Mainos

Kommentti: Murhaavan karu luku taloudesta, oliko nousukausi tässä? Poliitikkojen vaalilupauksille tulossa stoppi

Suomen taloudesta tuli tänään murhaava luku: teollisuuden uudet tilaukset putosivat toukokuussa lähes 35 prosenttia.

Rajulla laskulla on selityksensä ja paniikkiin ei ole aihetta, mutta otetaan tämä viimeisenä herätyksenä, kirjoittaa MTV Uutisten talouden päällikkö Jussi Kärki.

Ensin hyvät uutiset. Uusien teollisuustilausten raju pudotus johtuu siitä, että vuoden takaisessa vertailuluvussa on laivatilauksia. Muutenkaan yhden kuukauden tilastojen heittelystä ei kannata vaipua synkkyyteen.

Sitten hitusen huonommat uutiset. Teollisuuden tilaukset ovat laskussa myös pitemmällä ajanjaksolla, tammi-toukokuussa yli 6 prosenttia. Myös muut käppyrät, esimerkiksi teollisuuden luottamusluvut osoittavat, että kasvu on tasaantumassa. Talouden hyvä vire on jäähtymässä ja elämme todennäköisesti suhdannehuippua.

Maailma sekaisempi kuin Suomen sote

Tämä on vielä ihan normaalia talouden kulkua. Rahahanat tiukkenevat, korot ovat lähdössä nousuun, keskuspankkien massiivinen elvytys on vähenemässä. Näinhän se menee.

Mutta sitten on se suuri kysymysmerkki: poliitikot. Maailma on nyt sekaisin vähän liian monessa kolkassa – myös Suomen tärkeimmällä vientimarkkinalla Euroopassa.

Britannian Brexit-hallituksen ministerierot, Saksan hallituksen tappelu turvapaikkapolitiikasta, Italia protestivaaliensa jälkeen, kauppasotien syttyminen, presidentti Trumpin uhittelu Nato-liittolaisilleen..... Kaiken tämän ison sekavuuden rinnalla jopa Sipilän hallituksen soteuudistuksen kulku näyttäytyy vakaalta menolta. Ja se on paljon sanottu se.

Suomi-neito sai juuri kannikkansa rattaille

Ovatko nousujuhlat päättymässä juuri, kun Suomi-neito sai kannikkansa rattaille? Pitääkö siis olla jo huolissaan?

Ei, mutta on syytä herätä ja valpastua niin kotitalouksien kuin poliitikkojen. Yleensä riittää, kun pitää kotipesän kunnossa ja korjailee repsottavia nurkkia hyvän sään aikaan - olipa kyse perheen veloista tai sotesta.

Poliitikoille talouden jäähtyminen on kiusallinen tilanne supervaalivuoden lähestyessä. Nyt ei kannattaisi antaa enää yhtään avokätistä vaalilupausta. Niitä on nimittäin ikävä syödä seuraavalla vaalikaudella, josta tulee ikääntyvässä Suomessa vaikeampi kuin tästä nykyisestä.

Pahimmillaan seuraava hallitus saa huomenlahjakseen talouden laskusuhdanteen.

Ps. Puheenjohtajatentti SuomiAreenalla Porissa MTV-lavalla tiistaina 17.7. kello 18. Kysymyksiä ja vinkkejä voit lähettää jussi.karki@mtv.fi

Ps2. Puolueiden puheenjohtajien arvopuheet SuomiAreenalla MTV-lavalla maanantaista torstaihin kello 16.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.