Michael Nyqvist salasi syöpänsä kuolemaan asti – "Kukaan ei saanut tietää"

Millenium-trilogiaa tähdittänyt näyttelijä Michael Nyqvist on kuollut 0:43

Näyttelijä Michael Nyqvistin syöpätaistelu pysyi salassa miehen kuolemaan asti.

Ruotsalaisnäyttelijä Michael Nyqvist kuoli eilen tiistaina 28. kesäkuuta 2017 keuhkosyöpään. Nyqvistin tiedottaja lähetti tiedotteen näyttelijän kuolemasta uutistoimisto Reutersille. Mies menehtyi 56-vuotiaana perheensä ympäröimänä.

Muun muassa suursuositusta Millennium-elokuvatrilogiasta sekä Tom Cruisen vastanäyttelijänä hittielokuvassa Mission Impossible: Ghost Protocol (2011) muistettavan Nyqvistin ystävät kommentoivat suru-uutista ruotsalaismedia Aftonbladetille.

Nyqvistin terveys heikkeni nopeasti viime kuukausien aikana. Läheisten mukaan vain harvat Nyqvistin läheisistä tiesivät sairaudesta.

– Hän oli tarkka siitä, että kukaan ei saisi tietää, toteaa yksi Nyqvistin läheisimmistä ystävistä, ohjaaja-tuottaja Susanne Cederberg.

Cederberg tutustui Nyqvistiin noin kymmenen vuotta sitten työkuvioissa.

– Olen ohjannut henkilökuvia ja olisin halunnut tehdä sellaisen "Mickestä", kun hän tähditti Millennium-trilogian ensimmäistä osaa vuonna 2009. Hänellä ei ollut silloin aikaa siihen. Hän reissasi ympäri maailmaa, ohjaaja toteaa.

Nyqvistin mieli muuttui vuosi sitten, kun hän ja Cederberg tapasivat lounaalla.

– Hän sanoi, että nyt tehdään se henkilökuva, minkä halusit. Ajattelin, että jaahas. Minä epäröin, sillä olisin halunnut tehdä sen ennen kuin tutustuin häneen paremmin. Hän halusi, että se olisi yksi päälinjoista, että tunnemme toisemme. Ja niin tein hänestä henkilökuvan, Cederberg muistelee.

Ohjaaja seurasi dokumentissa Nyqvistia sinne tänne, niin työ- kuin yksityiselämässäkin. Julkisuutta vältellyt Nyqvist avautui Cederbergille poikkeuksellisen paljon.

– Hän luotti minuun. Olen erittäin kiitollinen siitä.

Kun dokumentin kuvaukset olivat loppusuoralla, Cederberg sai kuulla Nyqvistin sairastavan syöpää.

– Siitä on nyt noin vuosi. Otin asian puheeksi hänen kanssaan ja totesin, että aihetta on pakko käsitellä dokumentissa jollain tavalla. Ajattelin, että jos hänen sairautensa tulee julki eikä sitä käsitellä filmissä, se olisi outoa, ohjaaja sanoo.

Nyqvist sanoi ei.

– Kunnioitin hänen päätöstään. Se oli mielestäni oikea päätös. Hän oli hyvin tarkka siitä, että kukaan ei saisi tietää. Michael ei halunnut antaa aiheesta haastatteluja tai jutella ihmisten kanssa niin, että jutellessa käsiteltäisiin vain syöpää.

Ohjaaja Cederberg vieraili Nyqvistin luona noin viikko sitten. Hän puhuu haastattelussa erittäin lämpimään sävyyn ystävästään. Cederberg kuvailee Nyqvistin säilyttäneen huumorintajunsa loppuun asti.

– Olen valtavan iloinen että kävin moikkaamassa häntä. Hän oli mahtavan huumorintajuinen ja hieno ihminen. Kaipaan häntä valtavasti jo nyt, sekä ystävänä että hienona näyttelijänä.

Cederbergin ohjaama henkilökuva Michael Nyqvististä nähdään Ruotsissa SVT-kanavalla.

Nyqvist oli naimisissa Catharina Ehrnroothin kanssa. Parilla on kaksi lasta.

Ruotsalaisnäyttelijä Michael Nyqvist kuoli 56-vuotiaana 1:58

Lue myös:

    Uusimmat