Kirjeenvaihtajan kommentti: Kovin paljon suoremmin sitä ei voi enää sanoa – Trump aikoo ehdolle vuonna 2024

Yhdysvaltain edellinen presidentti Donald Trump tähyää lähes varmasti ehdokkuutta myös seuraavissa presidentinvaaleissa, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Janne Puumalainen.

Donald Trump saapui tiistaina pääkaupunki Washingtoniin ensimmäistä kertaa sitten tammikuun 2021. Tammikuun, jona hänen kannattajansa valtasivat kongressirakennuksen väkivaltaisesti. Tammikuun, jona hänen tiiminsä yritti kääntää kaikki kivet ja kannot kumotakseen presidentinvaalien tuloksen.

Trump puhui entisten kampanjatyöntekijöidensä perustaman järjestön America First Policy Instituten tilaisuudessa. Yleisössä oli useita hänen entisiä alaisiaan Valkoisesta talosta.

Suuren osan puheestaan Trump keskittyi Joe Bidenin Yhdysvaltojen parjaamisen. Edellisen presidentin näkemyksen mukaan maan talous on kaatumassa, rikollisuus jyllää ennennäkemättömällä tasolla, koulutusjärjestelmä on maailman surkein ja niin edelleen. Failing nation – epäonnistunut, romahtamassa oleva valtio.

Kaiken lisäksi demokraatit onnistuivat kaikessa tässä vain puolessatoista vuodessa. Trumpin aikana maa oli kaikkien aikojen kukoistuksessaan.

Aikamoinen saavutus demokraateilta ja Bidenilta. Vieläpä maassa, jossa noin puolta osavaltioista johtavat republikaanit.

Näin siis Trumpin maailmassa.

Ei virallista ilmoitusta

Jotkut odottivat Donald Trumpin ilmoittautuvan jo nyt virallisesti presidenttikisaan vuonna 2024. New York Times kirjoitti heinäkuun alussa, että Trump saattaa tehdä virallisen ilmoituksensa jo tässä kuussa eivätkä hänen avustajansakaan välttämättä tiedä, milloin ilmoitus tulee.

New York Magazinen toimittajalle Trump jo käytännössä paljasti tehneensä päätöksen mielessään. Kyse on vain siitä, ilmoittautuuko hän kisaan ennen vai jälkeen marraskuussa pidettävien välivaalien.

Washington Postin mukaan moni hänen lähipiiristään on kehottanut odottamaan välivaalien yli, jotta Trumpia ei yhdistettäisi vaalitulokseen, jos republikaanit suoriutuvat korkeita odotuksia heikommin. Virallinen ehdokkaaksi ilmoittautuminen myös rajoittaa vaalirahoituksen keräämistä.

Eilinen puhe Washingtonissa suorastaan vilisi viittauksia ehdokkuuteen. Yleisö innostui kesken puheen huutamaan tahdissa "Four more years, four more years", eli kannustamaan Trumpia jatkokaudelle neljäksi lisävuodeksi presidenttinä. Myös jotkut faneista levittivät Trump 2024 -lippunsakin näkyviin.

– Olin ehdolla ensimmäisen kerran ja voitin. Pyrin toisen kerran ja se meni vielä paremmin. Saimme miljoonia ääniä enemmän ja siitä puhutaan vielä pitkään, minkälainen häpeäpilkku ne vaalit olivat. Taidamme joutua tekemään sen uudestaan, Trump sanoi toistaen väitettään vuoden 2020 vaalien varastamisesta.

Virallinen, suorasanainen ilmoitus ehdokkuudesta jäi uupumaan, vaikka kovin paljon suorempaan sitä ei voi enää sanoa.

Todennäköinen ehdokas

Tammikuun 6. päivän kongressihyökkäyksen julkinen tutkinta on vaikuttanut Trumpin suosioon myös republikaanipuolueen sisällä. 

Vielä kuusi viikkoa sitten noin joka kolmas republikaani, 33 prosenttia, piti Reutersin kyselyn mukaan Trumpia vähintään osittain syyllisenä Capitol-kukkulan väkivaltaisiin tapahtumiin. Nyt luku on jo 40 prosenttia.

Trumpia odottavat todennäköisesti erilaiset oikeusjutut vaalituloksen kumoamisyrityksiin ja kongressihyökkäykseen liittyen. Se voi olla yksi syy aikaisen ehdokkuuden taustalla.

Tutkinnat on helpompi leimata poliittiseksi noitavainoksi, kun julkisesti pyrkii haastamaan vaaleissa Bidenin, tai kenet tahansa demokraatit ehdokkaakseen valitsevat. Vaikka itse asiassa heti Trumpin presidenttikauden päätyttyä hänen on arvioitu yrittävän uudelleen Valkoiseen taloon.

– He (demokraatit) haluavat vahingoittaa minua millä tahansa keinolla, jotta en enää pääsisi takaisin työskentelemään teidän puolestanne. En usko, että he tulevat onnistumaan, Trump sanoi puheessaan.

Toinen syy poikkeuksellisen aikaiselle ehdokkuusilmoitukselle voi olla ilmatilan vieminen muilta puolueen ehdokkuutta mahdollisesti tavoittelevilta. Trumpilla on puolueessaan niin vahva asema, että moni johtava republikaani ilmoittautuisi luultavasti heti hänen tuekseen, vaikka tiedossa ei olisi vielä ketään muita ehdokkaita.

Trumpin mahdollisiin haastajiin puolueen sisältä voisi kuulua hänen kanssaan välirikossa oleva ex-varapresidentti Mike Pence. Hänellä tosin ei ole juurikaan nostetta gallupeissa.

Nostetta muista potentiaalisista ehdokkaista on lähinnä Floridan kuvernöörillä Ron DeSantisilla, 43, jolla voisi olla mahdollisuuksia uudeksi Trumpiksi – ilman alkuperäisen Trumpin mukanaan tuomaa painolastia. Trump on silti edelleen selvästi suosituin henkilö republikaanipuolueessa ja toivotuin presidenttiehdokas.

Kaikki edellä mainittu huomioiden vaikuttaa selvältä, että Trump yrittää Valkoiseen taloon kolmatta kertaa peräkkäin vuonna 2024.

Lue myös:

    Uusimmat