Kommentti: Kirkko, kaupunki ja Kirsi Piha – ovatko kaikki kommunisteja?

Kommentti: Ovatko kaikki kommunisteja? Kirkko, kaupunki ja Kirsi Piha 2:06
Katso videokooste polarisoituneesta puheesta!

Kristillinen kirkko, Vantaan kaupunki ja viestintäkonsultti Kirsi Piha ovat populistisessa puheessa silkkaa vasemmistoa, kirjoittaa toimittaja Janne Ahjopalo kommentissaan.

Perussuomalaisten presidenttiehdokas, eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho hätkähdytti kristillisen Radio Dein presidentinvaalitentissä 2. marraskuuta. Hänen mukaansa kristillinen kirkko on Suomessa nykyisin "yleisvasemmistolainen ja yleishumanistinen kansalaisjärjestö, joka tekee kaikkea muuta paitsi uskonnollista työtä". 

Halla-ahon mukaan kristinuskon syvän ytimen tulisi olla sitä, että ihminen pelastuu yksin uskosta ja kristinuskossa on keskeistä lähetyskäsky, joka kehottaa tekemään kaikki kansat Jeesuksen opetuslapsiksi. 

– Mutta painottaako kirkko nykyään tällaisia asioita, kun se pikemminkin keskittyy mielistelemään erilaisia todellisia tai kuviteltuja vähemmistöjä, muita uskontoja – erityisesti islamia – jonka merkitys kasvaa yhteiskunnassa maahanmuuton myötä, Halla-aho kysyi.

Ehkä ainakin evankelisluterilainen kirkko onkin Suomessa liberalisoitunut vuosien saatossa. On kuitenkin syytä muistaa, että "yleisvasemmistolaisella" kirkolla on yhä voimassa vuodelta 2016 piispainkokouksen ohjeistus, jonka mukaan kirkolliseen avioliittoon vihitään vain eri sukupuolta olevia pareja. 

Kypäräpapista stallariksi

Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun hyvin monentyyppisiä asioita, ihmisiä ja ilmiöitä luokitellaan vasemmistolaisiksi tai jopa kommunistisiksi. 

Pilapiirtäjä Kari Suomalainen piirsi aikoinaan kokoomuslaisen kypäräpapiksi, jolle koti, uskonto ja isänmaa oli kaikki kaikessa. Kauas on ilmeisesti tultu, koska jopa Kirsi Piha sai osakseen kommunistisyytöksiä vuonna 2020. Nykyisin viestintäkonsulttina toimiva Piha tviittasi tuolloin saamastaan viestistä, jossa sekä kokoomus että hänet luokiteltiin kommunistisiksi.

Kauppatieteiden maisteri Piha on yrittäjyyden ja markkinoinnin grand old lady, joka muun muassa toimi 2008–2010 ulkoministeri Alexander Stubbin perustamassa maabrändivaltuuskunnassa. Aika kaukana sosialismista. 

Vuonna 2021 Piha asettui kokoomuksen pormestariehdokkaaksi Helsingissä, mutta luopui pian ehdokkuudesta ja puolueen jäsenyydestä, kun ei enää kokenut pystyvänsä edustamaan "kokoomuksen arvojen kirjoa".

Punaistakin punaisempi Vantaa 

Kokoomusvetoinen Vantaan kaupunki saatiin näyttämään ykskantaan vasemmistolaisena, kun sen kirjastoissa oli jakelutelineissä vasemmistohenkinen kulttuurilehti Voima. Mutta eipä ole enää.

Voiman mukaan syynä lehden poistamiseen oli vantaalaisten perussuomalaisten ärtymys, jonka todisti kulttuurijohtaja Annukka Larkio, vaikka myöhemmin pakittelikin lausunnoissaan. 

Helsingin Sanomille Larkio oli ensin vastannut, että syynä oli perussuomalaisten valtuustokysely, jonka johdosta asia "jouduttiin" tekemään. Myöhemmin Larkio tarkensi Voimalle, että kyseessä olikin valtuustokyselyn sijasta "kaupunkikulttuurilautakunnan jäsenen kysely ja ärtymys". 

Vasemmistolaiseksi tai kommunistiseksi luokittelu näyttää yleistyneen populistisessa puheessa: täyttä vasemmistoa tuntuvat olevan media, kulttuuriala ja jopa ylipäätään sivistys.

Toimittajien puoluemieltymyksistä liikkuu edelleen sosiaalisessa mediassa virheellinen ja keksitty kuvaaja, vaikka esimerkiksi mediaeliitille (lähinnä päätoimittajat) ykköspuolue on perinteisesti ollut kokoomus (Ruostetsaari 2014, Vallan sisäpiirissä). 

Kuinka esimerkiksi luokitella toimittaja, joka on äänestänyt useampaa puoluetta elämänsä aikana – oikeistosta vasemmistoon ja siltä väliltä? 

En malta olla miettimättä, kuinka pitkälle polarisoitunut puhe voikaan mennä. Onko rap-uransa jättänyt Cheek eli yrittäjä Jare Tiihonen pohjimmiltaan kuitenkin vassari, koska toimii kulttuurialalla?

Suomalaisten politiikka-asenteet oikeistolaistuneet

Kansa ei vaikuta olevan erityisen kommunistista, vaikka värikästä puhetta pulppuaa.  

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tuoreimman 2021 julkaistun arvo- ja asennetutkimuksen mukaan suurempi osa suomalaisista sijoittaa itsensä oikeistoon (44 %) kuin vasemmistoon (34 %). 

Eduskuntavaalien tulos jo itsessään todisti ilmiöstä, josta Eva raportoi. Suuri muutos suomalaisessa politiikassa on ollut myös se, että miesten selkeä enemmistö on lähtenyt oikeiston kelkkaan. 

Tulevasta tosin ei kukaan tiedä. Sdp on viime aikoina kivunnut kannatusmittausten ykköseksi. 

Kirjoittaja on MTV Uutisten toimittaja.

Katso ylhäältä videokooste polarisoituneesta puheesta!

Lue myös:

    Uusimmat