Rajoituksia purettiin ja synkkä koronakevät vaihtui kesäksi – MTV Uutiset seurasi ravintoloiden avaamista: Mutta mitä tapahtui iltakymmeneltä, kun tarjoilu loppui?

2:23
Tuukka kiiruhti "ysikaljalle" heti terassien auettua: Katso lisää videolta!

Tänään on kesäkuun ensimmäinen päivä. Se tietää monenlaisia vapauksia koronarajoitusten näännyttämälle kansalle – mutta turvaetäisyyksien ja käsihygienian vaalimista ei edelleenkään pidä unohtaa. MTV Uutiset seuraa päivän tapahtumia. Viimeisimpänä päivittyneen tiedon löydät artikkelista ylimpänä.

Suomen hallitus valitsi kevään aikana linjan, jossa koronaviruksen hillitsemiseksi asetettuja rajoituksia aletaan vaiheittain purkaa kevään ja kesän aikana.

Kesäkuun alku tuo lievennyksiä muun muassa kokoontumisrajoituksiin, tilaisuuksien ja tapahtumien järjestämiseen sekä julkisten tilojen aukioloon. Myös ravintolat ja kahvilat avataan asiakkaille tietyin rajoituksin.

23.35: MTV:n Kymmenen uutiset oli seuraamassa ravintoloiden tunnelmia iltakymmenen jälkeen, kun nykysäädösten mukaan tarjoilu piti lopettaa. Katso videolta, tuliko loppuryntäystä baaritiskille:

3:31

23.24: Väki rynni terasseille Helsingin Kalliossa. Lue tästä jutusta Helmin ajatuksia terassien aukeamisesta!

19.10: MTV Uutisten toimittaja Päivi Mäki-Petäjä kertoo, että ihmisiä on liikkeellä Helsingin keskustassa kauniin illan houkuttelemina. Ravintola Lasipalatsin toimitusjohtajan Joonas Keskisen mukaan asiakkaita on riittänyt hyvin ja terassit alkoivat täyttyä heti kun aurinko alkoi paistaa. Turvajärjestelyt ovat Keskisen mukaan toimineet hyvin. Keskinen toivoo, että kesästä tulisi aurinkoinen ja ihmisiä olisi liikkeellä. 

14.14: Ravintolaliiketoiminta näytti maanantaina käynnistyvän rauhallisesti koronarajoitusten lieventymisen jälkeen.

Lounasasiakkaiden määrä pysyi lisääntyneiden etätöiden takia normaalia pienempänä, eikä olutterasseillekaan ollut suurta tungosta, mitä selitti paljolti pilvinen ja viileähkö sää. 

9.55: Korkeasaaren eläintarha avaa porttinsa vierailijoille aivan näillä minuuteilla. Toimitusjohtajan mukaan osa eläimistäkin odottaa jo vierailijoita virikkeikseen.

9.52:Saariselän hiihtokeskus Inarissa aloittaa tänään kesälaskettelukauden koronavirustilanteen aiheuttaman kevään tauon jälkeen.

8.40: Ravintolat saavat tänään avata ovensa, mutta aukioloaikoja ja asiakasmääriä on rajoitettu.

8.35: Useat kulttuuri- ja sivistyspalvelut, nuorisotilat ja liikuntapaikat avaavat ovensa tänään, kun niitä koskevat koronavirusrajoitukset poistuvat. Nyt avattavat tilat suljettiin 16. maaliskuuta.

Valtioneuvoston tuoreessa tiedotteessa on listaus tulevista muutoksista. Hallitus muistuttaa, että turvaetäisyyksiä toisiin ihmisiin ja huolellista käsihygieniaa on yhä syytä noudattaa, vaikka epidemiapiikki onkin takana päin.

50 hengen porukalla saa kokoontua

Kesäkuun alusta saakka sallitaan kokoontumiset, joihin osallistuu enintään 50 henkeä. Rajoitukset koskevat sisä- ja ulkotiloissa järjestettyjä julkisia tilaisuuksia eli yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.

Yleisiä kokouksia ja tilaisuuksia ovat esimerkiksi mielenosoitukset, yleisölle avoimet huvitilaisuudet, kilpailut, näytökset tai muut vastaanvanlaiset tapahtumat.

Tällaisia ei siis saa järjestää suuremmalle kuin 50 hengen porukalle.

