Kommentti: Pitääkö Suomen taloudesta olla huolissaan? Tämä kymmenen kohdan lista vie yöunet varmasti

Eiliset työllisyysluvut olivat pitkästä aikaa positiivinen valonpilkahdus synkkien talousuutisten keskellä, kirjoittaa MTV uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisyysaste oli kivunnut hiukan ylöspäin 72,8 prosenttiin. Työllisiä oli syyskuussa 40 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) riehaantui jopa kommentoimaan työllisyyslukujen olevan hyvät siihen nähden, että yleisviritys maailmantaloudessa on tällä hetkellä niin pessimistinen.

Hyvät uutiset loppuivat lyhyeen, kun Teknologiateollisuus vyörytti tänään julki oman suhdanne-ennusteensa. Aurinko paistoi ulkona, mutta Eteläranta kympin kabinetissa viesti oli synkkääkin synkempi.

MTV:n suositussa paneeliohjelmassa kysytään pitääkö olla huolissaan. Paremminkin tämän päiväisen perusteella kysymyksen voi muokata muotoon mistä kaikesta pitää olla huolissaan.

Seuraavassa kymmenen kohdan lista talousnäkymistä:

1) Maailmankaupan kasvu on ollut pysähdyksissä jo puolitoista vuotta

2) Vaikka vientivetoisen teknologiateollisuuden uusien tilausten arvo kasvoi vielä 8 prosenttia edellisestä neljänneksestä, lähes kaksi kolmasosaa alan yrityksistä kertoo, että ne ovat saaneet loppukesän ja alkusyksyn aikana vähemmän tilauksia kuin edellisellä neljänneksellä.

3) Yrityksien saamat tarjouspyynnöt ovat romahtaneet.

4) Taloutta hyvin ennustavan ja ennakoivan ostopäällikköindeksin perusteella euroalueen kasvu on pysähtynyt.

5) Suomelle tärkeiden Saksan ja Ruotsin tilanne on heikentynyt ja mm. Ruotsissa työttömyys on kasvanut nopeasti.

6) Yksi historian lyhyimmistä nousukausista on päättymässä.

7) Niinpä maailmantalouden ongelmat alkavat näkyä enenevässä määrin viennissä ja sen jälkeen suomalaisten arjessa.

8) Palkkakierroksen avaavan teknologia-alan palkkaneuvottelut ovat pahasti jumissa, vaikka valmista pitäisi saada ensi viikon loppupuolella.

9) Teknologiateollisuuden mielestä työajan pidennyksen poistuminen tarkoittaisi pienempiä palkankorotuksia, jotta nopeimmin työllisyyteen vaikuttava kustannuskilpailukyky pysyisi kunnossa.

10) Hallitus ei voi lykätä välttämättömiä päätöksiä.

Työnantajat rummuttavat nyt kilpailukyvyn nimissä tiukan palkkamaltin puolesta. Samaan aikaan Teknologiateollisuuden madonlukujen rinnalla Helsingin pörssi ilakoi kahdeksan yhtiön tulosjulkistuksilla. Neste ja Kone takoivat kovat tulokset. Huomenna kansantalouden kannalta kiinnostavat Nokia ja paperijätti UPM kertovat oman tuloskuntonsa. Kumpaa palkkapöydissä istuvat työntekijät uskovat? Työnantajia edustavan järjestön madonlukuja vai yritysten hyviä tuloksia?

Ps: Palkkapöytien luottamusta ei välttämättä paranna, että Björn Wahlroos pääsee julkisuudessa irti kriittisellä hetkellä. Vikaa on kaikessa: ay-liikkeessä, verotuksessa, vaalitavassa, yleissitovuudessa ja ylipäätään koko politiikassa.

Kaikki on ihan pilalla ja hukassa, jos Nallelta kysytään.

Väittäisin että palkansaajapuolella lähinnä hermoja kiristää, kun kultakirjailtuihin tohveleihin sonnustautunut miljonääri manaa palvelusväen keskeltä suomalaisen järjestelmän umpisurkeaksi.

Tämä on kuultu liian monta kertaa.

Lue myös:

    Uusimmat