Kommentti: Herätys, NHL-seurat! Leijonien kultasankari ansaitsee näytönpaikan rapakon takana

Sakari Manninen osoitti sunnuntaina jälleen taitonsa kansainvälisillä kentillä, kun hän löi Leijonat maailmanmestariksi MM-finaalin jatkoerässä. 30-vuotias Manninen on osoittanut ansaitsevansa näytönpaikan NHL:ssä, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Riku Hellanto.

Manninen oli sunnuntaina kultaisiin juhliin päättyneessä MM-turnauksessa Leijonien tärkeimpiä pelaajia. Ykkösketjua tähdittänyt hyökkääjä iski 10 pelaamassaan MM-ottelussa tehot 6+4 ja hänet valittiin turnauksen tähdistökentälliseen.

Mannisen kuudesta maalista neljä syntyi neljässä viimeisessä pelissä. Kun Suomi varmisti Tshekki-voitollaan lohkovoiton, Manninen iski tärkeän 2-0-osuman.

Taiturihyökkääjä osui kertaalleen myös Slovakiaa vastaan pelatussa puolivälierässä ja USA:ta vastaan pelatussa välierässä. Kaiken kruunuksi Manninen löi Suomen maailmanmestariksi iskemällä jatkoerässä ratkaisuosuman Kanadan verkkoon.

Ei ole sattumaa, että juuri Manninen nousi parrasvaloihin, kun Suomi tarvitsi kipeästi ratkaisijaa. Manninen on jo useamman vuoden ajan lukeutunut Leijonien avainpelaajien joukkoon ja sunnuntainen ratkaisumaali oli vain kirsikka kakun päällä.

**

Manninen ei pidä itsestään ääntä, eikä hän pyöri kaukalon ulkopuolella median valokeilassa, vaikka peliesitykset antaisivatkin siihen aihetta. Joukkueen sisällä Mannisen edesottamuksia kuitenkin arvostetaan suuresti. Leijonien sankariksi noussut hyökkääjä on saanut kisojen aikaan vuolaita kehuja joukkueen sisältä niin Marko Anttilalta kuin Jukka Jaloseltakin.

30-vuotias Leijonat-tähti on rakentanut uraansa maltillisesti. Hän ei ollut vakiokasvo juniorimaajoukkueissa, eikä vyölle kertynyt koskaan NHL-varausta. Viime vuosien varrella Manninen on kuitenkin noussut suureksi tähdeksi Euroopan kiekkokaukaloissa. Sen hän on osoittanut niin KHL:ssä, Pekingin olympialaisissa kuin MM-kisoissakin.

Seuraava askel on NHL. Tai ainakin sen pitäisi olla. NHL-seurojen kannattaisi nyt olla hyvin tarkkana tämän taitavan suomalaistähden kanssa, sillä tarjolla olisi NHL-valmis pelaaja, joka voisi olla palkattavissa seurojen kannalta edullisellakin sopimuksella. Kuten rapakon takana on tapana sanoa, ”low risk, high reward” (pieni riski, suuri palkinto).

Mannisen palkintokaapista löytyy nyt olympiakulta ja kaksi MM-kultaa. Kyseisissä turnauksissa suomalaishyökkääjä on ollut joka kerta turnauksen parhaimpia pelaajia – oli jäällä mukana NHL-tähtiä tai ei. Olympialaisissa Manninen osoitti, että peli kulkee ja tulosta syntyy myös pienessäkin kaukalossa.

Oikeassa organisaatiossa Mannisella olisi edellytykset lyödä läpi myös NHL:ssä. Pohjois-Suomesta kotoisin oleva hyökkääjä muistuttaa pelityyliltään monella tapaa NHL:n suomalaistähtiä Mikael Granlundia ja Sebastian Ahoa, jotka ovat molemmat omat omissa NHL-seuroissaan avainpelaajia.

Manninen on erinomainen luistelija, kiekollisesti taitava ja älykäs pelaaja, joka tekee kaukalossa jatkuvasti oikeita, peliä edistäviä asioita, joista koko joukkue hyötyy. Hän pelaa voittavaa jääkiekkoa. Pienestä koostaan huolimatta hän pärjää myös hyvin kaksinkamppailuissa.

Nyt NHL-seurojen kannattaisikin olla rapakon takana hereillä ja napata Manninen riveihinsä ennen kuin joku muu ehtii ensin. Hän on näytönpaikkansa ansainnut.

Lue myös:

    Uusimmat