Mainos

Kommentti: Kylmä vesi kangisti Elopin

Puolitoista vuotta sitten Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop pohjusti suurta strategiamuutosta vertaamalla Nokiaa palavaan porauslauttaan. Hänen mukaansa oli kaksi vaihtoehtoa, hypätä rohkeasti veteen tai jäädä kärventymään lautalle.

Elop hyppäsi mutta ilmeisesti pohjoisen vesi kangisti.

Pian kaksi vuotta Nokiaa johtanut Elop ei ole pystynyt luomaan uskottavaa strategiaa Nokian suunnan kääntämiseksi. Ratkaisun piti olla yhteistyö Microsoftin kanssa ja Lumia-puhelimet. Sinänsä hyvissä puhelimissa on kuitenkin yksi vika: ne eivät käy kaupaksi. Elop jatkaa edelleen vanhaa Nokia-linjaa keskittämällä investoinnit kahteen ominaisuuteen: kameroihin ja paikannukseen. Mutta Navteqiin syydettyjä miljardeja ei tähänkään mennessä ole saatu takaisin. Samaan aikaan Apple lyö hynttyitä yhteen Tom Tomin kanssa.

Nokian osake on Elopin aikakaudella pudonnut 75 prosenttia, kahdeksasta eurosta kahteen. Osakemarkkinat jos ketkä, määrittävät, onko yhtiön linja uskottava vai ei. Osakkeen romahduksen luulisi huolestuttavan pörssiyhtiön toimitusjohtajaa, jolla on tasan yksi tehtävä: omistaja-arvon kasvattaminen.

Surullista tässä on se, että Nokialle on käymässä kuin sille kuuluisalle mustilaisen hevoselle, joka juuri kun oppi olemaan juomatta, kuoli. Nokian tuorein saneeraus maksaa Nokialle eropaketteina ynnä muina järjestelykuluina lähes kaksi miljardia euroa.

Suomalaisittain toki Salon tehtaan lopettaminen tuntuu ikävältä, mutta varsinainen tehdastyö koneineen Salosta siirrettiin jo aiemmin keväällä. Made in Finland -laattoja ei puhelimen takana ole sen koommin nähty. Salon tehdas pysyi Nokian taseessa tasan yhtä kauan kuin Jorma Ollila, jolle Salon tehdas oli pakkomielle 1990-luvun alusta alkaen.

Pörssiyhtiön toimitusjohtajan tärkein tehtävä on siis osakekurssin vahvistaminen. Ellei sitten ole jotain henkilökohtaista agendaa. Enpä ihmettelisi, jos pilkkahintaisesta yhtiöstä (Nokian patentit ovat arvokkaampia kuin yhtiön markkina-arvo) tehtäisiin pikapuoliin julkinen ostotarjous. Ensimmäinen liike tulisi ilkeältä pääomasijoittajalta, jonka ainoa tehtävä on pilkkoa yhtiö ja myydä palaset korkeammalla hinnalla. Sen jälkeen Elopin entinen pomo Steve Ballmer karauttaisi paikalle valkealla ratsullaan ja ritarillisesti pelastaisi Nokian Microsoftin siipien suojaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.