Kommentti: Muistan sen Moskovan yökerhoyön kuin eilisen – minun täytyy lähteä, sopersi Jeltsin ja tilalle tuli kovasuinen Putin

9:44
Vladimir Putin on ollut 20 vuotta presidenttinä – koronapandemia himmentää merkkipaalua.

Muistan elävästi, kuinka kokonainen aikakausi vaihtui. Olin yökerhossa Moskovassa juhlimassa milleniumin vaihdetta. Turvamiehillä yökerhon ovilla oli näyttävästi konepistoolit tanassa, ovilla oli metallinpaljastimet, ja joltain asiakkailta todellakin riisuttiin aseet ovella.

Venäjä oli silloin aika kummallinen paikka, kirjoittaa MTV Uutisten ulko- ja turvallisuuspolitiikan erikoistoimittaja Mirja Kivimäki.

Talouskriisi oli painanut Venäjän polvilleen. Rahan arvo vaihteli päivittäin laidasta laitaan. Vuonna 1998 yhden dollarin arvo oli 5,70 ruplaa. Vuotta myöhemmin sama luku oli 20,70 ruplaa. Jokainen voi vain kuvitella, miten tavallisten kansalaisten elämään vaikuttaa se, jos valuutan arvo sulaa yhtäkkiä neljäsosaan. Moni näki suorastaan nälkää.

Mutta pääkaupungissa vuosituhannen vaiheen juhlia se ei kuitenkaan häirinnyt. Moskovan yökerhot olivat täpösen täynnä. Niin myös se, jossa minä olin.

Puoliltaöin juhlat keskeytyivät kuin seinään. Joku toi ravintolan pöydälle kuvaputkitelevision. Siellä puhui presidentti Boris Jeltsin, tuohon aikaan jo sairas mies. Alkoholilla oli paljon osuutta asiaan. Hän puhui pehmeästi, melkein soperrellen – ja samalla hyvin tunteisiin vetoavan suoraan, ja kaikki kuuntelivat hiirenhiljaa.

– Minä pyydän anteeksi, etteivät yhteiset toiveemme toteutuneetkaan, Jeltsin tilitti hitaasti. 

– Pyydän anteeksi, etten pystynyt toteuttamaan sitä toivetta, että olisimme loikanneet harmaasta pysähtyneestä totalitarismista suoraan valoisaan, rikkaaseen, sivistyneeseen tulevaisuuteen, Jeltsin tilitti kameraan katsoen.

– Minä lähden. Minä lähden kesken kauden. Olen ymmärtänyt että minun pitää mennä. Venäjän pitää astua uuteen vuosituhanteen uusien poliitikkojen, uusien kasvojen, uusien, älykkäiden, vahvojen, energisten ihmisten johdolla, Jeltsin jatkoi nöyrän ja alistuneen oloisena.

Suora varoitus

Tuo Jeltsinin lupaama uusi, älykäs, vahva, energinen ihminen oli Vladimir Putin. Myös hän puhui televisiossa samassa lähetyksessä, ja kontrasti oli Jeltsiniin oli valtava.

Putinin ensimmäinen uudenvuoden puhe oli lyhyt ja se alkoi hyvin suoralla varoituksella.

–Vakuutan ettei Venäjällä ole valtatyhjiötä, ei minuutin vertaa. Lupaan että mitkä tahansa yritykset rikkoa Venäjän lakia katkaistaan lyhyeen, Putin sanoi terävästi.

Putin vakuutti suojelevansa sananvapautta, omistajuutta ja perusoikeuksia – armeijan, viranomaisten ja poliisin tiukassa valvonnassa. 

Mukaan mahtui kenties rahtunen itseironiaakin:

–Uusivuosi on juhla, jolloin unelmat käyvät toteen. Näin on erityisesti tänä vuonna, sanoi mies, josta oli juuri käytännössä tehty presidentti ilman vaaleja.

Mystisestä KGB-agentista ikoniksi

Itse en vielä silloin tiennyt Putinista juuri mitään, en esimerkiksi sitä että hän on entinen KGB:n agentti, mutta sekin tuli pian kaikille selväksi.

Tulevina vuosina venäläiset tulisivat myös tuntemaan Putinin kovasuisena valtiojohtajana, joka ei epäröisi sanoa tappavansa tshetsheenisissit "vaikka paskahuussiin" ja "hirttävänsä Mihail Saakashvilin vielä munistaan".

Venäjä tulisi näkemään kuinka Putin ratsastaa erämaassa ilman paitaa, nukuttaa tiikerin nukutusnuolella ja johtaa suvereenisti niin lintuauraa kuin Yön sudet -moottoripyöräjengin karavaania. Myös Ukraina tulisi kokemaan Putinin häikäilemättämät ratkaisut niin Itä-Ukrainan sodassa kuin Krimin miehityksessäkin. Vuonna 2020 Venäjä näkisi Putinin yllättävänkin neuvottomana koronakriisin edessä.

Mutta vielä uutenavuotena 2000 kaikki tuo oli vasta pilkkeenä Putinin silmäkulmassa.

– Nostakaamme malja Venäjän uudelle vuosituhannelle, rakkaudelle, rauhalle ja terveydelle. Hyvää uutta vuotta ja vuosituhatta!

Yleisö hurrasi, ja yökerhossa alkoi riehakas juhlinta. Uusi aika oli alkanut.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja