Mainos

Kommentti: Keuliiko Stubbin kaasumopo?

Suomen, Viron ja EU:n vääntö LNG-terminaaleista on pokeria, jossa ei kannata paljastaa korttejaan. Nyt moni kysyykin, lupasiko pääministeri Alexander Stubb (kok.) liikaa, liian aikaisin ja liian monille.

Iso kaasuterminaali Suomeen, pienempi Viroon ja putki väliin. Näin pääministeri Stubb paalutti Suomenlahden kaasuhankkeet kolmisen viikkoa sitten Brysselin yössä toimittajille.

Lausunto herätti suurta hämmennystä MTV:n tietojen mukaan valtion omistajaohjauksessa sekä kaasuyhtiö Gasumissa. Viimeiset käänteet ovat tapahtuneet pääministereiden kabinetissa - putket ja terminaalit rakentavan Gasumin johto ei ole ollut edes kuunteluoppilaana.

Neuvottelut nesteytetyn maakaasun LNG-terminaalista ovat edenneet hitaasti, koska kahden terminaalin malli ei ole taloudellisesti järkevä. EU-tukirahatkin tulisivat pitkälti Suomen ja Viron yhdistävään kaasuputkeen.

Suomen näkökulmasta paras vaihtoehto olisi, että Suomenlahdelle tulisi yksi LNG-terminaali ja se rakennettaisiin Suomeen. Etelä-Suomessa maakaasulle on kysyntää ja tarvittavaa kaasuputkistoa on jo olemassa. Virossa ei ole oikein kumpaakaan.

Huoltovarmuus on asia erikseen. LNG-terminaalit ja Balticconnector-putki vähentäisivät merkittävästi Suomen ja Baltian maiden riippuvuutta Venäjän kaasusta. Se on toki kannatettavaa, kunhan isoa laskua ei lähetetä Suomeen.

Veronmaksajan näkökulmasta oikea viesti olisi tylympi - terminaaleja tulee kaksi, yksi tai ei yhtään.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.