Paksusuolen syöpää itsekin sairastava Anna ihmettelee, kuinka hyvin 43-vuotiaana menehtynyt Chadwick Boseman peitti oman sairautensa: "Hän tahtoi osoittaa, että mikä tahansa on mahdollista"

Black Panther -elokuvasta tunnettu Chadwick Boseman on kuollut 1:05
Black Panther -elokuvasta tunnettu näyttelijä Chadwick Boseman menehtyi elokuussa.

43-vuotias näyttelijä Chadwick Boseman menehtyi elokuussa sairastettuaan paksusuolen syöpää neljä vuotta. Samaa syöpää sairastava Anna Razhova kertoo näyttelijän tarinan antavan voimaa hänen omaan taisteluunsa. 

35-vuotias Razhova kertoo New York Postille, että kun hän kuuli Bosemanin menehtyneen paksusuolen syöpään, hän päätti katsoa Black Panther -elokuvan uudelleen. 

– Aina kun hän liikkui tai teki stuntin, tarkkailin hänen liikkeitään. Uskon, että elokuvan kuvauksissa hän oli jo hyvin sairas, Razhova kertoo. 

Razhovalla diagnosoitiin paksusuolensyöpä helmikuussa vuonna 2018, vain kolme kuukautta hänen tyttärensä syntymän jälkeen. Razhovalle annettiin elinaikaa 1–2 vuotta hoitojen kanssa. 

Anna. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Tauti ei välttämättä näy ulkoisesti

Razhova kokee Bosemanin kanssa yhteiseksi sen, että he molemmat näyttivät sairastaessaan ulkoisesti terveiltä, vaikka todellisuus oli täysin toista. 

– Joskus tuntuu, että minun täytyy pitää kylttiä, jossa lukee "Sairastan syöpää. Pyydän, kohtele minua kiltisti". Syöpä on koko elämäni, en voi käydä treffeillä tai tehdä muita asioita, joita kaikki muut ihmiset tekevät. 

Diagnoosin saatuaan Razhova aloitti voimakkaat hoidot, kuten kemoterapian. Lisäksi hänen paksusuolensa poistettiin. Hän myös muutti Chicagosta Conneticutiin ollakseen lähempänä perhettään. 

Kuolema kosketti monia

Vaikkei Razhova tuntenut Bosemania, hänen kuolemansa oli kova paikka. 

– Vaikken tuntenut Chadwickia, se viikonloppu oli rankka. Kuolema herätti tunteita koko paksusuolensyöpää sairastavien yhteisössä. Varsinkin heissä, jotka itse vielä taistelevat tautia vastaan. 

Razhova ihmettelee Bosemanin toimeliasuutta ja sitä, kuinka hyvin hän peitti sairautensa. Monen syöpää sairastavan elämä pysähtyy, mutta Boseman teki sairastuttuaan seitsemän elokuvaa, mukaan lukien menestyselokuva Black Pantherin. Razhova kertoo ihailevansa Bosemanin asennetta. 

"Oikean elämän supersankari"

Omassa syöpätaistelussaan Razhova saa voimaa kohta kolme vuotta täyttävästä tyttärestään. Hän toivoo elävänsä niin pitkään, että hänen tyttärensä muistaisi äitinsä. Razhova kertoo ymmärtävänsä, että ehkä Bosemanilla oli samankaltainen tarve jättää jälkensä elokuvamaailmaan ja näin ihmisten mieliin. 

– Ajattelen, että Chadwikin ura oli hänen "lapsensa". Hän tahtoi jäädä ihmisten mieliin ja osoittaa, että mikä tahansa on mahdollista. Se teki hänestä oikean elämän supersankarin. 

Paksusuolen syöpä on yleistynyt alle 50-vuotiaiden keskuudessa Yhdysvalloissa. Razhova toivoo, että taudista puhuminen julkisuudessa kannustaisi nuoria ihmisiä tarkkailemaan terveyttään ja osallistumaan syöpäseulontoihin. 

Lue myös:

    Uusimmat