Uniper voi hyvinkin päätyä Saksan valtion syliin – Fortum voi parhaassa tapauksessa saada kahdeksan miljardiaan takaisin

Näin Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kommentoi Uniper-neuvottelujen uusia käänteitä 2:07
Näin Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kommentoi Uniper-neuvottelujen uusia käänteitä

Saksan suurin kaasuntuoja, rankasti tappiollinen Uniper on päätynyt pelinappulaksi eurooppalaisessa energiakriisissä.

Saksan hallituksen kerrotaan harkitsevan omistusosuutensa kasvattamista ja jopa yhtiön täyttä kansallistamista. Vaihtoehto arvioidaan tällä hetkellä hyvinkin mahdolliseksi lopputulokseksi.

Saksa, Uniper ja saksalaisyhtiön pääomistaja Fortum neuvottelevat tällä hetkellä "pitkän aikavälin ratkaisusta", kuten Fortum asian keskiviikkona ilmaisi. Fortum on ollut vaitonainen, mutta tietoja on tihkunut Saksasta erilaisten vuotojen muodossa.

Tavoiteaikataulua ei ole kerrottu, mutta tiedossa on, ettei ratkaisua voi jättää roikkumaan.

Fortumille paras ratkaisu saattaisi olla, että se pääsisi Uniperista irti ja saisi takaisin yhtiölle alkuvuonna antamansa kahdeksan miljardin euron rahoituksen, joka koostuu lainasta ja takauksesta. Omistusohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) on pitänyt kiinni siitä, että kansallistamisessa nämä rahat on saatava takaisin.

Fortumin rahat kelpaisivat

Saksalaiset poliitikot ovat vuorostaan heränneet vaatimaan, että pääomistaja Fortumin pitää lähteä mukaan pitämään kriisiyhtiötä pystyssä. Talouslehti Wirtschaftswochen haastattelemat hallituspuolueiden ja opposition edustajat katsovat, että kaikkien omistajien pitää osallistua pelastustoimiin.

Vihreiden talouspoliittisen edustajan Dieter Janecekin mukaan Saksan omistusosuuden pitää nousta, jos Fortum ei lisää tukeaan.

Oppositiopuolue CDU:n eli kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Jens Spahn vaatii varmistusta, ettei saksalaista verorahaa päädy minkään mutkan kautta Suomen valtion kassaan.

Saksa, Uniper ja Fortum sopivat heinäkuussa 15 miljardin euron pelastuspaketista, jonka myötä Saksa ottaa 30 prosentin osuuden Uniperista vastineena lainoille ja pääomille. Fortumin omistusosuus laski 78 prosentista 56 prosenttiin.

Heinäkuun jälkeen energiakriisi on syventynyt, Uniperin tappiotahti kasvanut ja Saksan vakauspaketilla myöntämä rahoitus kulutettu loppuun.

Kolmen puolueen "liikennevalohallitus" sipsuttelee kriisissä varovasti eteenpäin ja yrittää olla ärsyttämättä kaiken kallistumisesta suivaantuneita äänestäjiä, kun 9. lokakuuta on vastassa keskeisen Ala-Saksin osavaltiovaalit.

Uniperin arvosta haihtunut yli 90 prosenttia

Uutistoimisto Bloomberg kertoi myöhään torstaina, että Saksan hallitus harkitsee Uniperin sekä kahden muun keskeisen energiayhtiön kansallistamista, jolloin se ostaisi Fortumin omistukset selvästi halvempaan hintaan kuin mitä Fortum on niistä aikanaan maksanut. Fortum on hankkinut osakkeita kaikkiaan noin seitsemällä miljardilla eurolla.

Koko yhtiön markkina-arvo on laskenut viime aikojen vastoinkäymisten myötä noin 1,25 miljardiin euroon ja arvosta on vuodessa sulanut yli 90 prosenttia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Saksa harkitsee lykkäystä ajankohtaan, jolloin Uniper voi siirtää maakaasun hinnannoususta 90 prosenttia kuluttajien maksettavaksi. Takaraja olisi nyt siirtymässä kuukaudella. Asiasta kertoi Suomessa Helsingin Sanomat.

Toteutuessaan lykkäys merkitsee, että Uniperin tappiot jatkavat laukkaansa, kun yhtiö joutuu haalimaan kallista kaasua ja myymään sitä asiakkailleen vanhojen halpojen sopimusten perusteella.

Lue myös:

    Uusimmat