Hallituksessa on nyt kriisiytynyt ja pelokas puolue, jonka viestintä ei vakuuta, kirjoittaa yhteiskuntatoimituksen päällikkö Jaakko Loikkanen.
Alue- ja kuntavaalien rökäletappion jälkeen perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vakuutteli, että mikään ei muutu: Perussuomalaiset jatkaa yhdessä sovittua hallituspolitiikkaa, ja tämä kyllä palkitaan viimeistään vuoden 2027 eduskuntavaaleissa.
Tällä hetkellä ei siltä näytä.
Tänään julkaistussa Ylen kannatusmittauksessa perussuomalaisten kannatus on romahtanut peräti neljä prosenttiyksikköä. Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, perussuomalaisia äänestäisi 11,4 prosenttia kantansa kertoneista.
Miten pitkään Purran pokeri pitää?
Täällä ei ole mitään nähtävää
Perussuomalaisten kriisin keskellä puolueen viestintä alkaa saada koomisia piirteitä.
Puolueen kuntavaalitulos alitti kaikki odotukset, paikallistason ongelmat tulivat piinallisen näkyviksi vaalien ehdokashankinnan epäonnistumisena ja nyt myös eduskuntavaalikannatus syöksyy.
Siitä huolimatta puheenjohtaja Purra ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä astuivat jälleen tänään kameroiden eteen vakuuttelemaan, että linja pitää, gallupit ovat gallupeja ja lopussa kiitos seisoo.
Mieleen tulee Bagdad-Bobina tunnettu Irakin entinen tiedotusministeri Muhammad Said al-Sahhaf. Vuonna 2003 Irakin sodan aikana al-Sahhaf paasasi televisioruudussa, että amerikkalaiset epäonnistuvat ja vastarinta pitää, vaikka taustalla näkyi ja kuului selvästi, miten pääkaupunki Bagdad kirjaimellisesti luhistui Yhdysvaltain joukkojen käsiin.
Menkää pois, täällä ei ole mitään nähtävää.
Kansanedustajat putoamisvaarassa
Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä tehdään parhaillaan karuja laskutoimituksia: ketkä meistä 46 edustajasta putoavat, jos kannatus ei lähde nousemaan? Ja miten sitä kannatusta nostetaan, kun ei voi haukkua hallitusta?
Maahanmuuttopolitiikkaakin on kiristetty, miksei se näy suosiossa?
Kyllä, eduskuntavaaleihin on vielä kaksi vuotta aikaa. Kyllä, perussuomalaiset on ennenkin tehnyt hämmästyttävän nousun hämmästyttävän lyhyessä ajassa.
Jouluna 2018 puolueen gallup-kannatus oli kahdeksan prosentin tuntumassa, mutta neljä kuukautta myöhemmin huhtikuun 2019 eduskuntavaaleissa se sai 17,5 prosenttia äänistä.
Tuolloin temppu tehtiin paljolti ilmastopolitiikan avulla: oppositiosta käsin perussuomalaiset asemoi itsensä vaihtoehdoksi kaikille muille puolueille. Hallitusasemasta tällaisen manööverin toteuttaminen on kuitenkin vaikeaa.
Puhinaa puoluekokouksessa?
Rytminmuutosta hankaloittaa edelleen se, jos puolueen nykylinjaa ei osata tai uskalleta haastaa.
Eduskunnan verkkosivuilla perussuomalaiset kertovat olevansa "rohkea ja suorapuheinen ryhmä, joka uskaltaa sanoa ääneen totuuden myös silloin, kun tosiasiat ovat epämiellyttäviä".
Toistaiseksi perussuomalaiset kansanedustajat ovat ilmaisseet varsin pidättyväisesti epämiellyttäviä faktoja oman puolueensa ja sen johdon toiminnasta.
Ehkä kesäkuun puoluekokouksessa Lahdessa nähdään, minkä verran totuuden puhujille on tällä hetkellä sijaa perussuomalaisten majatalossa.