Kommentti: Kehysriihi Ukrainan kriisin varjossa

Kahvia ja palaveripullaa kuluu, kun hallituksen ministerit esikuntineen suihkivat kokouksesta toiseen ennen ensi maanantain ja tiistain kehysriihtä Säätytalolla. 

Poliitikkoslangilla sanottuna tilanne on vähintäänkin haasteellinen - parempi ilmaus olisi huokauksen kera pärähtävä kirosana.

Poliittinen vääntö huipentuu viikonloppuun pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa, kun sixpack eli hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuvat pohjustamaan varsinaista kehysriihtä.

Hallitus saa kehysriihtä varten valtiovarainministeriön tuoreimman talousluvut. Tiistaina illalla tuli odotettu tieto. Valtiovarainministeriö joutuu alentamaan tämän vuoden kasvuennustetta. Hallituslähteistä myös arvioitiin, että sopeutuksen tarve saattaa myös kasvaa. Haarukka olisi kolmesta neljään miljardia. Tähän asti hallitus on kertonut tekevänsä säästöjä ja veronkorotuksia kolmen miljardin verran. 

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd) julkisia esiintymisiä seurannut on voinut lukea, että hallitus on päätymässä tekemään säästöt ja veronkorotukset etupainotteisesti. Kolmen miljardin sopeutuksesta puolet eli puolitoista miljardia tehtäisiin ensi vuonna ja loput seuraavana kahtena vuotena. 

Julkisilla ulostuloillaan Urpilainen on pehmittänyt ja valmistellut erityisesti omaa eduskuntaryhmäänsä, jolle tämäkin tieto on vaikea nieltävä. Torstaina asian puinti jatkuu sekä SDP:n puoluehallituksessa että eduskuntaryhmän kokouksessa. 

Tiistai-iltana puheenjohtaja Urpilainen oli Kotkassa, mutta eduskunnassa olivat koolla mm. VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen, eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman, työministeri Lauri Ihalainen sekä Urpilaisen avustajia ja esikuntaa.

Viikon aikana ja Kesärannan yössä puheenjohtajat joutuvat käymään myös keskustelun siitä, pidetäänko puolet ja puolet -kirjauksesta kiinni hamaan tappiin asti. Hallitusohjelman mukaan miljardeista puolet otetaan säästöinä ja leikkauksina ja puolet veronkorotuksina.

Oppositiojohtaja Juha Sipilä (kesk.) ehti jo ohjeistamaan hallitusta, että veronkorotuksiin ei ole varaa, koska bruttoveroasteemme on liian korkea. Samaa mieltä on Elinkeinoelämän keskusliitto EK. SAK taas esittää lähes puolen miljardin veronkorotuksia. 

Talouden kokonaiskuva on siis surkea. 

Hallituksen toimia ja päätöksentekokykyä/kyvyttömyyttä seuraa myös kaksi ulkomaista toimijaa: kansainväliset luottoluokittajat ja EU-komissio. 

Molemmille pitää pystyä näyttämään, että erityisesti marraskuussa pohjustettu, mutta vielä levällään makaava rakennepaketti toteutuu oikeasti, koska sen mukana lupaus kestävyysvajeen hoitamisesta kaatuu rähmälleen.

Rakennepaketin iso mörkö, sote-uudistus pitäisi myös saattohoitaa. Lopullisesti sotesta ei voida luopua, koska se veisi hallituksen rakennepaketilta kaiken uskottavuuden. Niinpä ilma on sakeanaan Vapaavuoren ja kokoomuksen vaihtoehtoa, SDP:n omaa pohdintaa, Orpo-Backman -mallin hienosäätöä jne. Tästä ei ota pirukaan selvää. 

Samalla kello käy, eikä sotea näy. Kyynisin arvio on, että hallituksen kehysriihestä saadaan jotain jatkolinjauksia. Valmista tulee sitten myöhemmin, jos silloinkaan. 

Miljoonia - pieniä ja isoja puroja etsitään nyt täikammalla. Hallitus joutunee ottamaan pöydälle myös valtion omaisuuden myynnin. 

Ja surkeaksi lopuksi se Musta Pekka. Venäjä, Venäjä, Venäjä. Iskeekö EU Venäjälle talouspakotteet? EU rintamassa pitäisi pysyä, mutta samalla hallitus odottaa kauhulla, miten mahdolliset talouspakotteet ja Venäjän vastatoimet horjuttaisivat Suomen jo valmiiksi haurasta taloutta ja työllisyyttä. 

Säätytalolla tavataan! 

Lue myös:

    Uusimmat