Kommentti: Rooman populistihallitus voi taikoa hatusta hankalia kaneja, jotka sotkevat EU:n nimitysruletin ja tekevät Suomen puheenjohtajuudesta painajaisen

EU-johtajat sovittavat Brysselissä neliön muotoista möhkälettä kolmion muotoiseen reikään etsiessään sopivia nimiä unionin ykköspaikoille. Yksi hankalimmista särmistä on ylivelkaantunut Italia. Oikeistojohtaja Matteo Salvinin menestys perustuu EU:n sättimiseen ja hyppyyttämiseen. EU-puheenjohtajamaa Suomen avainministerit saavat vielä tuntea sen nahoissaan, kirjoittaa Tapio Nurminen kommentissaan.

Oikeistopopulistien laajempi vyörytys vältettiin toukokuun EU-vaaleissa. Sitä ei käy kiistäminen.

Yhtä selvää on, että EU- ja ulkomaalaisvastainen Italian Lega-puolue oli Matteo Salvinin johdolla yksi vaalien suurista yksittäisistä voittajista.

Kun puhutaan vaalien ”vihreästä aallosta”, pitää puhua myös ”Salvini-puhurista”.

Legan keräämä 34 prosentin kannatus on näinä aikoina suorastaan tyrmäävä. Varsinkin, kun vuonna 2013 puolueen saalis jäi vaivaiseen neljään prosenttiin.

Vihreiden menestys näkyy vääjäämättä EU:n tulevassa päätöksenteossa. Sitä on vaikea pitää huonona asiana.

Mutta niin näkyy myös Salvinin voittokulku. Siihen taas jokaisen täysjärkisen kannattaa suhtautua varauksellisesti.

"Pakolaiskurimuksesta päästään Salvinin mukaan sulkemalla satamat ja rajat"

Italia on ollut kahden eurooppalaisen myrskyn silmässä. Vain Kreikkaa viime vuosien talouskriisi ja pakolaiskaaos ovat ravistelleet yhtä pahasti kuin Italiaa.

Juuri tätä Salvini käyttää taitavasti hyväkseen.

Hän tuputtaa vaalikarjalle helppoja ratkaisuja molempiin ongelmiin. Pakolaiskurimuksesta päästään Salvinin mukaan sulkemalla satamat ja rajat. Talouskriisi taas hellittää, kun valtio uskaltaa EU:n marmatuksesta piittaamatta jakaa italialaisille avokätisesti velkarahaa.

Kaiken pahan takana on Salvinin mielestä Euroopan unioni. Vähän samaan tapaan omaan näppäryyteensä kompastunut Suomen Salvini Timo Soini ratsasti sloganilla ”missä EU, siellä ongelma”.

Koska EU:n on Italian populistijohtajan mielestä ongelmista suurin, hänen pelätään EU:n juhannushuippukokouksessa tekevän kaikkensa aiheuttaakseen EU:lle mahdollisimman paljon ongelmia.

Italia saa taatusti tärkeän salkun komissiossa

Eurooppa-neuvoston johtajaruletissa Italia voi suurena jäsenmaana olla kuninkaantekijä.

Jos tällaiseen tilanteeseen ajaudutaan, Salvinin marionettina Brysselissä loikkiva pääministeri Giuseppe Conte tinkaa peukutuksestaan taatusti kovan hinnan.

Kova hinta voi liittyä ylivelkaantunutta Italiaa uhkaavaan rangaistusmenettelyyn. Yksi sorkkimisen kohde on vääjäämättä EU:n tuleva budjetti.

Eikä ole vaikea arvata, että Italia haluaa oman vahvan puumerkkinsä euron kriisikestävyyden vahvistamiseen sitten, kun siinä joskus edetään.

Päälle päätteeksi Salvini vetelee taatusti naruja niin, että Italia saa tärkeän salkun uudessa komissiossa. Mieluummin sellaisen, joka liittyy talouteen ja yhteisvaluuttaan.

Helsingissä kuluu särkylääkkeitä

Tämä kaikki aiheuttaa taatusti päänsärkyä Helsingissä. Italiasta voi tulla Suomen puheenjohtajakauden painajainen monella rintamalla. Erityisesti tietysti eurokysymyksissä.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) johtaman ”viisikon” avainministerit ovat avainasemassa, kun EU:ssa mietitään, miten Italian talousniskurointiin pitää suhtautua.

Annetaanko piiskaa vai tarjotaanko porkkanoita? Vai mietitäänkö joku malli tältä väliltä?

Liittokansleri Angela Merkelin johtama Saksan hallitus on ollut merkillepantavan hiljaa Italian ongelmista. Tiettävästi erityisesti valtiovarainministeri Olaf Scholz on yhdessä Merkelin kanssa pyrkinyt välttämään Salvinin ja kumppaneiden provosoimista.

Berliinissä pelätään, että Italia sotkee neuvottelut EU:n tulevasta budjetista, jos velka-asioissa ollaan liian jyrkkiä. Unionin tulo- ja menoarvio on aina Saksan Eurooppa-politiikan keskiössä.

Saksan peesaaminen kannattaa varmasti myös nyt

Suomi on peesannut Saksaa ennenkin. Se taitaa olla kannattava valinta myös nyt.

Italian ajaminen nurkkaan voi kostautua katkerasti. Euroalueen kolmanneksi suurin kansantalous keikkuu koko ajan velkakriisin partaalla. Jos se putoaa kuilun yli, koko rahaliitto on vaikeuksissa ja jopa vaarassa.

Edes Euroopan keskuspankki ei pysty auttamaan, jos pahin tapahtuu. Siksi pahinta on syytä välttää. Viimeiseen asti ja kaikin keinoin.

Lue myös:

    Uusimmat