Mainos

Kommentti: Luottoluokitus laski – Suomi huputtaa olutmainoksia

Mopo on keulinut monilla, kun Suomen luottoluokitus laski. Hätäisimmät huutelevat jo hätätilahallitusta ja vaativat syyllisiä esiin.

Rauhoitutaanpa.

Listataan kuitenkin syylliset Suomen kurjuuteen ja aloitetaan ulkomailta: amerikkalainen investointipankki, joka romahti kuusi vuotta sitten ja aiheutti kansainvälisen finanssikriisin. Ylivelkaantuneet Etelä-Euroopan maat, joiden pystyssä pitämiseen Suomikin on joutunut osallistumaan. Ja nyt viimeksi vallanhimoinen Venäjä, joka sotkee omat ja naapureidensa talousasiat.

Sitten kotimaiset syylliset: yritysjohtajat, jotka rakastuivat kännykänkuoriin ja paperiin ja lopettivat ideoinnin. Ja kauempaa historiasta: sodista selvinneet miehet ja naiset, jotka perustivat suurperheitä, kaikki yhtä aikaa. Heidän lapsensa ovat nyt niitä eläköityviä suuria ikäluokkia.

Kotimaisiin syihin nykyinen hallitus on syytön, mutta seurauksien hoidossa se on raskaasti epäonnistunut.

Vielä nytkin poliitikkojen energian vievät lapsilisävähennykset, kalastusmaksut ja olutmainosten huputtaminen, vaikka maailma ympärillä murenee aakkosia myöten.

Hallitukset ovat kieltämättä jo sopeuttaneet taloutta miljardeilla, mutta pääpaino on ollut veronkorotuksissa. Kuluttajat ja yrittäjät ovat jämähtäneet paikoilleen, kun seuraavan kulman takana voi odottaa taas uusi kiristys. Kuka tässä veropoukkoilussa uskaltaa ostaa sähkövatkainta isompaa tavaraa?

Yhden A:n menetys oli vielä kaino herätys, ei mikään armeijatyylinen karjaisu. Niin kaino, että pelkona on laskettelu vapaalla kohti ensi huhtikuun vaaleja.

Mutta silloin, seuraavissa hallitusneuvotteluissa Suomi on totisesti viimeisellä rannalla. Jokaisessa taantuvassa maassa nimittäin tehdään lopulta vaikeatkin säästöt ja leikkaukset. Jos niitä eivät tee omat päättäjät, niin sitten vieraat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.