uuden prosessin alkuhetkillä.

Pelicansin kannalta kaikista suurin ongelma on se, että kaikki Liigaa seuraavat tahot muistavat, että mitä viime keväänä tapahtui. Miten Niemelän Pelicans yllätti kaikki ja kömpi vastoin odotuksia aina kahden parhaan joukkoon.

Tämä näkyy oletusarvoissa, kun taas realismin tasolla Pelicansin nykyjoukkue on vasta taipaleensa alussa.

Topias Vilén, Teemu Eronen, Lukas Jasek ja Patrik Bartosak. Neljä merkittävää nimeä, jotka jättivät Pelicansin viime kauden jälkeen. Tänä syksynä Aatu Jämsen ja Elias Vilén ovat olleet loukkaantuneina. Olen luetellut nyt kuusi Pelicansin viime kevään avainhahmoa.

Heidän joko totaalinen tai osittainen poissaolo näkyy eittämättä isossa kuvassa.

Pelicansin urheilujohtaja Janne Laukkanen on pystynyt kelvollisesti paikkaamaan lahtelaisjoukkueen rajuja menetyksiä. Jussi Olkinuora on saanut hommasta kiinni, Ryan Lasch on pelannut loukkaantuneena, mutta on tehnyt silti kelvollisesti tulosta ja kesken kauden mukaan tullut Nathan Schnarr on ollut mainio vahvistus keskushyökkääjäosastolle.

Yhdessä asiassa Laukkanen ei ole kuitenkaan onnistunut. Pelicansin peräpää muuttui radikaalilla tavalla, eivätkä uudet hankinnat eli Michal Jordan, Filip Kral ja Kasper Puutio ole pystyneet paikkaamaan menetyksiä. 

Tämä taas on näkynyt Pelicansin pelillisessä toteutuksessa. Pussinokat eivät ole pystyneet pelaamaan sitä peliä, mitä Niemelä haluaisi lahtelaisjoukkueen pelaavan.

Tämä taas on johtanut siihen, että lumipallo on lähtenyt vyörymään väärään suuntaan. Ja nyt kärsivällisyys on äärikoetuksella.

Kommentti jatkuu kuvan alla.

***

Oletusarvo oli jo Pelicansin keskiviikon mystisen kokoontumisen yhteydessä se, että Niemelä saa potkut.

No ei saanut. Ainakaan vielä.

Pelicansin johto yritti pitää kärsivällisyydestä kiinni.

Nyt maltin viimeisetkin rippeet alkavat olla kaivon puolella.

Pelicansin omistaja Pasi Nurminen kuuli varmasti sen, kuinka voimakkaasti lahtelaisjoukkueen kannattajat reagoivat tuoreeseen tappioon buuauksillaan. Samaan aikaan hän tiedostaa täysin sen, kuinka kovia panostuksia Pelicans on tehnyt tämän kauden joukkueeseensa.

Niiden jäljiltä sarjasijoitus (13.) ei ole lainkaan sitä, mitä sen pitäisi olla. 

SM-liigan viime kauden valmentaja Tommi Niemelä uhkaa päätyä nyt osaltaan välikäteen. Jos hän saa potkut, hän ei ole niiden suhteen totaalinen syypää.

Vahvasti toki, mutta ei täysin.

Niemelä on osaltaan olosuhteiden uhri. Pelicansin loistokas viime kausi kummittelee yhä liikaa takaraivossa, kun taas todellisuudessa silloinen tarina eroaa merkittävästi nykyisestä.

Mutta kukapa tuota muistaa, kun kaukalossa luistelee ja pelaa Ryan Laschin, Jussi Olkinuoran, Patrik Carlssonin ja Michal Jordanin kaltaisia kavereita.

Pelicansilta pitää saada ja nähdä parempaa. Mutta koska suunta on yhä jyrkästi alaspäin, se uhkaa käydä Niemelän kohtaloksi.

Lue myös:

    Uusimmat