Kommentti: Kultaleijona näytti ruman puolen itsestään

Maalikooste: KooKoo - Jukurit 7:20
Jukurit voitti KooKoon keskiviikkona. Vaihdosta ottelun seurannut Frans Tuohimaa ei tämän jälkeen enää mikkeliläisseuraa edustanut.

Maalivahti Frans Tuohimaan temppu SM-liigan siirtoikkunan viime hetkellä ja sen jälkeiset pöyhkeät kommentit ovat raivostuttaneet mikkeliläistä kiekkoväkeä. Kultaleijona ei toimistaan totisesti tyylipisteitä kerää, kirjoittaa MTV Urheilun Tuomas Hämäläinen.

Jukurit hankki tähtistatuksella operoineen Tuohimaan täksi kaudeksi jatkamaan sitä maalivahtiloistoa, millä Oskari Salminen oli mikkeliläisseurassa edellisellä sesongilla operoinut. Toista heimopoppoo kuitenkin sai.

Siinä missä Salminen oli haamutorjunnoillaan pitkin runkosarjaa auttamassa Jukureita moniin tiukkoihin voittoihin, Tuohimaa huippusuoriutui kovin harvana iltana eikä kyennyt kannattelemaan Jukureita vaikeina hetkinä. Limppu ei tarttunut räpylään varmuudella, jolla 31-vuotiaasta miehestä olisi voinut puhua sarjan eliittiveskarina. Mustaa livahteli taakse luvattoman helpostikin ja runsaasti peluutettu mutta epävarmuutta huokunut veräjänvartija kirjasi kauden 34 SM-liigaottelussaan torjuntaprosentin 89,5.

Jukurien päävalmentaja Olli Jokinen sanoi tuoreeltaan Iltalehdelle, että Tuohimaalla oli "seurahistorian suurin sopimus". Kylmä fakta on, että mies oli siihen nähden Jukurien maalinsuulla jättimäinen floppi.

Seura pinteeseen

Tuohimaa teki Jukureille lopulta arvottoman tempun. Mikkeliläisseura oli vasta tammikuun lopussa luopunut harvoissa otteluissaan pääsääntöisesti hyvin pelanneesta maalivahdistaan Karolus Kaarlehdosta, kun kauden kuluessa terveeksi toipunut Markus Ruusukin oli molariosastolla ja Tuohimaata pidettiin yhä ykkösen asemassa.

Kun Tuohimaalle annettiin huilia ja Ruusu sai paikkoja näyttää, tämä alkoi takoa pöytään säkenöiviä otteluita, joilla ansaitsi jatkoa tolppien välissä. Ruusu on torjunut tuoreeltaan Jukurit neljään peräkkäiseen voittoon otteluissa, jotka Tuohimaa seurasi vaihtoaitiosta.

Ennen viimeisintä näistä otatuksista, keskiviikon KooKoo-ottelua, Tuohimaa oli päättänyt lähteä Jukureista. Seura julkaisi kyseisenä iltana vain muutamia tunteja ennen siirtotakarajan umpeutumista tiedotteen, jossa se kertoi purkaneensa Tuohimaan pelaajasopimuksen pelaajan aloitteesta.

– Sopimus purettiin, koska maalivahti oli tyytymätön loppukaudeksi tarjolla olleeseen rooliin sekä peliaikaan, Jukurit ilmoitti.

Tuohimaa oli ilmoittanut pudotuspelipaikasta taistelevalle seuralle lähtöhaluistaan viime tingassa tiistaina. Hän jätti itsepintaisella ratkaisullaan Jukurit maalivahtisektorilla pinteeseen: organisaatiossa ei ollut sen jälkeen Ruusun tueksi edes SM-liigan varamaalivahdin kannuksia auttavasti täyttävää veskaria.

Jukurit sai lopulta hankittua Mestiksestä Imatran Ketterästä lainalle Severi Auvisen, jolla on edes siedettävän liigaveskarin saappaisiin vielä paljon todistettavaa.

Ympäristön piikkiin

Olli Jokinen on tehnyt julkisia kommenteissaan selväksi, ettei hän Tuohimaan ratkaisua arvostanut.

Julkisilta foorumeilta on käynyt ilmi, että sitä eivät ole arvostaneet myöskään mikkeliläisseuran kannattajat. Entistä vähemmän he ovat arvostaneet sen jälkeen, kun Tuohimaa lausui MTV Urheilun haastattelussa pöyhkeitä sanoja.

– Melko nopeasti aloin kipuilla sen kanssa, että olen omalla urallani nyt väärässä paikassa. Epäonnistumiset Mikkelissä tuntuivat monin verroin kovemmilta, kuin jos olisi ollut jossain sellaisessa seurassa, jossa lähtökohtaisesti tällä kaudella olisi halunnut olla, ulkomaille viitannut Tuohimaa laukoi.

Paitsi että mies päätti lähteä siirtoikkunan viime hetkillä, hän vielä ilmaisi koppavasti pelanneensa seurassa, jossa ei olisi mielellään ollut. Analyyttinen kassari saattoi näillä sanoillaan myös oman arvonsa edistämiseksi laskelmoida, että huonot pelit voitaisiin laittaa ulkopuolella ympäristön piikkiin.

Petiä pedattiin

Tuohimaan status nousi, kun hän pelasi viime kaudella KHL:ssä ja oli Leijonien olympiakullan sekä maailmanmestaruuden voittaneissa joukkueissa, joskaan hän ei tahkonnut voitokkaissa maajoukkueturnauksissa peliäkään.

Jukureissa Tuohimaa näytti heikomman kastin SM-liigamaalivahdilta. Jokinen jatkoi silti mahdollisuuksien antamista ja antoi miehelle pitkin kautta luottoa, jota molari ei olisi pelaamisellaan ansainnut.

Kun ei tuntunutkaan kivalta, Tuohimaa junaili itsensä tökerössä ajankohdassa juuri ennen siirtoikkunan umpeutumista takavasemmalle. Seurasi siirto Ruotsin pääsarjassa SHL:ssä runkosarjan voitosta taistelevaan Skellefteåhon.

On normaalia haluta uralla eteenpäin ja isompiin seuroihin, mutta sen voi tehdä myös tyylillä ja itsestään rehdin kuvan jättäen. Toinen mahdollisuus on pyllistää työkavereilleen kriittisessä paikassa – ja töräyttää perään, kuten Tuohimaa teki.

Tuohimaa sylkäisi hänelle petiä pitkään kauniisti pedanneiden Jokisen ja seuran kasvoille diivamaisesti hetkenä, jolloin hiukankin uskallettiin peluuttaa enemmän vastuunsa ansainnutta toista veskaria, vaikka Tuohimaallekin olisi vielä tilaisuuksia tullut. Mahdollisuuksia ottaa itseään niskasta kiinni, näyttää ja tehdä sitä, minkä joukkueurheilun dna:ssa kuuluukin ratkaista, ansaita lisää ruutua urheilullisin teoin.

Ja ajatteleeko Tuohimaa saavansa yhtäkkiä pelata enemmän kovemmassa SHL:n huippujoukkueessa? Olisi tällä kaudella nähyn jälkeen yllätys, jos miehelle olisi Skellefteåssa suurta pelillistä vastuuta luvassa. Vähemmän yllättävää sen sijaan olisi, jos Tuohimaan toimia ei katsottaisi monessa seurassa tulevaisuutta silmällä pitäen hyvällä.

Hän näytti olevansa valmis jättämään laivan egoistisesti ja taistelematta heikolla hetkellä.

Lue myös:

    Uusimmat