Hallituksessa kiistaa tapahtumien avaamisesta – syyttävät sormet osoittavat Kiuruun ja STM:ään

9:21
Tapahtuma-ala on pitkään odottanut helpotuksia rajoituksiin.

Muut hallituspuolueet ihmettelevät perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun ja STM:n viivyttelyä tapahtuma- ja kulttuurialan avaamisessa.

Neuvottelut tapahtuma- ja kulttuurialan avaamisesta ovat edelleen kesken hallituksen sote-ministeriryhmässä. Ryhmä kokoontui toistamiseen tällä viikolla. Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole antanut pohjaesitystä sote-ministeriryhmälle.

Hallituksen muut puolueet ihmettelevät perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) ja sosiaali- ja terveysministeriön viivyttelyä. Sote-ministeriryhmä jatkaa keskustelua asiasta huomenna.

MTV:n tiedot: Jonkinlaista pohjaesitystä esitelty ministereille

Koko hallituksen piti neuvotella koronatilanteesta keskiviikkona, mutta neuvottelut peruttiin. Syyksi kerrottiin se, ettei pohjaesityksiä ole vielä valmiina, joten neuvoteltavaa ei ollut.

Peruutus on herättänyt ihmettelyä hallituksen sisällä. Esimerkiksi keskustan, vihreiden ja Vasemmistoliiton johtohenkilöt ovat ottaneet sosiaalisessa mediassa kantaa tapahtuma- ja kulttuurialojen tasapuolisen kohtelun puolesta.

MTV Uutisten tietojen mukaan viime tiistain sote-ryhmän kokouksessa esiteltiin jonkinlaista pohjaesitystä ministereille, mutta itse esitystä ei jaettu. Hallituksessa ei ole myöskään käyty minkäänlaista poliittista keskustelua ennen kuin STM alkaa kirjoittamaan omaa pohjaesitystään.

Ratkaisuja höllennyksille kuitenkin haetaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön linja on koko korona-ajan ollut varovainen, koska tartuntamäärän kasvu pyritään kaikin keinoin välttämään. Vaikeuksia lisää myös se, että rajoitusten pohjana on eri lakeja, jotka sääntelevät eri aloja.

Valtaa rajoituksiin on hallituksen lisäksi myös THL:n sekä STM:n näkemyksillä sekä käytännön rajoituksista monilta osin vastaavilla aluehallintovirastoilla. 

Tiukka linja ihmetyttänyt

Hallituksen pitäisi päättää kokoontumisrajoitusten höllentämisestä, jotta muun muassa teatterit ja urheilutapahtumat voisivat avata ovensa yleisölle myös leviämisvaiheessa olevilla alueilla.

Julkisessa keskustelussa on ihmetelty, että ravintoloiden terasseilla voidaan olla vapaasti ilman maskia. Samaan aikaan tapahtuma- ja kulttuuriala ei voi järjestää tapahtumia, koska suositus kuuden hengen kokoontumisrajoituksesta on edelleen voimassa tietyillä alueilla.

Yhdeksi ratkaisuehdotukseksi on nostettu esimerkiksi se, että katsomoita jaettaisiin omiksi lohkoikseen, jotta katsojien väliset kontaktit vähenevät.

MTV Uutisten tietojen mukaan ministeri Kiuru on todennut sote-ministeriryhmälle, että jos tilannetta pidetään epäreiluna, voidaan ravintoloiden rajoituksia tiukentaa uudelleen tai jopa sulkea terassit.

Rokotukset edistyvät

Tällä hetkellä suuri osa yli 70-vuotiaista sekä riskiryhmäläisistä saavat jo toisen koronarokoteannoksensa.

Tehohoidon paikkojen loppuminen kesken ei ole nyt suuri uhka, koska suurin osa koronaan sairastuneista on nykyisin nuoria tai lapsia. Vielä puoli vuotta sitten riski tehohoitopaikkojen loppumiseen oli suurempi.

Lapset ja nuoret eivät lähtökohtaisesti sairasta koronaa vakavasti, vaan oireet ovat korkeintaan samat kuin influenssassa. MTV Uutisten tietojen mukaan tämän vuoksi pohditaan myös ilmaantuvuuslukuun perustuvien määritelmien päivitystä. Näin perus-, kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevat alueet määriteltäisiin uudelleen.

Päivitys ei ole vielä ajankohtainen, mutta se on tulossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja