Kuinka pahasti suomalaisyritykset ovat kärsineet? Pian raportoidaan tuloksista, ja herkkua on tuskin luvassa: "Aika rumia numeroita tullaan näkemään"

Suomen linja EU:n elvytyspakettiin saa ekonomisteilta vahvan tuen 1:18
EU yrittää paikata koronakriisin aiheuttamia ongelmia massiivisella elvytyspaketilla. Mitä ekonomistit ajattelevat? Katso video!

Koronakriisi raateli monen suuren suomalaisyrityksen kevään piloille. Mitä tulevista osavuosikatsauksista odotetaan, ja miltä vientiteollisuuden tilanne näyttää isossa kuvassa?

Useat Suomen kansantalouden kannalta tärkeät suuryritykset julkaisevat tulevina viikkoina osavuosikatsauksiaan.

Sijoitustieto-sivuston kalenterin mukaan tänä perjantaina tilanteestaan kertovat esimerkiksi Kone, Wärtsilä, Nordea ja Kemira.

Ensi viikolla vuorossa on muun muassa metsäyrityksiä, kuten Stora Enso ja UPM-Kymmene, ja heinäkuun lopussa oman katsauksensa vuoden toisesta vuosineljänneksestään julkaisee Nokia.

Osavuosikatsaukset tarjoavat näkymää siihen, kuinka koronakriisin runtelemat suuryritykset voivat. Etenkin isoimpien yrityksien kohdalla kysymys on Suomen kansantaloudenkin kannalta hyvin tärkeistä tunnusluvuista.

Ekonomisti: Viennin pohjakosketus lienee yhä edessä

Koronakriisi näkyy teollisuudessa viiveellä. Alkukeväästä tautitilanteen ollessa Suomessa pahimmillaan yrityksillä oli yhä tilauksia, ja ensimmäisen vuosineljänneksen negatiivisista tuloksista puhuttiinkin jopa torjuntavoittoina.

Kesäkuun loppuun ulottuneen toisen vuosineljänneksen odotetaan Suomen Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan sujuneen vielä selvästi heikommin.

Investoinnit ovat ympäri maailmaa alamaissa, ja suomalaisyritykset tuottavat perinteisesti paljon juuri investointihyödykkeitä.

– Toukokuun tilastoissa näkyy jo selvästi, että uusien tilauksien virta on laskenut. Kyllä minä pelkään, että se näkyy myös kesällä, että tilauskannat on supistuneet ja vientiteollisuudelle on vähän niukemmat ajat edessä, Kuoppamäki miettii.

Suomelle äärimmäisen tärkeän vientiteollisuuden lähitulevaisuus ei herätä hurraa-huutoja.

– Näyttäisi siltä, että viennin aallonpohja saattaa olla vielä edessä, Kuoppamäki sanoo.

Onko tulevaisuuteen näkyvyyttä?

Suomalaisten oma kulutuskysyntä on osoittanut loppukevään ja alkukesän aikana merkkejä elpymisestä, kun erilaisia koronan takia määrättyjä liikkumis- ja aukiolorajoituksia on purettu.

Tavarat ja palvelut ovat jälleen alkaneet käydä kotimaassa kaupaksi.

Vientivetoisen talouden näkökulmasta koronatilanne on kuitenkin kaikkea muuta kuin ohi: esimerkiksi Yhdysvalloissa tauti leviää edelleen, mikä näkyy Suomelle tärkeän vientimaan markkinoiden vaisuutena.

 Etenkään aiemmin kevään aikana useat suuret yhtiöt eivät juuri uskaltaneet ennustaa tulevaisuuteen. Tulevaisuus on yhä epävarma.  

– Esimerkiksi metalliteollisuuden osavuosikatsauksia tiirailen nyt sillä silmällä, että onko tulevaisuuteen ylipäätään näkyvyyttä, Kuoppamäki sanoo.

"Aika rumia numeroita tullaan näkemään"

Ensimmäisten joukossa perjantaina oman osavuosikatsauksensa antavat hissijätti Kone, laivamoottoreita ja voimaloita rakentava Wärtsilä sekä esimerkiksi lastin- ja kuormankäsittelylaitteita valmistava Cargotec.

Kolmen teollisuusyrityksen liikevaihto oli viime vuonna yhteenlaskettuna noin 17,7 miljardia euroa.

Inderesin analyytikko Erkki Vesolan mukaan "rumia lukuja" on luvassa yrityksistä ainakin kahden osavuosikatsauksista.

Kun maailmankauppa on hyytynyt, kontit eivät liiku satamista eikä Cargotecille ole sadellut uusia tilauksia.

Sama koskee Wärtsilää, vaikka sen huolto- ja varaosabisnes pyöriikin myös ilman uusia kauppoja.

– Aika rumia negatiivisia numeroita, ennen kaikkea tilauskertymässä, tullaan näkemään, Vesola sanoo.

Koneen tulos on Kiinan varassa

Hisseistään ja liukuportaistaan maailmankuululle Koneelle Kiina on tärkein uusien laitteiden markkina. 

Yrityksen tulokseen vaikuttaa vahvasti se, miten erilaiset rakennusprojektit Kiinassa jatkuvat.

– Kaikki on Kiinan varassa. Viimeisimmät tilastot Kiinasta ovat toukokuulta, ja näyttäisi siltä, että rakentamisessa on ollut hyvää kasvua, asuntorakentamisessa erityisesti. Rakentamisen näkymät muualla maailmassa, Euroopassa tai Yhdysvalloissa, ovat mollivoittoiset, Vesola kertoo.

Analyytikko arvioi Koneen julkistavan nyt hieman alkuvuotta heikomman osavuosikatsauksen, mutta suureen romahdukseen ei uskota.

– Kiina on maailman hissimarkkinoista 60 prosenttia. Kiinan mukana se homma heiluu, jos on heiluakseen.

Ennuste: Suomen talouskasvu EU:n hitainta

Tilastojen perusteella kuva Suomen teollisuuden – ei pelkästään suurimpien vientiyhtiöiden – tilasta on yleisemminkin synkkä.

Teollisuuden uusia tilauksia oli Tilastokeskuksen mukaan toukokuussa 28,4 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

EU-komissio julkaisi puolestaan vastikään talousennusteen, jonka mukaan Suomen talouskasvu on ensi vuonna EU:n hitainta.

Suomen talouden ennustetaan supistuvan tänä vuonna 6,3 prosentilla ja kasvavan ensi vuonna ainoastaan 2,8 prosentilla.

Juttua korjattu 14.7. kello 16.23. Cargotec ei valmista merikontteja.

Lue myös:

    Uusimmat