Kommentti: Black Pantherin tarina jatkuu, vaikka pääosan esittäjä kuoli – välivaiheelta tuntuva jatko-osa nostaa naistähdet esiin

5:23
Black Pantherin jatko-osan tähdet MTV:n haastattelussa – pääroolin esittäjä kuoli, mutta geopoliittisen supersankarin tarina jatkuu.

Black Panther: Wakanda Forever. Ensi-ilta: 9.11.2022. Ikäraja: 12. Pituus: 162 min. Ohjaus: Ryan Coogler. Näyttelijät: Angela Bassett, Letitia Wright, Winston Duke, Danai Gurira, Florence Kasumba, Lupita Nyong'o, Martin Freeman, Tenoch Huerta Mejía, Dominique Thorne, Michaela Coel, Mabel Cadena ja Alex Livanalli.

Lähtökohdat yli 1,3 miljardia euroa tuottaneen Black Panther -supersankarielokuvan (2018) jatko-osalle eivät olleet helpot.

Elokuvan päähahmoa kuningas T'Challaa esittänyt amerikkalaistähti Chadwick Boseman kuoli paksusuolen syöpään elokuussa 2020, ennen jatko-osan tuotannon alkamista. Neljä vuotta syöpää sairastanut Boseman oli kuollessaan 43-vuotias.

Jatko-osa Black Panther: Wakanda Forever on nyt saanut ensi-iltansa. Kuningatar Ramonda (muun muassa roolista laulajakonkari Tina Turnerina vuoden 1993 elämäkertaelokuvassa Tina: What's Love Got to Do With It muistettava Angela Bassett), Shuri (Laetitia Wright), M’Baku (Winston Duke), Okoye (Danai Gurira) ja Dora Milaje -erikoisjoukot (muun muassa Florence Kasumba) taistelevat suojellakseen kansakuntaansa asioihin sekaantuvia maailmanvaltoja vastaan kuningas T’Challan kuoltua.

Wakandalaisten ponnistellessa aloittaakseen elämässään uuden luvun, sankareiden täytyy lyöttäytyä yhteen Nakian (muun muassa arvostelumenestyksiksi nousseissa elokuvissa 12 Years a Slave ja Us nähty Lupita Nyongó) ja Everett Rossin (muun muassa Konttori-tv-sarjasta tuttu brittitähti Martin Freeman) avustuksella ja luoda uusi tulevaisuus Wakandan kuningaskunnalle.

Wakandan kuningaskunnan suurinta aarretta, raaka-ainetta nimeltä vibranium on löytynyt myös Wakandan ulkopuolelta, seikkailu laajenee muun muassa sotaa pelkäämättömään ja salaiseen merenalaiseen valtakuntaan.

Wakandan johtoon poikansa kuoleman jälkeen nousseen kuningatar Ramondan on suojeltava tytärtään prinsessa Shuria.

Meksikolaistähti Tenoch Huerta näyttelee elokuvan pääpahista, hyvän ja pahan välillä tasapainoilevaa kätketyn vedenalaisen valtakunnan kuningasta Namoria. Jatko-osan on ohjannut ensimmäisen Black Pantherin tavoin Ryan Coogler.

Ensimmäinen Black Panther -elokuva oli kulttuuri-ilmiö

Ensimmäinen Black Panther -elokuva oli virkistävä poikkeus Marvelin supersankarielokuvamassassa. Se oli jättibudjetilla tehty elokuva, jonka tekijätiimi oli lähes täysin tummaihoisia.

Chadwick Bosemanin esittämän nimihahmon siivittämänä Black Panther nousi valtavaksi kassamagneetiksi. Noin 200 miljoonan euron budjetilla kuvattu elokuva on tuottanut tähän päivään mennessä yli 1,3 miljardia euroa.

Black Panther houkutteli teatterikatsomoihin myös sellaista tummaihoista yleisöä, joka ei muuten tavanomaisista supersankariseikkailuista piitannut. Se oli toivoa täynnä oleva elokuva keskellä Donald Trumpin presidenttikautta.

Wakanda Forever on naisnäyttelijöiden hallitsema ja välivaiheelta tuntuva elokuva, jossa pöytä putsataan ja pedataan asetelmat todennäköiseen seuraavaan osaan, jonka voi odottaa käynnistävän Black Panther -sarjan liki tyystin uudelleen.

Angela Bassett loistaa näyttelijäjoukossa kirkkaimmin, mutta kelpo roolityöt tekevät myös Lupita Nyongó ja Letitia Wright, jonka esittämä prinsessa Shuri on yli 2,5 tunnin mitassaan liian pitkän Wakanda Foreverin punainen lanka. Dominique Thornen esittämä Ironheart olisi ansainnut enemmän tilaa.

Black Panther ei ole lukittu yhteen tiettyyn henkilöön, vaan se voi nimenä ja tittelinä jatkaa uuden hahmon voimin. Nyt Marvelin ratkaisu on tämä, mutta tulevaisuudessa se voi olla toinen.

Elokuvan nimi Wakanda Forever olisi voinut kieliä siitä, että tapahtumat keskittyvät juurikin Wakandaan, mutta elokuvan suurin ongelma on ylipitkän pituuden lisäksi hajanaisuus. Kuvitteellinen, huipputeknologinen kuningaskunta olisi riittänyt yksinkin supersankarielokuvan raameiksi.

--

Artikkelia muokattu 14. marraskuuta 2022 kello 18.32: Korjattu näyttelijöitä käsittelevä kohta, jossa puhutaan Lupita Nyongósta. Nyongó ei näytellyt Daniel Craigin viimeisessä James Bond -elokuvassa No Time to Die.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja