Mainos

Kommentti: Taas myrsky demareissa – SDP:n eduskuntaryhmä valtataistelun näyttämönä

Myrskyisä kokous seuraa nyt toistaan SDP:n eduskuntaryhmässä. Viimeksi näin kävi torstaina.

Demarien ryhmähuoneesta on tullut puheenjohtajataiston koelaboratorio, jossa testataan, kuka on kenenkin leirissä.

Torstaina tunteet nousivat jälleen pintaan, ja eduskuntaryhmä joutui lopulta äänestämään. Aiheena oli Pia Viitasen asema SDP:n ryhmävetäjänä valtiovarainvaliokunnassa, mikä on keskeisimpiä tehtäviä oppositiopuolueen talouslinjauksissa.

MTV:n tietojen mukaan demariryhmässä on herättänyt pahennusta se, että Viitasen ympärille on muodostunut puolueen sisälle valtaklikki. Tämän porukan ydinryhmässä arvioidaan olevan Viitasen lisäksi Eero Heinäluoma. Molempia pidetään Antti Lindtmanin tukijoina.

Sekavien vaiheiden jälkeen demariryhmä äänesti torstain kokouksen loppuhetkillä, voiko Viitanen jatkaa tärkeässä tehtävässä. Äänin 18-9 Viitanen joutui väistymään. Hänen tilalleen valiokuntavetäjäksi nousi Krista Kiuru, jota pidetään Antti Rinteen tukijana.

Lukemat 18-9 kannattaa panna muistiin.

Joidenkin arvioiden mukaan näin testattiin eduskuntaryhmän kantoja, kuinka moni seisoo Rinteen joukoissa, kuinka moni ei.

Johtopäätökseksi on tulkittu, että Rinteen asema ja tuki eduskuntaryhmässä ovat monille tovereille yllättävänkin vahvoja. Eduskuntaryhmän tunnoista ei toki kannata vetää yhtäläisyysmerkkejä SDP:n kentän tuntoihin. Silti torstain äänestystulos varmasti mietityttää Rinteen mahdollisia haastajia, kannattaako puheenjohtajakisaan lähteä.

Jokainen haastajaehdokas ymmärtää, että tässä kireässä asetelmassa Rinteelle ei saa sitten hävitä, ainakaan repivän kampanjan jälkeen.

Haastajia ei ole vielä kuulunut näkynyt. Suurin mielenkiinto kohdistuu eduskuntaryhmän puheenjohtajaan Antti Lindtmaniin, joka punnitsee nyt kuumeisesti omia voittomahdollisuuksiaan.

Ensi keskiviikkona on muuten Antin päivä.

Kirjoittaja Jussi Kärki on MTV:n talouden ja politiikan toimituksen esimies

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.