Mainos

Kommentti: Loistoristeilijätilauksesta tuli arvovaltapoliittinen näytelmä

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta kokoontuu huomenna pohtimaan, mitä se tekee kohun tasolle nousseen STX:n Turun telakan ja loistoristeilijätilauksen kanssa.

Päätös voi olla a) ei b) kyllä c) ottiatuota eli jotakin siltä väliltä.

Asiasta on noussut kuukausien sähellyksen jälkeen arvovaltapoliittinen näytelmä. Korealainen pääomistaja ei pane tilauksen eteen tikkuakaan ristiin ja ja turkulaiset ovat kulkeneet lakki kourassa etsimässä kotimaista rahoitusta.

Nyt pallo on siis hallituksella, jolta pitäisi saada 50 miljoonan euron vippi.

Hölmöyksissään Turun telakan johto teki asiasta arvovaltakiistan Suomen tasavallan hallituksen kanssa yrittämällä panna hallituksen pakkoraon eteen. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) naamasta voi lukea, mitä hallituksessa tilanteesta ajatellaan.

Hallitukset eivät tykkää missään päin maailmaa siitä, että jostakin asiasta tehdään niille arvovaltakysymys - ei edes pikkuisessa Suomessa.

STX Finlandin johto voi katsoa itseään peiliin, jos hanke menee poskelleen.

Hupaisaa on myös suomalaisen ay-liikkeen toiminta asiassa. Esimerkiksi SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) on vaatinut Metalliliiton Riku Aallon (sd.) perässä valtiota mukaan hankkeeseen. No-jaa. Lyly istuuu eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen hallituksen varapuheenjohtajana.

Siitä huolimatta Ilmarinen ei ole lähdössä hankkeeseen mukaan, toisin kuin toinen suuri työeläkeyhtiö Varma - ja sen ohella myös Eläke-Fennia. Näkyy Ilmarisen hallituksessa istuvan STTK:n pääsihteeri Leila Kostiainenkin (sd.) - ja Akavan pj. Sture Fjäder.

Jos hinku risteilijätilauksen ja työpaikkojen saamiseksi on niin kova kuin annetaan ymmärtää, sopii pitää ääntä siellä eläkeyhtiön hallituksessa nyt eikä kiljua asian perään tulevissa vappupuheissa.

Mainittakoon myös, että Varman hallituksessa istuvat Metalliliiton Riku Aalto, samoin STTK:n pj. Mikko Mäenpää (sd.).

Jos arvata saa, kova kuhina on käynyt myös Kuntien Eläkevakuutuksen Kevan suuntaan, että se saataisiin talkoisiin mukaan.

Muuten: toisin kuin STX Finland, Royal Caribbean -varustamo ei kommentoi keskeneräistä asiaa millään tavalla. Ehkä se on viisasta.

No huomenna kuullaan, tuleeko Turkuun joulu ja joulura(u)ha vai ei.

Takaraja on kuuleman mukaan 21. joulukuuta eli ensi perjantaina. Sattumoisin sama päivä, kun SEN maailmanlopun pitäisi tulla.

Katso Raimo Pitkäsen juttu (Seitsemän uutiset 19.12.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.