Mainos

Politiikan korjaussarja: Turun Orpo lähti suureen maailmaan Stubbia kaatamaan

7:29

Korjaussarjan helatorstain spektaakkelissa pantiin tyytyväisyydellä merkille, että kokoomuksen puheenjohtajakisa on nyt kunnolla aukaistu, kun Turun ministeri Petteri Orpo lähtee mukaan. Luiskaan potkitun  Alexander Stubbin on syytä varmistella entistä tiukemmin suunnitelma B:tä (=kovapalkkaista työtä ulkomailla), joka hänellä sanotaan olevan.

Vaan tuskinpa köyliöläissyntyisen Petteri Orponkaan myötä taivas aukeaa kokoomukselle. Orpoa kuvaillaan samanlaiseksi jahkailevaksi päättäjäksi kuin Ville Itälää – ja mehän kaikki tiedämme, miten Itälälle kävi: hänet vapautettiin kotimaan tehtävistä hyvin palkattuihin ulkomaan hommiin.

Orpo ei ole mikään bileiden keskipiste, enemmänkin sivusta seuraaja. Armeliaasti korjaussarjalaiset muistuttavat kuitenkin vanhasta sanonnasta: Jos Luoja antaa viran, antaa hän (toivottavasti) kyvyn sen hoitamiseen.

Pöytäkirjaan merkattiin myös, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö on hääräillyt kokoomuksen puheenjohtajavalinnan taustalla. Niinistö ei Stubbia sulata, Orposta hän saa paljon vähemmän ulkopoliittista päänsärkyä.

Omana kokoomuksen puheenjohtaja-aikoinaan Niinistö hekumoi ajatuksella, että hän voisi johtaa puoluetta kulmakarvojaan nostelemalla. Tällä kertaa on taidettu tarvita myös jonkin sortin verbaalia toimintaa, jotta Orpo on saatu kaatamaan Stubbia.

Niinistö toimi aikoinaan myös Jyrki Kataisen puheenjohtajuuden keskeisenä kätilönä. Kataisesta ei sen sijaan ole kotimaan politiikassa paljon kuultu sen jälkeen, kun hän lähti ilman salkkua vaeltelemaan Euroopan komissioon. Viime syksynä pääministeri Juha Sipilän esikunta oli tehnyt kovasti töitä, jotta Sipilän aikataulut saatiin sopimaan tapaamiseen Kataisen kanssa. Katainen ei tästä huolimatta koskaan ehtinyt treffaamaan Sipilää, mitäs sitä nyt kaukaisten provinssien päämiehiä tapaamaan…

Orpon valinnan myötä Suomen politiikan painopiste siirtyy Puolangalle. Sipilän kotikonnuilta on kotoisin myös Orpon vaimo ja Orpoilla on siellä kesämökki. Valtion budjettiriihi voidaan hyvinkin jatkossa pitää pettymysten välttämiseksi Puolangan Pessimistipäivillä.

Demareissakin henkilövalinnat puhuttavat. Pressaehdokkaaksi halajaa jälleen kansanedustaja Tuula Haatainen, joka jätti kovapalkkaisen hommansa Kuntaliiton varatoimitusjohtajana. Haatainen pudotti viime vaaleissa eduskunnasta Päivi Lipposen. Ihan hauska sattuma, koska Paavo Lipponen puolestaan pudotti Haataisen SDP:n presidenttiehdokkuudesta.

Kyllähän Haataisen tungun ymmärtää, onhan tässä maassa ennenkin ollut pressana sosiaalitantta. Demarien puheenjohtaja Antti Rinnekin haluaa ehdokkaaksi naisen, sillä voisi houkutella äänestäjiksi naispuolisia toimihenkilöitä. Jutta ”Marttyyri” Urpilaista Rinne ei ole onnistunut hommaan houkuttelemaan.

Keskustan puoluekokouksen lähestyessä kovaa vauhtia Korjaussarja julistaa maalaisliiton pressaehdokkaaksi Matti Vanhasen, varsinkin kun Olli Rehn ei jalkapallon pelaamiseltaan ehdi. Varapuheenjohtajaksi nostamme ainakin pohjoisen Katri Kulmunin ja eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi Timo Kallin. Muut päätökset jätämme keskustalaisille.

Tämä ja paljon kaikkea muuta Politiikan korjaussarjassa. Se on puoliasiaton kuvatallenne, jota toimittavat MTV:n Timo Haapala ja Iltalehden Juha Ristamäki. Katselijoiden ja lukijoiden mahdollisen harmistuksen varalta muistutamme, että vastuu on hyvin pitkälti siellä päässä.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.