Kommentti: Ay-jäsenmaksuja uitetaan poliitikoille sekavia reittejä pitkin

Pyysimme eilen kommenttia Heta Ravolainen-Rinteeltä (kyllä, juuri se Antti Rinteen poliitikkovaimo) liittyen hänen vaalirahoitukseensa. Siitä alkoi puhelinrumba, joka tuntui jatkuvan loputtomiin.

Heta Ravolainen-Rinne on yksi paristakymmenestä osallistujasta Liike-valmennusohjelmassa, jonka tarkoituksena on tuuppia uusia ay-taustaisia demaripoliitikkoja eduskuntaan.

Meille oli kerrottu, että valmennusohjelman konseptiin liittyy myös toive liittojen demariryhmien rahan ohjaamisesta valmennettaville. Halusimme tietää, missä määrin rahatoiveeseen oli vastattu.

Soitimme Liike-ohjelmaan osallistuvalle Satu Taavitsaiselle. Hän ei suostunut sanomaan koulutuksesta mitään, vaan pyysi soittamaan ohjelman koordinaattorille.

Sen sijaan Ravolainen-Rinne ei tuntunut vastahakoiselta avaamaan ay-rahoitustaan. Hän tosin sanoi olevansa epätietoinen siitä, että Liike–valmennusohjelmaan liittyisi mainittua rahoitustoivetta. Hän arveli keränneensä runsaasti vaalirahaa, koska oli sitä koulutusohjelman neuvojen mukaan aktiivisesti pyytänyt mahdollisimman monelta taholta.

Ravolainen-Rinne kertoi katsovansa oitis vaalirahoittajansa ja lähetti myös meille listan. Huomion kiinnitti Palkansaajien hyväksi ry. Ravolainen-Rinne myönsi, ettei hän ole ihan varma, mikä yhdistys se on. Sanoimme ottavamme selvää. Googlaamalla löytyi yksi yhteystieto.

– Joo, se on Lauri Ihalaisen entinen tukiyhdistys, mutta nyt se on Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) demareiden käytössä, tavoittamamme henkilö selvitti ja pyysi soittamaan lisätietoja Juha Jaatiselta.

Soitimme siis Jaatiselle, yhdistyksen puheenjohtajalle. Hän kertoi, että kaikki PAU:n demariryhmän rahaliikenne tosiaan kulkee yhdistyksen kautta. Jaatinen vahvisti tuen Ravolainen-Rinteelle. Hänen mukaansa muista tuetuista ei enempää tiedoteta, koska “se aiheuttaa ehdokkaiden keskuudessa helposti närää”.

Ongelma. Ravolainen-Rinteen tukijalistassa luki nyt sekä Palkansaajien hyväksi ry että PAU:n demariryhmä. Näytti siltä, että sama taho olisi antanut kaksi eri summaa, jotka yhteensä ylittäisivät lain salliman 6000 euron rajan.

Soitto Jaatiselle. "Ei voi mitenkään voi pitää paikkansa. Olemme antaneet vain tuon toisen eli 1200 euroa."

Ravolainen-Rinne selvitti lisää. Osa Palkansaajien hyväksi -yhdistyksen piikkiin merkitystä tuesta tulikin muualta, kahdesta eri ammattiliitosta.

Jäljellä oli kuitenkin yhä 2800 euron summa, joka Ravolainen-Rinteen mukaan oli merkitty Palkansaajien hyväksi ry:n antamaksi. Yhdistyksen taustalla oleva demariryhmän Jaatinen sanoi edelleen, että se ei ole heidän. He olivat antaneet vain sen toisen, 1200 euron summan.

Päivä venyi. Soittelimme vuoron perään Jaatiselle, Ravolainen-Rinteelle ja muille kuvioon liittyville henkilöille. 

– Pitäkää sitten minutkin ajan tasalla, Ravolainen-Rinne huikkasi kollegalleni Hanna Takalalle, kun lopettelimme yhteydenpitoa eiliseltä.

Jatkoimme tänä aamuna. Kävi ilmi, että mystinen 2800 euroa oli siirretty Ravolainen-Rinteen vaalitilille erään Palkansaajien opintoyhdistyksen tililtä. No mikä se sitten on? Selvisi, että kyseessä on SAK:n puitteissa toimiva demariryhmä. Samainen yhdistys oli siirtänyt paitsi Palkansaajien hyväksi -yhdistyksen tueksi väitetyn 2800 euron summan, mutta myös Raideammattilaisten yhteistyöjärjestön JHL:n ja ammattiliitto Pamin rahaa.  

Kysyin opintoyhdistyksen puheenjohtajalta Vesa Maurialalta, miksi yhdistys toimii postikonttorina ja siirtelee muiden tahojen rahaa. Hän selitti, että Raideammattilaisten yhteistyöjärjestö JHL:n rahoja on kerrytetty yhdistyksen tilille, koska "se on ollut tapana". Ei ole ollut omaa tiliä tähän tarkoitukseen.

Puhelin kuumotti poskea ja pääsiäisloma tuntui pakenevan yhä kauemmaksi. Lopulta torstain aikana Ravolainen-Rinne tuli itsekin siihen tulokseen, että itse asiassa mitään selittämätöntä 2800 euron summaa ei ollut olemassakaan, vaan nekin rahat olivat osa PAM:n ja Raideammattilaisten tukea.  Nyt Ravolainen-Rinne joutui korjaamaan juuri tekemäänsä vaalirahojen ennakkoilmoitusta Valtiontalouden tarkastusvirastolle.

Matkan varrella selvittelimme muitakin yhdistyksiä. Kävi ilmi esimerkiksi, että Teollisuusalojen Opintoyhdistys ry on ammattiliitto TEAM:n demariryhmän yhdistys. Sen tietäminen kai sitten kuuluu vaalirahatietoja selailevan kansalaisen yleissivistykseen. 

Vaalirahoituksen avoimuuden perään on huudeltu jo pitkään. Kuinka yleisön pitäisi pysyä selvillä siitä, mistä tuki tarkkaan ottaen tulee, jos ehdokkaat ovat itsekin kuutamolla?

Raha maksetaan yhdeltä tililtä, mutta onkin itse asiassa ihan muualta ja se mikä oli ennen Ihalaisen tukiyhdistys on nyt jonkun liiton demariryhmän tili. Yksi yhdistys toimii postikonttorina toisille.

Lopulta kyse on samasta liittojen jäsenten maksamasta rahasta, jota ohjataan eri järjestelyjen kautta sopiviksi katsotuille ehdokkaille.

Sekavasti nimetyt, tarkoituksesta toiseen kierrätetyt tukiyhdistykset ovat vaalirahoituksen avoimuuden yksi keskeisiä ongelmia. Toivoa sopii, että edes vaalien jälkeen tehtävissä rahoitusilmoituksissa ehdokkaiden tiedot ovat kohdallaan, mutta tämän rumban jälkeen en löisi vetoa sen puolesta. 

Lue myös:

    Uusimmat