Kommentti: Nato-terveiset Putinille suoraan Ehrensvärdiltä – seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraaseen apuun

7:13
Mitä Putinin vierailusta jäi käteen? Katso analyysi tältä videolta!

Putinin Suomen-vierailuilla on Venäjän näkökulmasta aina yksi perustavoite: Varmistaa, että Suomi ei liity Natoon tai syvennä entisestään Nato-yhteistyötään. Natosta ei nyt juuri puhuttu tv-kameroiden edessä, mutta rivien välissä kyllä enemmän kuin selvästi.

Putin haluaa esiintyä Suomen kumppanina. Juuri nyt Venäjällä ei Euroopassa paljon kavereita ole, ja jokainen edes jossain määrin myönteinen valtiollinen tapaaminen on Venäjälle pr-voitto. Eipä ihme, että Niinistö ja Putin vakuuttelivat, että välit ovat mitä parhaat.

– Keskustelimme tietysti Venäjän ja Suomen välisistä suhteista, ja totesimme, ettei nyt löydy ongelmaa, kuittasi Niinistö.

Mutta aina kun Putin lännessä vierailee, taustalla kummittelee Nato. Niin nytkin.

Juuri ennen Putinin Suomen-vierailua Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu kritisoi suorasanaisesti Suomen ja Ruotsin tiivistynyttä Nato-yhteistyötä puheessaan Venäjän puolustusministeriölle.

– Ilmaantuvien uhkien neutralisoimiseksi Venäjä aikoo toteuttaa toimenpidekokonaisuuden, Shoigu sanoi.

Suomenlinna tuskin oli sattumaa

Shoigun puhe oli jälleen muistutus siitä, että Venäjä seuraa haukkana Suomen ja Ruotsin tiivistyvää puolustusyhteistyötä. Asiassa tasapainoillaan herkällä alueella: Natossa ei olla eikä virallisen linjan mukaan olla pyrkimässäkään, mutta lukuisat yhteistyökuviot kuitenkin tiivistävät Nato-suhdetta koko ajan sieltä ja täältä.

Suomi on viime vuosina solminut useita kumppanuussopimuksia yksittäisten Nato-maiden, mm. Britannian ja Yhdysvaltojen kanssa. Ranska houkuttelee Suomea osaksi rauhanturvakoalitiotaan Afrikassa. Suomi, Ruotsi ja Norja tiivistävät koko ajan keskinäistä yhteistyötään. EU-puolustus lisää kannatustaan.

Mikään näistä ei ole yhtä kuin Nato, mutta selvää on että Suomi sitoutuu yhä tiiviimmin, tuhansin pienin säikein, läntiseen puolustusblokkiin – ja se hermostuttaa Venäjää.

Niinistön vaikea tehtävä onkin vakuuttaa Venäjä siitä että Suomen ja Venäjän välit ovat yhä vakaalla pohjallaan, eikä Suomi ole aikeissa loikata täysimittaisesti Natoon.

Tuskin oli sattumaa, että eilinen työvierailu huipentui Suomenlinnaan, jonne presidentit marssitettiin nimenomaan Kuninkaanportin kautta. Kuninkaanporttihan tunnetaan kyltistään, johon on hakattu sotamarsalkka Augustin Ehrensvärdin sanat 1700-luvulta: ”Eftervärd, stå här på egen botn, och lita icke på främmande hielp.” Eli sama suomeksi: ”Jälkimaailma, seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraaseen apuun.”

Tämähän on juuri se viesti, jonka Putin haluaa Suomelta kuulla. Rohkenen uskoa, että kyseinen kyltti on hänelle tulkattu kauniilla venäjän kielellä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja