Kommentti: Hymyilevä ja suukotteleva Putin palasi näyttävästi julkisuuteen – vallankahvaansa hapuileva ja horjahteleva diktaattori on entistäkin vaarallisempi

Hymyilevä ja suukotteleva Putin palasi näyttävästi julkisuuteen 0:41
Näin poikkeuksellisesti Putin esiintyi nyt julkaistulla videolla.

Presidentti Vladimir Putin on palannut julkisuuteen ja pyrkii nyt epätoivoisesti nostamaan valtansa kulissit takaisin pystyyn. Hymyjen ja suukkojen naamion takana kytee kuitenkin vääjäämättä pelko omasta asemasta, ehkä jopa hengestä. Horjahteleva diktaattori saattaa nyt olla entistäkin vaarallisempi, kirjoittaa MTV Uutisten Maailma ja kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.

Venäjän kuohunta on kaikkea muuta kuin ohi. Sen näkee monesta asiasta. Putin järjesti Etelä-Venäjällä Derbentin kaupungissa epätyypillisen julkisuustempun jossa tapasi kansalaisia, kätteli ja jopa suukotteli heitä aidan yli. 

Putinin on usein arvioitu pelkäävän pakonomaisesti niin koronaa kuin muitakin mahdollisia uhkia hengelleen ja terveydelleen. Hän onkin viime vuosina ollut erittäin pidättyväinen kaikissa tapaamisissaan - niin pidättyväinen, että Venäjälläkin häntä on jo ilkuttu pilkkanimellä bunkkeripappa. 

Julkisissa puheissaan ja tapaamisissaan Putin on usein pitänyt valtavan pitkää etäisyyttä kaikkiin läsnäolijoihin. Joskus etäisyyttä yleisöön on ollut niin paljon, että yleisöstä käsin on todennäköisesti vaikea tai mahdoton arvioida onko puhujapöntössä ollut ylipäätään Putin itse.  

Nyt hän on yhtäkkiä muuttanut linjaansa ja antaa kansan kosketella itseään ja jopa suutelee heidän poskiaan. Herää kysymys, miten tämä näennäisen valikoimaton ihmisjoukko on todellisuudessa valikoitu tilanteeseen. Hilpeän suuteluvideon kuvanrajauksen ulkopuolelta löytyy todennäköisesti jokaisen osallistujan kohdalta yksityiskohtaiset tausta- ja turvatarkastukset joiden rinnalla lentokenttien vastaavat tarkastukset eivät ole mitään.

Tällaisia esiintymisiä on ollut viime vuosina harvoin, jos lainkaan. Kaukana menneisyyden hämärissä ovat takavuosien hupaisat meemimateriaalit, joissa Putin ratsastaa paidatta tai tainnuttaa tiikereitä. Viime vuosina Venäjää on johtanut vitaalin ja sanavalmiin jätkämiehen sijaan kireä ja ahdistunut ikämies, hyökkäyssotaa käyvän maan diktaattori, joka välttelee kaikkea ylimääräistä julkisuutta ja kosketusta kansaan. On selvää että Putinilla on nyt aivan poikkeuksellinen paine todistaa, että hän on vahvasti läsnä, vallankahvassa ja kansan suosiossa. 

Ja samaan aikaan Venäjän armeijassa käyvät puhdistukset. Tiedustelutiedoissa esitetään valistuneita arvailuja kenraali Sergei Surovikinin pidätyksestä ja siitä, ettei pääsesikuntapäällikkö Valeri Gerasimovia näy missään. Wagner-johtaja Jevgeni Prigozinin on sen sijaan huhuttu palanneen jo Moskovaan.

Jos ja kun Putin haluaa pitää kiinni vallastaan, hänen on pakko koventaa otteitaan. Hän tietää nyt – kouriintuntuvasti että Venäjältä löytyy isoja aseellisia ryhmittymiä joille voi tulla mieleen lähteä seikkailulle Moskovaan. Hän epäilee varmasti, että hänen omissakin turvallisuusorganisaatioissaan on ihmisiä, jotka ovat mahdollisesti tukeneet kapinaa. Hän tietää myös, että hetken ajan hän näytti myös kansan silmissä erittäin heikolta, haavoittuvalta ja päättämättömältä. Moni ehti miettiä Venäjälläkin, miten kapinassa käy. 

Putinilla ei ole nyt juuri muuta vaihtoehtoa kuin yrittää ottaa valtansa takaisin, poistaa petturit ympäriltään, varmistaa olevansa itse turvassa ja yrittää saada Ukrainan sota takaisin Venäjän hallintaan.

Tällainen haavojaan nuoleva diktaattori saattaa nyt olla entistäkin vaarallisempi.

Putin palasi näyttävästi julkisuuteen – Venäjän armeijassa puhdistuksia 13:42
Katso video: Putin palasi näyttävästi julkisuuteen – Venäjän armeijassa käynnissä puhdistuksia.

 

Lue myös:

    Uusimmat