Mainos

Kommentti: Alexander Stubbin peli alkaa olla pelattu

MTV:n uutisten kyselyn mukaan peli alkaa olla selvä, mitä kokoomuksen puheenjohtajuuteen tulee: tervemenoa Alexander Stubb, tervetuloa Petteri Orpo! Kysymys kuuluu, valitaanko Orpo jo ensimmäisellä kierroksella.

MTV:n uutiset kysyi kokoomuksen piirivaikuttajilta – siis piirihallitusten jäseniltä - kuka pitäisi valita kokoomuksen puheenjohtajaksi ensi lauantaina.

Istuvan puheenjohtajan, Alexander Stubbin kannalta tulos vaikuttaa lohduttomalta - edes triatholinisti ei kuro Petteri Orpon saavuttamaa etumatkaa enää kiinni:

Petteri Orpo: 59%

Alexander Stubb: 33 %

Elina Lepomäki: 5 %

Kyselyssä tavoitettiin hiukan yli 60 % piirihallitusten jäsenistä. Kyseessä on puolueen ydinjoukko. Valtaosa on itse puoluekokousedustajia ja heillä on vaikutusvaltaa myös muihin puoluekokousedustajiin, joita on Lappeenrantaan tulossa noin 700.

Orpon puolesta puhuu myös piirihallitusten jäsenten esittämät ministeriarviot. Kokoomusväestä 94 % katsoo, että Orpo on onnistunut tehtävässä joko hyvin tai erittäin hyvin, Stubbin prosentti on 63.

Eli puheenjohtajan vaihto on näköpiirissä.

Siinä suhteessa puoluekokous on historiallinen: istuva puheenjohtaja ei ole kokoomuksen historiassa ennen saanut lähtöpasseja. Pertti Salolainen ja Ville Itälä ymmärsivät itse tehdä tarvittavat johtopäätökset, joten puoluekokous säästyi kiusalliselta vaivalta.

Sinänsä mielenkiintoista muuten havaita yhtäläisyyksiä Stubbin ja Salolaisen välillä. Heikoksi johtajaksi haukuttu Salolainenkin jyrisi 1990-luvun alussa, miten hän muuttuu päättäväiseksi (”älkää sitten tulko valittamaan”), Stubbilla oli samaa, muuttumista lupaavaa tarinankerrontaa viime viikon Hesarissa.

Mielenkiintoista oli huomata, että Helsingin piiri tuli jo maanantaina ulos linjansa kanssa. Piirihallituksen äänestyksen mukaan 7 tuki Orpoa, 2 Stubbia ja 1 Lepomäkeä.

Helsingin lisäksi painava sana tulee olemaan suurimmalla, Stubbin omalla  eli Uudenmaan piirillä, josta tulee noin 15 prosenttia puoluekokousedustajista. Stubbin kannatus ei tosin ole sielläkään jakamatonta, mutta toiseksi suurimassa eli Varsinais-Suomen piirissä (13 % puoluekokousedustajista) Orpon kannatus on.

Kokoomuspolitrukkien mukaan MTV:n piirikysely kertoo sen missä mennään ja myös lopputuloksen.

Ainoa huomautus tulee siihen, että Lepomäki saa suuremman kannatuksen kuin kysely kertoo, sillä Lepomäen kannattajat eivät kuluta aikaansa puolueen piirihallitusten kokouksissa.

Ja kun tässä loppua kohden voi heittäytyä myös suureksi humoristiksi, niin yksi iso mutta Orpon voiton tiellä tietenkin on: näet Ben Zyskowiczin viime hetken tempautuminen Orpon julkiseen kannattajakuntaan. Benin tuesta ei ole yleensä hyvä herennyt. Vuonna 2004 Zyskowicz tuki Ilkka Kanervaa johtoon, Jyrki Katainen valittiin. Kaksi vuotta sitten Zyskowicz tuki Jan Vapaavuorta, Stubb valittiin.

– Minä en ymmärrä enää politiikasta yhtään mitään, Zyskowicz parahti Stubbin valinnan jälkeen

Ehkä ymmärrys on parissa vuodessa kasvanut...

Lauantain valintojen jälkeen voi kysellä tarkemmin, miksi kävi kuten kävi – jos siis käy.

Kyse on yksinkertaisimmillaan siitä, että seuraavalla puheenjohtajalla pitää pärjätä ensin kunnallis-, sitten eduskuntavaaleissa. Stubbin  henkilökohtainen kannatus eurovaaleissa ei siirtynyt puolueen kannatukseen, vaikka hurmosvalinnassa niin luultiin.

Osa miettii myös presidentti Sauli Niinistön ja puheenjohtajan välistä suhdetta, kun Stubbin osalta se tiedetään heikoksi ja myös presidentinvaalit painavat päälle.

Ehkä jopa porvareiden on sittenkin helpompi samaistua tasaiseen Petteri Orpoon kuin urheiluaddiktiin kielineroon, maailmankansalaiseen, jolla kello näkyy ja mieliala on nykyajan vaatimusten mukaan ikuispositiivinen.

Silloin vaihtoehdoksi käynee sellainenkin, joka tuntuu menevän puheenjohtajaksi enemmän muiden pyynnöstä kuin omasta halustaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.