Kommentti: Millä lihaksilla Pekka Haavisto on pääministerisuosikki, jos hän ei kesäkuussa johda enää vihreitä?

Vihreiden pätkäpuheenjohtaja Pekka Haavisto on erilaisissa kyselyissä erittäin suosittu seuraavaksi pääministeriksi. Millä lihaksilla, jos hän ei kesäkuussa johda enää vihreitä, kysyy MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Järjestin twitterissä kyselyn, kuka on suosituin seuraavaksi pääministeriksi. Kuplani sai valita neljästä poliitikosta: Antti Rinne (sd.), Petteri Orpo (kok.), Juha Sipilä (kesk.) ja Pekka Haavisto (vihr.). Nämä valikoituivat puolueiden gallupkannatuksen mukaisesti. Yleisen elämänkokemuksen perusteella tämän nelikon ulkopuolelta ei voi nousta pääministeriksi.

Vastauksia tuli 2331 kappaletta, mikä on selkeästi normaalia enemmän, joten politiikan kevät tuntuu kiinnostavan ihmisiä.

Kyselyni voittaja on Kokoomuksen Petteri Orpo, joka sai 40 prosenttia äänistä. Pekka Haavisto keräsi 31 prosenttia, Juha Sipilä 18 ja hännänhuipuksi jäänyt Antti Rinne 11 prosenttia.

Listani ulkopuolelta sai suorastaan hurmahenkistä kannatusta vasemmiston Li Andersson sekä perussuomalaisten Jussi Halla-aho. Hajamainintoja keräsi asiallisuudellaan myös kristillisdemokraattien Sari Essayah.

Puheenjohtajakisa ja hallitusneuvottelut

Muissakin merkittävissä kyselyissä on tullut samansuuntaisia tuloksia. Lännen Median kyselyssä Haavisto oli ykkönen ja Orpo kakkonen. Sama maaliintulojärjestys oli Twitter-vaikuttaja Pekka Saurin järjestämässä kyselyssä.

Nämä luvut herättävät muutaman kysymyksen.

Kuka on vihreiden pääministeriehdokas huhtikuun eduskuntavaaleissa? Tämä kiinnostaa äänestäjien lisäksi todennäköisesti myös muita puolueita ja vaalitentteihin valmistautuvia toimittajia.

Haavisto on sanonut vetävänsä vain vaaliprojektin ja hänen odotetaan jäävän sen jälkeen sivuun puolueen johdosta.

Asetelmassa on ongelmatiikkaa (sori sanasta Li Andersson), sillä vihreät käyvät kevätkesällä puheenjohtajakisaa samaan aikaan, kun hallitusneuvottelut ovat käynnissä. Vihreiden uusi puheenjohtaja valitaan kesäkuussa Porissa ja silloin Suomessa on juuri syntynyt uusi hallitus – tai sitten ei.

Puolueen puheenjohtajakisa on aina myös linjavaali. Mahdollisia hallituskumppaneita varmasti kiinnostaa, millä linjalla vihreät tulevat ulos kesäkuun puoluekokouksestaan.

Rinne vakuuttaa jo omat, ei vielä muita

Toinen huomioTtwitter-kyselystäni ja muistakin mittauksista on Antti Rinteen vaatimaton suosio pääministeriksi. Kansa näkee jo gallupien mukaan SDP:n pääministeripuolueena, mutta ei vieläkään Rinnettä pääministerinä.

MTV:n piirikysely puolestaan kertoi, että Rinne on vihdoinkin saanut omat joukkonsa taakseen. Kyselyssämme peräti 90 prosenttia SDP:n piiripäättäjistä arvioi Rinteen onnistuneen hyvin tai erittäin hyvin.

Omien tuki on Rinteelle sitä arvokkaampaa, mitä kovemmin vastatuuli puhaltaa hänelle erilaisissa pääministerikyselyissä.

Uskon, että Haaviston suosiota seurataan Hakaniemessä pelonsekaisesti, sillä vihreiden nousun veikataan olevan juuri SDP:ltä pois. Paljon ratkaisee myös se, syntyykö näistä pääministerivaalit ihmisten silmissä. Viimeksi demarit joivat karvasta kalkkia Helsingissä kuntavaaleissa, kun heidän pormestariehdokkaansa Tuula Haatainen jäi Anni Sinnemäen ja Jan Vapaavuoren kaksintaistelun jalkoihin.

Päällepuhuminen on aliarvostettu taito

Ja vielä kolmas huomio.

Ihmiset tuntuvat arvostavan pääministerissä rauhallisuutta, tyyneyttä ja asiaosaamista. Eri kyselyiden suosikit Orpo ja Haavisto istuvat tähän muottiin. Yhä leppoisammin esiintyvä Rinne on ottanut askeleita samaan suuntaan. Ja Sipiläkin on luvannut hymyillä joka päivä.

Juuri rauhallisuudella ja tyyneydellä Sipilä sai neljä vuotta sitten puolelleen äänestäjät, jotka olivat lopen kyllästyneitä silloisen sinipunahallituksen viimeisten kuukausien mutapaineihin.

Tyyneys on ihan kiva, mutta se voi saada katsojat haukottelemaan, kun tv-tentit aikanaan alkavat. Toimittajien pitää siis keksiä jotain, jolla raaputtaa siloista ulkokuorta. Mielestäni päällepuhuminen on aliarvostettu taito.

Tunnetta peliin. Ja tuleehan sitä vielä, kun erilaiset mielipidekyselyt heiluttelevat poliitikkoja.

Lue myös:

    Uusimmat