Mainos

Komissio varoittaa EU-maita sallimasta CIA-vankiloita

Salaisten CIA-vankiloiden salliminen rikkoisi EU:n hyväksymiä ihmis- ja perusoikeuksia ja siksi vankiloita pitäviä EU-maita voisi siksi uhata jopa äänioikeuden menetys unionissa

Sisäasioista vastaava komissaari Franco Frattini uhkaa Euroopan unionin jäsenmaita vakavilla seuraamuksilla, mikäli ne sallivat salaisten CIA-vankiloiden toiminnan maaperällään.

- Jos syytökset pitäisivät paikkansa, minun olisi vedettävä vakavia johtopäätöksiä, Frattini sanoi Berliinissä tänään.

Frattinin mukaan vankiloiden salliminen rikkoisi EU:n hyväksymiä ihmis- ja perusoikeuksia. Vankiloita pitäviä EU-maita voisi siksi uhata jopa äänioikeuden menetys unionissa.

Washington Post -sanomalehti kertoi aiemmin tässä kuussa, että Yhdysvaltain salaisella palvelulla CIA:lla olisi Itä-Euroopassa terroristien kuulusteluun tarkoitettuja vankiloita. Salaisissa vankiloissa ei voida taata kuulusteltavien inhimillistä kohtelua.

Yhdysvallat ei toistaiseksi ole antanut EU:lle selvitystä väitetyistä vankiloista. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on pitänyt todennäköisimpinä sijaintimaina Puolaa sekä Romaniaa. Molemmat maat ovat kiistäneet epäilyt.

CIA:n on epäilty myös lennättäneen kuulusteltavia paikasta toiseen useiden EU-maiden kautta. Ainakin yhdeksän EU-maata, mukaanlukien Suomi, on pyytänyt Yhdysvalloilta selvitystä lennoista.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.