Virusten leviämismallien asiantuntija avaisi koulut vasta syksyllä: "Avaaminen kahdeksi viikoksi tarpeeton riski" – opettajalta viiden vaatimuksen lista, jos koulut päätetään avata

THL-johtaja sanoi tautihuipun siirtyvän syksyyn – mitä se tarkoittaa ja miksi näin on käymässä? Haastattelussa Aalto-yliopiston apulaisprofessori Pauliina Ilmonen 18:56

MTV Uutiset Liven haastattelema asiantuntija siirtäisi koulujen avaamisen syksyyn. Aalto-yliopiston apulaisprofessori Pauliina Ilmonen pitää koulujen avaamista kahdeksi viikoksi tarpeettomana riskinä.

Valtaosa tutkijoista on tällä hetkellä sitä mieltä, että myös lapset levittävät koronavirusta ja sen aiheuttamaa tautia.

– Siitä ei ole luotettavaa arviota, missä laajuudessa lapset tautia levittävät. Influenssassa lapset ovat merkittäviä taudin levittäjiä, mutta vielä ei tiedetä, mikä tilanne on tämän taudin kohdalla. Mielestäni koulujen avaaminen saattaa aiheuttaa vaaraa koko väestölle, arvioi virusten leviämisen matemaattiseen mallintamiseen erikoistunut Ilmonen.

Lapsetkin voivat sairastua koronaan

Lapsetkin voivat sairastua koronaan. Koulujen avaamista on perusteltu sillä, että keskimäärin oireet eivät kuitenkaan ole lapsilla yhtä vaikeita kuin vanhemmalla väestöllä. Lapsillakin on todettu vaikeita oireita, mutta vaikeita oireita saaneiden lasten prosenttiosuus on pieni.

Silti Ilmonen avaisi koulut vasta syksyllä.

– Koulujen avaaminen kahdeksi viikoksi on tarpeeton riski. Voi olla, että kaikki menee hyvin ja voi olla että ei mene. Itse satsaisin siihen, että saataisiin koulut auki syksyllä. Kesän aikana varmasti opimme enemmän tästä viruksesta. Opimme esimerkiksi siitä, mitä kesä vaikuttaa tähän virukseen, uskoo Ilmonen.

Koulujen avaamisella spekulaatio on aiheuttanut paljon keskustelua opettajien keskuudessa.

Lue myös: 

"Etäopetusta voitava myös jatkaa, turvavälit ja suojavarusteet kouluihin"

Varhais- ja esiopetuksen opettajana toimiva Heidi Malinen julkaisi opettajien julkisella Facebook-foorumilla viiden kohdan ukaasin, jotka on otettava huomioon, jos hallitus päättää ensi viikolla avata koulut lukuvuoden viimeisiksi viikoiksi.

1) Riskiryhmien turvaaminen: Riskiryhmiin kuuluvien oppilaiden ja opettajien sekä niiden, jotka asuvat samassa taloudessa riskiryhmään kuuluvan kanssa, on voitava edelleen jatkaa etäopetuksessa.

2) Kokoontumisrajoitusten ja turvavälien toteutuminen myös koulussa: Koulun seinät eivät maagisesti suojaa koronalta. Ei yli 10 hengen opetusryhmiä eikä vaihtuvuutta ryhmissä! Tämä tarkoittaa väistämättä vähintään osittaisen etäopetuksen jatkumista ja opetuksen porrastamista. Kaikki eivät voi olla fyysisesti koulun tiloissa yhtä aikaa.

3) Suojavarusteiden käyttö: Ennen koulujen sulkemista koulua käytiin useimmissa kunnissa ilman minkäänlaista suojautumisvälineistöä. Kasvosuojainten, kertakäyttökäsineiden ja käsien desinfiointiaineen tai muiden tarvittavien suojavarusteiden saatavuus on varmistettava siinä määrin kuin niistä voi kouluympäristössä olla hyötyä.

4) Tilojen siivous: Tilojen riittävän tehokkaasta ja säännöllisestä siivoamisesta myös koulupäivän aikana ja samassa tilassa toimivien eri ryhmien välillä on laadittava suunnitelma, jota on myös pystyttävä noudattamaan.

5) Koulujen avaamisen motiivit esiin: Haavoittuvassa asemassa olevien lasten käyttäminen keppihevosena koulujen avaamisen puolesta käytävässä kampanjassa on loputtava. Haavoittuvat lapsiryhmät tarvitsevat tehokasta apua kotiin välittömästi ja pysyvästi myös kesän yli. Nyky-yhteiskunnassa ei ole oikein edistää aivan toisia tavoitteita ajamalla näennäisesti heikossa asemassa olevien asemaa. Myös talouden kestokyvystä, vanhempien työtehosta, vanhempien jaksamisesta, lasten mahdollisesta omasta halusta palata kouluun ja jopa viruksen hallittuun leviämiseen liittyvästä toiveesta on voitava puhua avoimesti koulujen avaamisen yhteydessä siinä määrin kuin ne päätöksentekoon vaikuttavat. Ne lapset, joilla on kotona paha olla, ansaitsevat puolestaan oikeaa apua, eivät vain kahta viikkoa myllerryksessä olevassa koulussa.

– Jos kaikki palaavat kerralla kouluun tänä keväänä, ei suositusten noudattaminen kouluissa missään tapauksessa onnistu, Malinen kommentoi MTV Uutisille sähköpostitse.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kertoi perjantaina, että päätöstä koulujen avaamisesta on tarkoitus tehdä ennen vappua.

– Toivon mukaan voimme ennen vappua kertoa, missä vaiheessa, jos ylipäätään on mahdollista kouluun palata tämän kevään aikana, Andersson kertoi.

Anderssonin mukaan on myös mahdollista, että kouluun palataan asteittain eli että osa oppilaista pääsee palaamaan kouluun aiemmin kuin muut.

Epidemia saattaa rauhoittua kesällä

Uusimmissa tutkimuksissa on todettu, että koronavirus ei kestäisi auringon ultraviolettisäteilyä. 

– Näyttäisi siltä, että koronavirus ei pidä UV-säteilystä. Sillä voi olla vaikutus siihen, mitä tapahtuu kesällä. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan tarkoita, että nyt tulee kesä ja virus katoaa. Mielenkiinnolla odotan, rauhoittuvatko epidemiat kesällä. Suurin osa tutkijoista uskoo, että näin ei tule käymään, muistuttaa Ilmonen.

Vappua kannattaa juhlia kotona

Asiantuntija toivoo malttia vapun juhlintaan.

– Toivoisin, että vappua vietetään tänä vuonna kotona. Pidettäisiin vaikka etätapaamisia. Massatapahtumat ovat erittäin suuri riski. Riski tulee oireettomista tartuttajista, sanoo Ilmonen. 

Oireeton viruksen kantaja voi levittää tautia pitkään.

– Jos siellä tapahtumassa on oireeton tartunnan kantaja, hän voi levittää sen suureen määrään ihmisiä, jotka taas levittävät sitä edelleen. Virusta voi kantaa jopa kaksi viikkoa ennen kuin oireet ilmaantuvat, huomauttaa Ilmonen. 

Kello 20.35 täsmennetty Ilmosen titteliä otsikkoon virusasiantuntijasta viruksen leviämismallien asiantuntijaksi.

Lue myös:

    Uusimmat