Kommentti: Pärstä on vaihdettu - nyt otetaan Orposta mittaa!

Kaksi vuotta kesti kokoomus Alexander Stubbia. Nyt puolueen tilanne on normalisoitu johtajan pärstäkerrointa vaihtamalla, mutta tilanne ei ole tuoreen puheenjohtajan Petteri Orpon kannalta helppo. Lähipäivien henkilövalinnat mittaavat Orpon poliittisen rohkeuden ja uskottavuuden. Hallituksen linja ei muutu.

Talkoot Stubbin kaatamiseksi alkoivat kokoomuksessa jo viime syksynä, mutta täysi toiminta alkoi kevättalvella, kun Stubbille alettiin etsiä seuraajaa kissojen ja koirien kanssa kivien altakin.

Ja kukapa kissan hännän nostaisi ellei kissa itse, eli asetelma ei voinut olla Stubbille yllätys:

Orpon valinta antaa kokoomukselle työrauhan. Jos Stubb olisi jatkanut, kokoomuksen tilanne olisi ollut umpikummallinen: puheenjohtaja olisi johtanut puoluetta, jonka kansanedustajat olivat kääntäneet johtajalle selkänsä.

Ei siitä mitään olisi tullut.

Tämän illan juhlimisen jälkeen Orpo esikuntineen joutuu käärimään hihat ylös ja ratkaisemaan, kuka mitäkin jatkossa tekee. Ensi viikolla tapahtuu paljon, vaikka nimitykset voivat venyä juhannuksen alle.

Kysymys nro yksi on, mitä tekee Alexander Stubb.

Nyky-Kokoomuksessa toivottaneen, ettei Stubb halua jatkaa hallituksessa, sillä se olisi kaikkien kannalta ilmeisen kiusallista. Se, jatkaako Stubb ylipäätään kotimaan politiikassa, on yleisten arvailujen kohde.

Massiivinen ministerimylläkkä on joka tapauksessa edessä.

Orpon pitää muutamassa päivässä luoda toimiva joukkue, johon hän voi myös luottaa.

Kun Orpo siirtyy valtiovarainministeriksi, kysymys nro kaksi kuuluu, palaako Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori kotimaan politiikkaan esim. sisäministeriksi tai ulkomaankauppaministeriksi Lenita Toivakan paikalle. Vapaavuoren kannaltahan kokoomuksen ministeriryhmän uskottavuus palautuu Stubbin lähdön myötä.

Karu tosiasia on, että sekä Toivakan että opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen tuolit tärisevät pahasti. Se, että jo ennestään maineenhallintansa kanssa ongelmissa oleva Toivakka hupaisasti liputti julkisesti Orpon puolesta vasta valintaa edeltävänä iltana, tuskin muuttaa mitään, ellei nyt lisää rouva ministerin opportunistista mainetta.

Ketä sitten tilalle?

Yksi vaihtoehto on, että Orpoa tukenut varapuhemies Paula Risikko  palaa hallitukseen esimerkiksi Grahn-Laasosen paikalle.

Toivakan paikalle kokoomuksen ryhmästä voidaan nostaa esimerkiksi Antti Häkkänen, joka on sopivasti myös kotoisin Itä-Suomesta kuten Toivakkakin, Häkkänen on Mäntyharjun miehiä.

Toinen vaihtoehto on, että Orpo ostaa tukea myös Stubbin leiriin päätyneiltä. Silloin luonteva valinta voisi olla mm. Venäjä-asiantuntijana profiloitunut Kai Mykkänen.

Uutena sisäministerinä on mainittu myös poliisikansanedustaja Kari Tolvanen.

Tai sitten joku muu.

Ja mainittakoon: pelkkiä jees-miehiä tai – naisia valitsemalla Orpon uskottavuus ei kanna.

Sellainen vaara on näet on, että Orpolle käy kuten edelliselle turkulaiselle puheenjohtajalle Ville Itälälle. Orpon luulisi tosin tiedostavan vaarat, sillä hän oli itse Itälän avustaja.

Itälästä tulikin mieleen, että Turusta on nyt puheenjohtajia, että päät kolisevat. Orpon lisäksi turkulaista kaartia edustavat Vasemmistoliiton tuore pj. Li Anderssonja Vihreiden Ville Niinistö.

Voi kauheus!

Lisättäköön vielä, että Mäntyniemestä Naantaliin kesäkalustonsa viikonloppuna siirtävä presidentti Sauli Niinistö on epäilemättä tyytyväinen viikonvaihteen vaihdoksiin...

x x x x x x

Päänministeri  Juha Sipilä (kesk.) kommentoi kokoomuksen valintoja tuoreeltaan Seinäjoella.

Sipilä kertoi tuntevansa Orpon ja vakuutti, ettei hallituksen linjassa mikään muutu. Ja miksipä muuttuisikaan: kokoomus kävi läpi henkilövaalin, ei linjavaalia.

Omia ministereitään Sipilä ei aio vaihtaa.

Sipilä ja Orpo palaveeravat tilanteesta maanantaina.

Tätä kirjoitetaan lauantaina iltapäivällä Tangomarkkinoista tutuksi tulleen Seinäjoki-Areenan pukuhuoneessa kepun puoluekokouksen varapuheenjohtaja- ja puoluesihteerivalintoja odotellessa.

Kepussakin on jännitetty enemmän kokoomuksen valintoja kuin omia.

Ei ihme.

Varapuheenjohtajavalinnoilla on suurin merkitys lähinnä varapuheenjohtajille itselleen, muilta nimet pakkaavat unohtumaan jo valintojen jälkeen.

Puoluesihteeri, jonka nimi lisätään tähän kommenttiin valinnan selvittyä muutaman tunnin sisään, johtaa puolestaan puoluetoimistoa, ei enempää eikä vähempää. Kuvaavaa on, ettei valittavasta puoluesihteeristä ole käyty minkäänlaista likasankojunttausta, joka oli kepun tavaramerkki takavuosina.

Korsimoiden ja Kääriäisten ja Korhosten aika on ohitse – jopa maalaisliitossa.

-----

Nonniin: Jouni Ovaska julistettiin keskustan puoluesihteeriksi ajassa 20.07. Hän on keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja ja varapuhemies Mauri Pekkarisen avustaja. Puoluetoimiston tiedotusvastaava Mari Kokko hävisi 34  äänellä.


Lue myös:

    Uusimmat