Kommentti: Sekä alapäähuumorilla että elostelulla on rajansa, Aku Hirviniemi

Töllötuomarit puivat Aku Hirviniemen anteeksipyyntöä 3:03
Katso video: Näin MTV Viihteen Töllötuomarit puivat Aku Hirviniemen anteeksipyyntöä.

Juuri kun näytti siltä, että tämän enempää vaikeuksiin ei seksiviestikohun keskellä vellova Aku Hirviniemi voisi joutua, näyttelijä ylitti elostelurajan vielä kerran, kirjoittaa MTV Uutisten kulttuuritoimittaja Visa Högmander.

Kielitoimiston sanakirjan mukaan elostella tarkoittaa seuraavia asioita: elää hillittömän paheellisesti, nautiskella, irstailla, rietastella. Esimerkkilause: On elostellut koko ikänsä naisten kanssa.

Suomisanakirja.fi-sivusto taas sanoo näin: elostelija = moraaliton tai paheellinen henkilö. Irstailija, naisissa kävijä, pelimies, auervaara, naistenmies.

Enää ei olla kaukana siitä, että sanakirjoihin voi liittää elostella-sanan kohdalle näyttelijä Aku Hirviniemen, 39, kuvan.

Hirviniemi yritti kääntää asian vitsiksi, mutta ei se ole vitsi. Se on vähättelyä, lesoilua, kerskailua. Elostelua. Täysin turhaa ja tarpeetonta elostelua.

Kyseinen sana tuntuu julkisuuteen putkahtaneiden tietojen myötä sopivan tällä hetkellä erityisen hyvin Hirviniemeen ja hänen otsikoihin nousseeseen elostelevaan toimintaansa.

Useat mediat ovat uutisoineet Hirviniemen lähetelleen naisille lukuisia epäasiallisia, seksuaalissävytteisiä viestejä.

Lisäksi Yle julkaisi tällä viikolla artikkelin, jossa kerrotaan Hirviniemen asiattomasta käytöksestä MTV:llä esitetyn ja ITV Studios -yhtiön tuottaman Olen julkkis, päästäkää minut pois! -tosi-tv-sarjan kuvauksissa vuonna 2021.

Hirviniemi pyysi tiistaina 21. marraskuuta Instagramissa anteeksi lähettämiään viestejä, kertoi hakeneensa ammattiapua ja totesi, että hänen olisi pitänyt tulla asian kanssa ulos jo aiemmin.

– Olen tehnyt virheitä, joita kadun. Pyydän anteeksi kaikilta, joita toimintani on loukannut. Erityisesti Sonjalta ja muilta läheisiltäni, joille käytökseni on ollut nöyryyttävää, Hirviniemi kirjoittaa.

– Olen hakenut ammattiapua ja sitoutunut jo aloittamaani hoitoon, jotta vastaava ei enää koskaan toistuisi.

Mitä ilmeisimmin Hirviniemi ei ehtinyt saada hakemaansa apua ennen keskiviikko-iltaa ja pikkujoulukeikkaansa Iiro Rantalan kanssa Musiikkiteatteri Kapsäkissä Helsingissä. 

Tai sitten apua antanut taho ei auttanut ainakaan antamalla yksinkertaista "Älä vähättele tätä aihetta äläkä missään nimessä ainakaan ala vitsailla tällä aiheella tässä tilanteessa" -tyyppistä, melko loogista neuvoa.

Ja miten sitten kävikään? Noh, jos joku edellä mainitun kaltaisen neuvon Hirviniemelle antoi, näyttelijätähti ei siitä piitannut. Ilta-Sanomat nimittäin uutisoi Hirviniemen vitsailleen seksiviestikohustaan esiintyessään Kapsäkissä keskiviikkona 22. marraskuuta.

Ja niinpä Hirviniemi pyysi toista kertaa viikon sisään anteeksi sosiaalisessa mediassa kertoen samalla päivityksessään peruvansa lähipäivien työkeikkansa ja jäävänsä sairauslomalle.

– Tarkoitukseni oli viihdyttää yleisöä ja itseironisesti lievittää häpeääni. Olin kuitenkin ajattelematon, enkä ymmärtänyt, että huumorini loukkaa monia asianosaisia. Pyydän anteeksi tunarointiani, harkitsematonta tyylilajiani ja sokeuttani asiayhteydelle. Tarkoitukseni ei ollut vähätellä asiaa, Hirviniemi kirjoitti.

Niin hän vitsailullaan kuitenkin nimenomaan teki.

Ei ensimmäinen kerta

Aku Hirviniemi ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Näyttelijä syyllistyi hovioikeuden mukaan vuonna 2018 kahteen seksuaaliseen ahdisteluun, vaikka aiemmin käräjäoikeus vapauttikin Hirviniemen syytteistä.

Tapaus liittyi kahden 17-vuotiaan tytön kosketteluun. Hirviniemi oli vienyt nuoret naiset kotiinsa kesäkuussa 2018 Riihimäellä ja kosketellut näitä takapuolten päältä ja selästä paidan alta.

Vertailun vuoksi: Hirviniemen ja tämän ex-puoliso Niina Lahtisen esikoistytär on nyt 16-vuotias.

Kohun seuraukset ovat alkaneet näkyä.

Hirviniemi on edelleen tuotantoyhtiö Hihhihhiin osakas, mutta hän erosi sen hallituksesta "taatakseen yhtiölle työrauhan".

Oulun teatteri perui Aku Hirviniemen ja Iiro Rantalan pikkujoulushow’n esityksen, koska show’n esittämistä ei pidetä mahdollisena Hirviniemen ollessa "keskellä seksuaalista häirintää koskevaa kohua". Pikkujouluesitys peruttiin myös Kangasala-talon ohjelmistosta.

Helsingin kaupunginteatteri päätti korvata Aku Hirviniemen ensi vuoden Ilmasta rahaa -näytelmässä. Hirviniemen tilalle päärooliin kiinnitettiin Pekka Strang.

Uskottavuus murenee

Aku Hirviniemi ja hänen nykyinen juontajapuolisonsa Sonja Kailassaari, 43, saivat ensimmäisen yhteisen lapsensa heinäkuussa. Pari kihlautui vuonna 2020.

Miksi Hirviniemi ei lopettanut ja muuttanut selkeän toksisia käytösmallejaan jo muutaman vuoden takaisen ahdistelutuomion myötä? Miksi hän jatkoi elosteluaan?

Onko taustalla jokin alkukantainen alfauros-mallin mukainen tarve hakea nuorilta naisilta huomiota, vaikka kotona olisi vastasyntynyt lapsi ja omista lapsista vanhin on jo lähes yhtä vanha kuin henkilö, johon seksuaalinen ahdistelu kohdistuu?

Eikö edes se saa lopettamaan elostelua, että sillä saa tuhottua kiitellyn Tuntematon sotilas -elokuvan (2017) roolin tuoman uskottavuuden näyttelijänä melko täysin?

Ja miksi hän pyysi anteeksi suurieleisesti kaikilta, joita hänen toimintansa on loukannut, mutta ei suoraan niiltä henkilöiltä, kenelle hän on seksiviestinsä ja elostelunsa kohdistanut?

Navan alapuolelle sijoittuvalla huumorilla ja elostelulla on rajansa. Hirviniemen kohdalla se raja on viimeistään nyt ylittynyt, eikä taida olla mahdotonta, että kohu vielä jatkuisi ja syvenisi.

Eikä suuren yleisön silmissä ole enää lainkaan varmaa, onko Aku Hirviniemen ura uskottavana näyttelijänä enää pelastettavissa.

Lue myös:

    Uusimmat