Kirjeenvaihtajan kommentti: Biden vs. Trump uusintaottelu näyttää yhä varmemmalta, mutta taistelusta tulee aivan erilainen kuin edellisestä

Joe Biden ilmoitti tavoittelevansa jatkokautta Yhdysvaltain presidenttinä 4:14
Video: Joe Biden ilmoitti tavoittelevansa jatkokautta Yhdysvaltain presidenttinä - näin ilmoitus otettiin vastaan Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmoittanut asettuvansa ehdolle myös seuraavissa presidentinvaaleissa. Republikaanien vahvin presidenttiehdokas on tällä hetkellä entinen presidentti Donald Trump. Vuoden 2024 vaalikampanja tulee kuitenkin olemaan täysin erilainen kuin edellisissä vaaleissa, kirjoittaa MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Moni amerikkalainen ei haluaisi nähdä ensi vuoden presidentinvaaleissa Bidenin ja Trumpin uusintaottelua, mutta se vaikuttaa silti tällä hetkellä todennäköisimmältä.

Republikaanien kannatuskyselyissä Trump on kasvattanut etumatkaansa vahvana haastajana pidettyyn Floridan kuvernööriin Ron DeSantisiin.

Tuoreessa NBC Newsin kansallisessa kyselyssä Trumpia kannattaisi republikaanien presidenttiehdokkaaksi 46 prosenttia vastaajista, kun DeSantisia 31 prosenttia.

Muut ehdokkaat ovat kaukana kärkikaksikosta, esimerkiksi entisen varapresidentin Mike Pencen kannatus on 6 prosentin luokkaa, Trumpin entisen YK-lähettilään Nikki Haleyn 3 prosentissa.

Trump imitoi Joe Bidenia – "Hän on vanhuudenhöperö" 0:33
Trumpilta armotonta kuittailua Bidenille: "Hän on vanhuudenhöperö".

Miksei uusintaottelu innosta amerikkalaisia?

Suoraan sanottuna moni  amerikkalainen on kyllästynyt sekä Trumpiin että Bideniin.

Demokraattien äänestäjät kysyvät usein, miten voi olla, että maan suurimmassa puolueessa ei löydy ketään uskottavaa haastajaa maan vanhimmalle presidentille. Puolueessa tuetaan Bidenin ehdokkuutta, koska hänelle ei nähdä parempaa vaihtoehtoa.

Myös republikaaneissa moni toivoisi uutta johtajuutta vanhaa vaalitappiota harmittelevalle Trumpille.

NBC:n kyselyssä 70 prosenttia äänestäjistä toivoisi, ettei Biden pyrkisi jatkokaudelle. Trumpin kohdalla 60 prosenttia toivoi hänen jättäytyvän kisasta.

Republikaanien äänestäjiin eivät vaikuta Trumpin rikossyytteet eivätkä muut oikeustaistelut, sillä suurin osa puolueen äänestäjistä pitää Trumpin syytteitä poliittisesti motivoituneena.

Senioreiden kaksintaistelu?

80-vuotias Biden on jo nyt Yhdysvaltain historian vanhin presidentti ja moni demokraatti on huolissaan Bidenin iästä.

Trump on Bidenia ainoastaan 3,5 vuotta nuorempi, joten hän ei voi takertua Bidenin ikään, mutta esiintymistaitoihin kylläkin. Vuoden 2024 vaalikampanja tuleekin olemaan täysin erilainen kuin vuoden 2020 presidentinvaaleissa.

Edellisissä presidentinvaaleissa Biden pysyi pääosin poissa kampanjakentältä COVID19-viruksen pelossa ja kampanjoi kotinsa kellarista Delawaresta. Trump oli silloin istuva presidentti ja moni oli kyllästynyt Trumpin kaaottiseen johtamiseen.

Tällä kertaa Bidenin on lähdettävä liikkeelle ja se antaa republikaaneille lisää tilaisuuksia löytää Bidenilta kömmähdyksiä. Biden on kuuluisa ohisuunsa puhumisesta, yskii ja kompuroi, ja kaikki nämä Trump yrittää osoittaa Bidenin heikkouksiksi.

Moni demokraatti ottaisi kuitenkin Bidenin haastajaksi mielummin Trumpin kuin DeSantisisin, koska Biden päihitti Trumpin jo kerran ja he uskovat hänen tekevän sen uudestaan.

Lue myös:

    Uusimmat