Kommentti: Marinin hallitus, avatkaa koulut – THL:nkin viesti puoltaa sitä

Suomen hallitus kokoustaa tästä illasta alkaen yhteiskunnan normaaliuden kannalta olennaisen kysymyksen äärellä. Pitäisikö koulut avata ja päästää lapset ja sitä kautta perheet takaisin arkeen? Pitäisi, kirjoittaa MTV Uutisten etusivun vastaava tuottaja Seppo Haaparanta.

Suomi on elänyt koronaviruksen takia poikkeustilassa jo puolitoista kuukautta. Valmiuslain mahdollistamat toimet ovat purreet, ja päätöksillä ollaan onnistuttu suojelemaan suomalaisia hallitsemattomalta koronavirusepidemialta.

Viime päivinä on alkanut kuulua enemmän ja enemmän viestejä ja toiveita siihen suuntaan, että rajoituksia voisi jo purkaa. Epidemia Suomessa on hallinnassa.

Väkevin, asiantuntijuudeltaan ehkä arvovaltaisin viesti on tullut THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salmiselta, joka sanoi viime viikolla MTV Uutisille, että epidemian etenemistä Suomessa on hidastettu jo liikaakin

– Epidemian kulku on niin hidasta, että aika kaukana vielä on, Salminen sanoi tautihuipusta.

– Tällä vauhdilla se ei vielä kesällä ole, syksyyn asti mennään. Se on se huono puoli tässä hidastumisessa.

Salminen lisäsi löylyä tänään julkaistussa Helsingin Sanomien haastattelussa.

– Pulma on se, että jos jatketaan näin, epidemia ei käytännössä etene. Kun sitten jossain vaiheessa rajoituksista on pakko luopua, edessä on jyrkkä tartuntahuippu. Jos esimerkiksi kesän pidämme kiinni kaikista rajoituksista, syksyllä tulee ennusteiden mukaan vaikea paikka.

Suositus ilmoilla vahvana

Ei ole sattumaa, että Salminen sanoo painokkaasti juuri tänään, hallituksen kokouksen alla. Hallitus on koko ajan alleviivannut, että se toimii asiantuntijoiden ja terveysviranomaisten suositusten perusteella.

Suositus on nyt ilmoilla vahvana. Rajoituksia tulisi purkaa.

Vaihtoehtoina on joko avata koulut täysin, tai esimerkiksi sallia luokkien 1-3 sekä peruskoulun päättävien palaaminen.

Päätös ei ole tietenkään helppo. Ihmisten terveys ja elämä ovat kyseessä, ja avoimia kysymyksiä on paljon. Suurin on pelko siitä, että mitä jos kouluista muodostuu viruslinkoja? 

Suomessa kuolleiden koronaviruspotilaiden mediaani-ikä on THL:n tilastojen perusteella 84 vuotta.

Opettajien tartuntariski kasvaa

Painava vasta-argumentteja on myös opettajien terveys, joka päätöksellä riskeerataan. Sen merkitystä ei voi eikä saa aliarvioida.

Ja jos riski otetaan, onko se välttämätön? MTV Uutisille puhunut virusten leviämismallien asiantuntija pitää sitä tarpeettomana ja avaisi koulut vasta syksyllä.

Viruksen pysäyttäminen ilman rokotetta ja laumaimmuniteettia on globaalissa maailmassa mahdotonta, joten tilanteen kanssa pitää oppia elämään lähitulevaisuus. 

Virus tulee nykytiedon valossa kulkemaan väestön läpi, mutta sen kulkua voidaan ohjailla parhaamme mukaan. Paras tieto Suomessa on THL:llä.

Koulujen avaaminen paras ja oikein toimi

Kun tilanteen hyväksyy, niin mitkä rajoitukset puretaan ensin?

Hallittu purkaminen ei tarkoita koko yhteiskunnan avaamista. Tärkeintä on poimia ne rajoitukset, joiden riskiä voidaan hallita, ja jotka auttavat parhaiten suomalaisten elämän palauttamisessa kohti normaalia. 

Sekään ei ole sattumaa, että hallitus kokoustaa ensimmäisenä aiheesta koulut. Verrattuna muihin rajoitustoimiin, sen poistaminen on vaikutuksiltaan ja mittasuhteiltaan loogisinta.

Lasten päästäminen kouluihin ja päiväkoteihin helpottaisi suuresti suomalaisten ahdinkoa. Tällä olisi kaikkein laajin vaikutus perheisiin.

Muut toimenpiteet, kuten massakokoontumisten kieltäminen, korostunut hygienia ja etätöiden suosiminen, ovat rajuja rajoituksia, ja muutoksia niihin ei ole näköpiirissä, mikä on hyvä. Koronakriisi on kaikkea muuta kuin ohi.

Mutta koulujen avaaminen olisi juuri se toimenpide, joka noudattaisi THL:n viimeisintä viestiä ja helpottaisi yli puolen miljoonan koululaisen perheen arkea. Eikä ole mitään syytä odottaa toukokuun 13. päivään, jos opettajat pystyvät valmistautumaan lähiopetuksen paluuseen nopeammin. Kolme viikkoa tavallista koulua ennen kesälomaa on parempi kuin kaksi.

Lapset pääsisivät toistensa seuraan ja vanhemmat keskittymään töihin. Helpotus olisi valtava, kun saataisiin lupaus normaalista ennen kesäkuuta. Sillä on merkitystä onko lapsi viisi kuukautta hämmentävän kuluttavassa tilassa viisi kuukautta yhtä soittoa, vai pari paljon lyhyempää pätkää.

Sanna Marin, kuunnelkaa THL:n painavaa viestiä ja avatkaa koulut kaikille.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja