Mainos

Kommentti: Fortum otti niskalenkin Uniperista, saksalaisjätin pomo kuulosti jo Kummeli-valmentajalta

Yksi Suomen taloushistorian mielenkiintoisimmista yrityskaupoista sai tänään uuden käänteen, kun saksalaisen Uniperin toimitusjohtaja Klaus Schäfer otti lusikan kauniiseen käteen. Fortum on nyt entistä vahvemmilla miljardikaupan läpiviemisessä, kirjoittaa MTV Uutisten talouden päällikkö Jussi Kärki.

Uniperin tiedotustilaisuuden alku Düsseldorfissa kulki tuttua rataa: paha Fortum, vihamielinen ostotarjous ja liian halpa hinta.

Mutta infon loppua kohden tyyli ja sävellaji vaihtuivat. Sangen värikkäältä vaikuttava Schäfer kuulosti lopulta tv-sarja Kummelin valmentajalta, joka tokaisee "Me hävitään tää peli".


Tätä kutsutaan talouselämässä myös realismiksi.

Fortum on neuvotellut harvinaisen hyvän diilin Uniper-osakkeensa myyneen E.onin kanssa. Nimittäin jos kauppa peruuntuu, Fortum saa miljardiluokan hyvityksen. Näin ollen on lähestulkoon varmaa, että Fortumilla on jo hyppysissään noin 47 prosenttia Uniperista - ja pyrkimys saada haltuunsa vankka enemmistöomistus.

Viime viikolla Uniperin Klaus Schäfer ja Fortumin Pekka Lundmark lopultakin tapasivat ja ensikohtaamista kuvailtiin hyvähenkiseksi. Schäfer leukaili infossa, että tapaaminen onnistui ilman aseistettuja vartijoita. Aika velikultia.

Tästä huolimatta on vaikea kuvitella Schäferille kovin hohdokasta uraa tulevaisuudessa Fortumin hallitsemassa Uniperissa. Niin omituiselle ristiretkelle Schäfer on lähtenyt ja mustamaalannut samalla omaa yhtiötään esimerkiksi Helsingin Sanomissa koko sivun ilmoituksissa. Tyyliin: älkää ostako saastuttavaa hiiliyhtiötämme!

Schäfer pelaa kovaa peliä ja hänen pyrkimyksensä näyttää nyt olevan, että Fortumin pitäisi säilyttää Uniperin itsenäisyys.

Tästä jatkuvat tai alkavat kovat neuvottelut ja lisää käänteitä on luvassa ennen kuin Fortum on saanut maaliin yhden Suomen suurimmista yrityskaupoista. Euroissa puhutaan 4 miljardista, suurimmillaan jopa 8 miljardista.

Lisää jännitysmomenttia tähän tuovat Saksan karille ajautuneet hallitusneuvottelut, joissa yksi kiistakohde oli hiilivoiman vähentäminen Saksassa.

Schäfer saattaa olla yhdessä asiassa oikeassa: hinnassa. Fortumin osakkeen arvo on noussut noin kolmanneksen kaupan julkistamisen jälkeen ja markkinat harvoin ovat väärässä.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.