Vasemmistoliitto syyttää Kaikkosta hallituksen sivuuttamisesta Daavidin linko -hankinnassa – ex-ministeri vastaa

Yli 300 miljoonan euron hankintapäätös tehtiin viime keväänä. Asekauppa vahvistettiin kesken Gazan sodan.

Vasemmistoliitto älähti viikonloppuna, kun kerrottiin että Suomi ja Israel ovat allekirjoittaneet sopimuksen David’s Sling (Daavidin linko) -nimisen ilmatorjunnan korkeatorjuntaohjusjärjestelmän hankinnasta. 

Oppositiopuolueen mielestä yli 300 miljoonan euron asehankinta Israelista, joka parhaillaan käy sotaa Gazassa ja miehittää palestiinalaisalueita, ei ole soveliasta.

Sosiaalisessa mediassa muiden puolueiden edustajat nostivat esiin, että David’s Slingin hankinnasta päätettiin jo edellisellä hallituskaudella, jolloin vasemmistoliitto istui hallituksessa. Puolustusministeriö tiedotti hankintapäätöksestä huhtikuun alussa.

Pystyikö vasemmistoliitto vaikuttamaan hankintaan? 

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo kertoo STT:lle, ettei israelilaisjärjestelmän valinnasta käyty neuvotteluja hallituksen sisällä, vaan päätöksen teki silloinen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

– Ongelmana on, ettei ostoja tuoda yhteisesti päätettäväksi vaan vastuuministeri tekee valinnat hankintakriteerien perusteella, Saramo sanoo.

– Me olemme koko ajan viestineet niin hallituksessa kuin julkisuuteenkin, että asekaupassa ihmisoikeuksien rooli pitäisi olla tärkeämpi.

Hän huomauttaa että toisin kuin aseostot, aseiden myynnit tulevat valtioneuvoston pöydälle. Saramon mukaan vasemmistoliitto on äänestänyt johdonmukaisesti aseiden myyntiä vastaan ihmisoikeuksia rikkoviin maihin.

Kaikkonen: "Käytin toimivaltaani asiassa"

Kaikkonen ei kommentoi sitä, oliko hallituksen sisällä vääntöä David’s Slingin hankinnasta. Hänen mukaansa Suomi hankki kilpailutuksen pohjalta parhaan järjestelmän ilmatorjunnan tarpeisiin.

– Käytin toimivaltaani asiassa, enkä lähde hallituksen sisäisiä keskusteluita avaamaan, Kaikkonen sanoo STT:lle.

– Jos pitää löytää henkilö, joka on poliittisesti vastuussa huipputason ilmatorjuntajärjestelmän hankkimisesta Suomeen, niin otan vastuun.

"Ei luotettava kumppani"

Saramon mielestä mitkään asekaupat Israelin kanssa eivät ole moraalisesti hyväksyttäviä niin kauan kuin maa rikkoo räikeästi kansainvälistä oikeutta ja miehittää palestiinalaisalueita. Hän ei pidä Israelia myöskään Suomen omien intressien kannalta järkevänä turvallisuuspoliittisena kumppanina.

– Israel on esimeriksi estänyt valmistamiensa aseiden viennin Ukrainaan, koska on Putinin kanssa hyvissä väleissä. Sellainen ei ole luotettava kumppani omankaan turvallisuutemme kannalta.

David's Slingin hankintasopimukseen sisältyy sopimusosa huoltovarmuudesta, jonka tarkoituksena on varmistaa kriittisen lisämateriaalin saatavuus myös poikkeusoloissa.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä teki lokakuussa hallitukselle kirjallisen kysymyksen Gazan konfliktista ja puolustusyhteistyöstä Israelin kanssa. Vasemmisto kysyi muun muassa, lopettaako Suomi asehankinnat Israelista ja asettaako Suomi Israelin asevientikieltoon. Puolueen mukaan asehankinnat Israelista tukevat epäsuorasti Israelin armeijaa.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) totesi tuolloin Uutissuomalaiselle, ettei Israelin ja Hamasin konflikti vaikuta jo sovittuihin asekauppoihin.

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31
90 sekunnin tiivistys: Tästä on kyse Israelin ja Hamasin sodassa

Lue myös:

    Uusimmat