Yli 500 hengen yleisötilaisuudet ovat kiellettyjä heinäkuun loppuun saakka, jolloin tilannetta arvioidaan uudelleen.

Omia juhlia saa pitää isommallekin väelle

Laissa tarkoitettuja tilaisuuksia eivät ole esimerkiksi samanaikainen oleskelu julkisilla liikuntapaikoilla tai asiointi kauppakeskuksessa.

Esimerkiksi puistossa voi siis vapaasti hengailla isommalla porukalla. Kokoontumisrajoitus ei koske myöskään yksityisiä tilaisuuksia, kuten juhlia tai yksityisiä kokouksia.

Hallitus kuitenkin suosittelee, ettei yksityistilaisuuksiakaan järjestettäisi yli 50 hengelle.

Kirjastoihin, uimahalleihin ja harrastuspaikoille pääsee taas

Suljettuna olleita julkisia sisätiloja avataan runsain määrin huomisesta alkaen.

Ovensa avaavat muun muassa valtion ja kuntien museot, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, harrastustilat, uimahallit, urheilutilat ja kerhotilat.

Urheilukilpailut ja -sarjat voidaan valtioneuvosten mukaan käynnistää erityisjärjestelyin kesäkuun alusta alkaen aluehallintovirastojen päätöksellä, kunhan niissä noudatetaan erikseen määrättyjä viranomaisohjeita.

Esimerkiksi konsertit, teatteriesitykset, elokuvateatterinäytökset, festivaalit ja kulttuuritapahtumat ovat yleisötilaisuuksia, joita kokoontumisrajoituspäätökset koskevat. Näitä ei siis järjestetä.

Yli 500 hengen yleisötilaisuudet ovat kiellettyjä heinäkuun loppuun saakka.

Ravintolat ja kahvilat avataan tietyin rajoituksin

Ravintolat ja kahvilat avataan asiakkaille tietyin rajoituksin. Kevään aikana ravintolat ovat saaneet olla auki take away -tyylisesti, mutta niihin ei ole saanut jäädä ruokailemaan.

Maanantaista alkaen ravitsemisliikkeet voivat olla auki kello 6–23 välisenä aikana.

Alkoholijuomien anniskelu on sallittu kello 9–22 välillä. Asiakkaiden enimmäismäärä on ravintoloiden sisätiloissa rajattava puoleen normaalista.

Terasseja asiakasmäärän rajoitus ei koske.

Ravintoloissa pitää huolehtia, että kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikka pöydän tai tason ääressä. Tilaukset voi noutaa itse esimerkiksi tiskiltä. Sen sijaan asiakkaat eivät saa ottaa ruokaa itse esimerkiksi buffetpöydästä.

Rajoitukset ovat voimassa kesäkuun alusta lokakuun loppuun saakka, mutta hallituksen on säännöllisesti arvioitava, ovatko rajoitukset eri alueilla välttämättömiä.

Kotimaassa voi matkailla – lentojakin lisätään

Kotimaassa voi matkailla, kunhan noudattaa koronavirukseen liittyviä terveys- ja turvallisuusohjeita.

Valtioneuvosto huomauttaa tiedotteessaan, että matkailijoiden ja matkailualan yritysten on tärkeää sitoutua toimiin, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja.

VR on ilmoittanut, että yhtiö palaa 15. kesäkuuta lähes normaaliin liikennöintiin. Junavuoroja lisätään silloin merkittävästi.

Lentoyhtiö Finnair lisää lentojaan vähitellen heinäkuusta alkaen. Finnair on huhti–kesäkuussa lentänyt kotimaassa Maarianhaminaan, Kuopioon, Ouluun ja Rovaniemelle.

Heinäkuussa lentoja ja kohteita lisätään myös Turkuun ja Vaasaan. Elokuussa alkavat lennot Ivaloon ja Kittilään, syyskuussa lennot Kuusamoon ja Tampereelle.

Tiedotteensa mukaan Euroopan reiteillä Finnair keskittyy aluksi tärkeimpiin kaupunkikeskuksiin. Lentoja on heinäkuussa muun muassa Amsterdamiin, Berliiniin, Brysseliin, Budapestiin ja Dubliniin.

Kaukolennot alkavat vaiheittain heinäkuusta alkaen. Aasia on Finnairille strategisesti tärkeä markkina, joten sinivalkoiset siivet suuntaavatkin muun muassa Pekingiin, Shangaihin, Tokioon.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja