Mainos

Komitea: Taantuma vaikuttaa perusturvaratkaisuihin

Sosiaaliturvan uudistamista pohtineen Sata-komitean puheenjohtajan Markku Lehdon mukaan on selvää, että taantuma vaikuttaa lyhyen ajan perusturvalinjauksiin. Komitea esittää, että lapsilisän ja kotihoidon tuen halutaan nousevan samaa tahtia elinkustannusten kanssa. Sata-komitea ehdottaa, että nämä etuudet sidotaan indeksiin. Sata-komite ei myöskään esitä tuoreessa raportissaan toimeentulotuen maksamisen siirtämistä Kelaan.

Lehto muistuttaa, että perusturvan uudistuksista huolimatta kolme olemassaolevaa tasoa säilytetään. Tasot ovat kansaneläke, vähimmäispäiväraha ja toimeentulotuki.

Takuueläkekkeelle kannatusta

Ehdotuksensa sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälälle(kesk.) luovuttanut toimikunta kannattaa myös takuueläkettä. Se olisi korkeampi kuin kansaneläkkeen nykyinen täysi määrä ja se parantaisi pienimpiä eläkkeitä saavien asemaa. Komitea esittää myös tarveharkinnan poistamista työmarkkinatuesta.

Komitean mietintöön sisältyy myös ajatus asumistuen maksamisen yksinkertaistamisesta. Puheenjohtaja Lehdon mukaan asumistuki on nykyisellään jo mielikuvituksellisen monimutkainen. Tuen uudistuksilla pitäisi parantaa ennen kaikkea lapsiperheiden asumaa.

Sata-komitea on sosiaali- ja terveysministerin asettama työryhmä, johon on koottu viitisentoista asiantuntijaa lähinnä hallituspuolueista ja työmarkkinajärjestöistä. Komitean puheenjohtajana toimii entinen sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Markku Lehto. Komitea valmistelee sosiaaliturvan kokonaisuudistusta.

Lehdon mukaan uudistus etenee aikataulussa, ja loppumietinnön olisi määrä valmistua tämän vuoden lopulla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.